Деца с редки генетични заболявания във фокуса на 20-ото издание на "Българската Коледа"

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13184104 Деца с редки генетични заболявания във фокуса на 20-ото издание на "Българската Коледа" Деца с редки генетични заболявания във фокуса на 20-ото издание на "Българската Коледа" www.24plovdiv.bg
Румен Радев, Проф.Асен Меджидиев и Даниел Панов се снимаха с търновските деца
Румен Радев, Проф.Асен Меджидиев и Даниел Панов се снимаха с търновските деца СНИМКА: Авторът

3 милиона събрахме през м.г., подпомагнати са 517 деца и е дарена апаратура на 22 болница

От Велико Търново президентът Румен Радев даде старт на 20-ото юбилейно издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа", която се провежда под патронажа на държавния глава и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация. Кампания 2022/2023 ще е посветена на деца с редки генетични заболявания и ще продължи през цялата следваща година.
"Събрали сме се да обявим началото на новия сезон на една благородна кауза, която през последните 20 г. се превърна в традиция. Избрах да го направим в една болница с повече от 150-годишна история и едно от водещите звена в българското здравеопазване", каза Радев.
Той посочи, че именно в областната болница, където всяка година се полагат грижи за хиляди български деца, призивът за съпричастност ще звучи силно и истински.
"Българската Коледа ни дава вяра, че сме едно цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал - здравето на нашите деца и израз на надежда за бъдещето ни. Хиляди са добродетелните българи, които стоят зад тази инициатива", подчерта президентът.
Благодарение на "Българската Коледа" все повече български лекари имат възможност да работят със съвременна, високотехнологична апаратура и разширяват своите възможности да прилагат иновативни методи за диагностика и лечение, допълни той.
През изминалата година инициативата е постигнала рекорден бюджет от над 3 млн. лв., подпомогнала е над 517 деца с тежки хронични заболявания и е дарила апаратура на 22 лечебни заведения.
"Аз съм убеден в бъдещето на тази инициатива и на българското детско здравеопазване. Това е секторът, за който всички ние като общество и държава трябва да отделяме все по-голямо внимание, средства и грижи, за да има бъдеще нашата нация", допълни Радев.
На събитието бе и министърът на здравеопазването проф. Асен Меджидиев."Аз съм тук с идеята да ви обещая, че през нашия макар и кратък мандат, ще положа абсолютно всички усилия да заделим средства от МЗ и от държавата, за да увеличаваме този ресурс за детско здравеопазване, тъй като това е част от нашата национална сигурност. Нека да помогнем, така че да не се говори за демографска криза", призова здравният министър. Той лично се ангажира да говори с всички парламентарни групи за допълнително финансиране на сектора.
"Великотърновци сме хора с добри сърца, които десетки пъти сме подавали ръка на хора в нужда, на децата на Велико Търново, които са се нуждаели от помощ и съдействие. Горди сме, че именно 20-та юбилейна кампания на "Българската Коледа" започва от историческата и духовна столица на България", каза кметът Даниел Панов. Той посочи, че това е най-важната кампания на която българите имат доверие и която дава здраве на нуждаещите се деца.
Преди церемонита официалните гости се разходиха из болницата и останаха изключително впечатлени от неонатологията, за чието модерно оборудване е помогнала "Българската Коледа".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

След първия унищожителен трус в Турция в първите часове на понеделник, следобед бе усетено ново мощно вторично земетресение с магнитуд 7,7.

Жителка на Газиантеп: Като малък апокалипсис е

Полиция СНИМКА: Архив

Криминално проявен уби съпругата си във Варненско

Снимка: Архив

26-годишна жена убита от мъжа си, той е с много криминални регистрации

Снимка: Pixabay

Австралийската централна банка повиши основната лихва с 0,25 на сто

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

Кметът на Пловдив: Никога не съм влизал в задкулисие

Айлин Секизкьок
КАДЪР: БНТ

Айлин Секизкьок за земетресенията: Турция преживява небивало бедствие

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Влак на БДЖ СНИМКА: Архив

Натрупа сняг във влака София-Бургас заради скъсано уплътнение

Суров петрол. СНИМКА: Pixabay

Петролът продължава да се повишава

Снимката е илюстративна.

Затварят магистрала "Тракия" край Пловдив от 9,30 часа

Зимата в Турция и в разгара си.


Снимки: Радослав Минков.

Българските спасители вече са в района на турския град Болу (Снимки)

Айлин Секизкьок
КАДЪР: БНТ

Турският посланик Айлин Секизкьок: Президентът ми се обади в 6 сутринта, че изпраща помощ

След първия унищожителен трус в Турция в първите часове на понеделник, следобед бе усетено ново мощно вторично земетресение с магнитуд 7,7.

Експерт: В панелните сгради стълбите не са безопасни при земетресение

Последно от

Последно от

Най-важното