Предпоследно: пенсии и заплати - във фризера до март догодина

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13185544 Предпоследно: пенсии и заплати - във фризера до март догодина Предпоследно: пенсии и заплати - във фризера до март догодина www.24plovdiv.bg
Момент от работата на 48-ото Народно събрание
Момент от работата на 48-ото Народно събрание

Парламентът удължи действието на сегашния бюджет. Между двете четения обаче може да настъпят промени след депутатски предложения


След 6 часа дебат със 127 гласа "за" , двама "против" и 90 "въздържали се" парламентът удължи действието на сегашния бюджет до март догодина. Двата „малки“ бюджета - на НЗОК и на НОИ, също получиха още три месеца живот.

Какво означава това? През първите три месеца на 2023 г. държавата ще харчи по 1/12 на месец по правилата на сегашния бюджет, но коригиран с актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които могат да предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства.
За да няма изненади обаче парламентът удължи действието на плащания, размери и квоти, които да се запазят на нивата от 2022 г.  Първият размер, който ще действа и догодина поне до март е този на минималната заплата. Тя ще остане 710 лв. От запазването и на свой ред зависят някои социални плащания.

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за на- ниската длъжност на лицата в сектор сигурност и отбрана вече не е 380 лв., а е 710 лв. За първите три месеца на 2023 г. максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нация, както и максималния размер на присъдената издръжка, която се изплаща от държавата ще остане също 710 млн. лв.
За да се ползват данъчните отстъпки за деца – съответно 6 000 лв. годишно за едно дете, за две ненавършили пълнолетие деца - 12 000 лв., за три и повече ненавършили пълнолетие деца 18 000 лв. и за деца с увреждания 12 000 лв. годишно се въвежда правилото за авансовото ползване, което да бъде месечно и да бъде ограничено до размера на месечната данъчна основа. Отстъпката ще се ползва не само от хората с доходи от заплата, но и за тези, които придобиват доходи от стопанска дейност, наеми и от други източници.
Проблем при парите за възрастните хора не е в запазването на тазгодишния им размер до март, тъй като те се осъвременяват през юни. Така, до тогава минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст остава 467 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии остава 3 400 лв. Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки е 247 лв. За да бъде възможно изплащането им, финансовото министерство трябва да направи трансферите към НОИ до края на тази година, тъй като ако се изчака до януари, няма да има правно основание за това.
Действието на сегашния бюджет през първите три месеца на новата година означава още, че остават без промяна 8% вноска за здраве, вноските за фондовете на държавното обществено осигуряване. Няма да се променят до тогава размерите на минималния и максималния месечен осигурителен доход, който ще остане 3400 лв. Няма да се промени и квотата на ваучерите за храна, с които вече можем да се плащаме и парно, ток, газ и вода, както и на билети за музеи и кина.

Удължава се действието на държавни гаранции- от ББР до 700 млн. лв. или тяхната валутна равностойност по заемно финансиране за плащания на Булгаргаз ЕАД в размер до левовата равностойност на 150 млн. евро във връзка с необходимостта от спешно осигуряване на алтернативни доставки. И още - заем за Булгартрансгаз до 382 млн. евро за разширяване на газохранилището в Чирен, за газовата връзка България – Сърбия. В бюджета ще се формира буфер за непредвидени или неотложни разходи за бедствия, миграционен натиск, нова пандемия, както и за избори.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Георги Семерджиев е обвинен за катастрофата, при която загинаха две момичета.
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Полицаят Якимов бегло познавал Семерджиев, но мил колата си при него, придружавал го до автосервиз (Обзор)

Абдулалим Муаини лежи под развалините до тялото на съпругата си Есра.

Спасиха мъж, лежал 48 часа до мъртвата си жена под бетонна плоча в Турция (Видео)

Фитнес
СНИМКА: PIXABAY

Нова TikTok мода: Жени оставят телефона им да записва кой ги заглежда и флиртува с тях във фитнеса

Съдебната палата в Пловдив.
Снимка: 24 часа

Отмениха глоба на шофьор от Раковски, карал по несъществуваща улица

Александър Николов

Прокурори търсят 88 млн. лева от ексминистър, негов заместник и бивш газов шеф (Обзор)

Бойко Борисов се отзова на лидерската среща, инициирана от Корнелия Нинова

Партиите замълчаха, попитани от Йотова за възможни коалиции

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Наемите на офиси в столицата са се повишили през последното тримесечие на м.г.

Заради сметките наеми на офиси в София се вдигат за първи път от пандемията насам

Цветя са оставени пред посолството на Турция в София.

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Безпрецедентно Турция моли за помощ в пари (Обзор)

Спасиха братчето и сестричето от Сирия, чиято снимка развълнува света
Снимка: Pierre Abi-Saab/Twitter

Спасиха братчето и сестричето от Сирия, чиято снимка развълнува света

Турският посланик у нас: Имаме нужда и от палатки, одеяла и отоплителни уреди за пострадалите от труса

Турският посланик у нас: Имаме нужда и от палатки, одеяла и отоплителни уреди за пострадалите от труса

Четвъртокласник от Кърджали дари спестяванията си за пострадалите в Турция и Сирия
Снимка: Пиксбей

Четвъртокласник от Кърджали дари спестяванията си за пострадалите в Турция и Сирия

Женски костенурки изминават повече от километър, за да снесат яйцата си далеч от мястото, където живеят.

Заради рудник за злато 368 костенурки преместени и живеят свободно - модел за Кресненското дефиле

Последно от

Последно от

Най-важното