Бивш шеф в ББР: ГЕРБ с откровени глупости, щяхме да спечелим 70 млн. лв. от облигацията

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13184139 Бивш шеф в ББР: ГЕРБ с откровени глупости, щяхме да спечелим 70 млн. лв. от облигацията Бивш шеф в ББР: ГЕРБ с откровени глупости, щяхме да спечелим 70 млн. лв. от облигацията www.24plovdiv.bg
Цанко Арабаджиев
Цанко Арабаджиев

"15-минутен тюрлюгювеч от уникални разкрития, подвеждащи тълкувания и откровени глупости". Така бившият член на управителния съвет на банката за развитие Цанко Арабаджиев определи в свой статус във фейсбук пресконференцията на ГЕРБ, с която Бойко Борисов призова за проверка как се е управлявала банката по времето на "Продължаваме промяната".

Формален повод е искането на тогавашния управителен съвет за емитиране на облигация от 1 млрд. лв., което така и не се случи, но пък са платени 1,5 млн. лв. за консултанти. 

В поста си Арабаджиев обяснява, че в момента на започването на процедурата облигацията е била много изгодна - платени са 1 млн. лв. за емисия в размер на 1 млрд. лв., от която обаче ще се спестят 60-70 млн. лв. Заради започналата по-късно война в Украйна обаче пазарните условия са се променили, заради което Управителният съвет на ББР са се отказали от емитирането. 

Останалите похарчени пари за консултанти пък били за разходи за един проблемен кредит, отпуснат от назначеното от ГЕРБ предходно ръководство - кредит, за който се водеха скъпоструващи дела в Лондон.
- нещо, което ГЕРБ удобно премълчали. 

Ето и пълното обяснение на Арабаджиев:

1?? След като поехме управлението през лятото на 2021 г. започнахме преструктуриране и оптимизация на Банката във всички направления. Към онзи момент ББР беше привлякла 1.1 млрд. лв. от международни финансови институции, от които 1 млрд. лв. от няколко китайски банки. Плащаната лихва по тези задължения е 6m Euribor +X (за съжаление не мога да разкрия точна цифра, тъй като тази информация не е публична). Тъй като към онзи момент Euribor беше отрицателен, ефективната лихва дължима от ББР бе X.

След разговори и индикативни оферти от най-големите инвестиционни банки в света, получихме индикативна котировка, че ако издадем облигация, лихвата плащана от Банката ще бъде X/3. Към онзи момент основните предимства на въпросното рефинансиране бяха следните:

? Незабавен положителен финансов ефект в размер на около 10млн.годишно или 60-70 млн. лв. за целия период на облигацията.

? Замяна на дълг с плаващ лихвен процент с фиксиран такъв. При очакваното бъдещо повишение на лихвените проценти това щеше да доведе до допълнителни финансови ползи за Банката.

? Заздравяване на матуритетната структура
Важен въпрос, който с нетърпение очаквам да бъде зададен на ГЕРБ като дългогодишен принципал, е защо ББР се финансира в такава степен от китайски банки, а не от ЕИБ, БРСЕ, KfW и др., както много от останалите банки за развитие в региона. Техният ресурс по правило е в пъти по-евтин, но тъй като са лоши европейци, имат изисквания – #КОЙ управлява банката, при кого отиват парите, поддържат ли се определени финансови параметри…

2?? Съгласно изискванията на Закона, не е необходимо решение на принципала за стартиране на процеса. Това е изцяло оперативен процес и решенията са взети от управляващите органи на Банката в изцяло съответствие с нормативната база – протокол от 19.10.2021 г. от УС, потвърден на 18.11.2021 г. от НС. Въпреки това, УС и НС на Банката е съгласувал проекта с трима ресорни министри – Кирил Петков, Даниела Везиева и Даниел Лорер и двама финансови министри – Валери Белчев и Асен Василев. Всички те са изказвали ясна и недвусмислена подкрепа за инициативата!

3?? С кого работим – ББР проведе открита процедура и привлякохме едни от най-добрите инвестиционни банки, а именно Citi, JPMorgan и ING за мениджъри по емисията.

За нещастие, вместо на ? черешовия пазар в Кюстендил, облигацията щеше да се търгува на международните пазари и като такава следва да бъде издадена по английско право. По зло съвпадение отново работим със световно известни имена като „Clifford Chance” и „Аllan&Overy”, а те пък издават облигации на още по-съмнителни лица като Министерство на финансите и БЕХ.

4?? Да, общо сме платили 1 млн. лв., но това струва толкова. Като се замислите, 1 млн. лв. за емисия в размер на 1 млрд. лв., от която ще се спестят 60-70 млн. лв., не звучи зле, нали? Дай боже всеки държавен служител да прави подобни инвестиции…

5?? Да, процедурата е прекратена. Причината е много проста – рефинансирането вече не е изгодно. Според калкулациите, ако емитираме облигация в момента, тя ще бъде на цена около 5,5%-6%. Задълженията, които искаме да рефинансираме, са на нива около 4%. Тоест, ако продължим напред с проекта, банката ще губи по 20 млн. лв. /годишно или 140 млн. лв. за целия период. За мен това няма смисъл, а за вас ??

? Защо не емитирахме облигацията? Много просто – войната в Украйна. Предвид, че процесът стартира на 18.11.2021 г., плановете бяха да излезем на пазара през второто тримесечие на 2022 г. Шест месеца е напълно стандартен срок за първа облигация, особено в такъв размер. Въпреки това и благодарение на много стегнатата работа на целия екип, се движихме изключително бързо и вътрешната цел беше да излезем на пазара през март. На 24 февруари Русия нахлу в Украйна и всичко се промени. Рискът рязко се увеличи, ликвидността за региона намаля и доходността изисквана от инвеститорите се изстреля нагоре.

? През късната пролет Euribor все още бе отрицателен и плащахме X по привлечения ресурс, а облигацията щеше да е двойно по-скъпа. Тъй като бяхме готови с всички документи и те бяха актуални, решихме да изчакаме подходящ прозорец за излизане на пазара. За съжаление такъв не се появи. В момента имаме следните три избора:

? Емитираме облигация и губим 20 млн. лв. годишно

?Ъпдейтваме всички документи и се надяваме на подходящ прозорец за емисия. Това е свързано с допълнителни разходи за адвокатски кантори, тъй като на всеки три месеца документите следва да се обновяват, а подходящ момент може и да няма.
?Прекратяваме проекта и търсим други опции за оптимизация на пасива.

6?? Да, за съжаление е вярно че за последните 18 месеца сме похарчили още 560 000лв за адвокати и консултанти. ГЕРБ обаче удобно премълчаха за какво са тези разходи, а те много добре знаят – това за разходи за един проблемен кредит отпуснат от назначеното от тях предходно ръководство, кредит за който се водеха скъпоструващи дела в Лондон.

? Кредит, който НИЕ успешно събрахме в цялост!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Георги Семерджиев е обвинен за катастрофата, при която загинаха две момичета.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Полицаят Якимов бегло познавал Семерджиев, но мил колата си при него, придружавал го до автосервиз (Обзор)

Абдулалим Муаини лежи под развалините до тялото на съпругата си Есра.

Спасиха мъж, лежал 48 часа до мъртвата си жена под бетонна плоча в Турция (Видео)

Фитнес
СНИМКА: PIXABAY

Нова TikTok мода: Жени оставят телефона им да записва кой ги заглежда и флиртува с тях във фитнеса

Съдебната палата в Пловдив.
Снимка: 24 часа

Отмениха глоба на шофьор от Раковски, карал по несъществуваща улица

Александър Николов

Прокурори търсят 88 млн. лева от ексминистър, негов заместник и бивш газов шеф (Обзор)

Бойко Борисов се отзова на лидерската среща, инициирана от Корнелия Нинова

Партиите замълчаха, попитани от Йотова за възможни коалиции

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Наемите на офиси в столицата са се повишили през последното тримесечие на м.г.

Заради сметките наеми на офиси в София се вдигат за първи път от пандемията насам

Цветя са оставени пред посолството на Турция в София.

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Безпрецедентно Турция моли за помощ в пари (Обзор)

Спасиха братчето и сестричето от Сирия, чиято снимка развълнува света
Снимка: Pierre Abi-Saab/Twitter

Спасиха братчето и сестричето от Сирия, чиято снимка развълнува света

Турският посланик у нас: Имаме нужда и от палатки, одеяла и отоплителни уреди за пострадалите от труса

Турският посланик у нас: Имаме нужда и от палатки, одеяла и отоплителни уреди за пострадалите от труса

Четвъртокласник от Кърджали дари спестяванията си за пострадалите в Турция и Сирия
Снимка: Пиксбей

Четвъртокласник от Кърджали дари спестяванията си за пострадалите в Турция и Сирия

Женски костенурки изминават повече от километър, за да снесат яйцата си далеч от мястото, където живеят.

Заради рудник за злато 368 костенурки преместени и живеят свободно - модел за Кресненското дефиле

Последно от

Последно от

Най-важното