БНБ вдигна лихвата – поскъпват глоби, но не и кредитите

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13208231 БНБ вдигна лихвата – поскъпват глоби, но не и кредитите БНБ вдигна лихвата – поскъпват глоби, но не и кредитите www.24plovdiv.bg
БНБ вдигна основната лихва до най-високо ниво от 2009 година.
БНБ вдигна основната лихва до най-високо ниво от 2009 година.

Основният процент, който определя централната банка, се използва като база плюс надбавка от 10% при забавени плащания към държавата и при повечето търговски договори

 БНБ вдигна рязко основния лихвен процент до 1,3%, обяви на сайта си централната банка. Новият размер влиза в сила от 1 декември.

Това е второ увеличение през тази година, след като от 2016 г. досега лихвата бе 0%. След като централните банки по света започнаха повишения като мярка срещу рекордната инфлация, БНБ реагира с първо вдигане до 0,49% на 1 октомври.

Това продължи и през ноември, когато бе обявено, че основният лихвен процент става 0,59%. Стойността от 1,13% за декември е най-високата от 2009 г.

Банките, работещи в България, с изключение на няколко малки, управляват лихвените си нива за депозити и кредити, без да са вързали методиките си с основната лихва. Поради това не се очаква да има оскъпяване на заемите. Повечето банки определят своите лихвени нива според тези на Европейската централна банка.

Законната лихва при забавени плащания обаче ще се повиши, тъй като тя се образува като сбор от основната плюс 10%. Така

наказанието за просрочени плащания ще стане 11,3%

При отпускането на кредити и при договорите за депозит банките вписват лихвите за просрочия в тях. Промени със задна дата обаче не могат да се правят.

Проверка на “24 часа” наскоро установи, че някои банки вече са започнали да повишават лихви по кредити и депозити. Движението засега е плавно, но се очаква още от началото на 2023 г. да има по-осезаеми повишения.

Стъпката, с която трезори започнаха вдигането на лихвите, засега е с около 0,2 на сто на минималните нива на лихвите по ипотечни кредити. Други от тях пък са променили методиките си за ипотечните кредити. За новоотпуснатите заеми плаващата лихва вече ще се определя с нов показател, в който влиза и едномесечният EURIBOR. Това означава, че може да има ежемесечни колебания в размера на вноските.

Д Банк е обявила, че ще замени шестмесечни я EURIBOR с показател според средните лихви по салда на депозити със срочност от 1 ден до 2 години. Това може да се отрази на всички отпуснати кредити. Някои трезори обявиха, че ще увеличат лихвите и по стари заеми в евро, защото се повиши индексът EURIBOR, с който е вързана лихвата.

Лихвите по депозитите също излязоха от зоната на нулевата доходност

Инвестбанк например вече олихвява 12-месечните стандартни сметки в левове и в евро с 0,8%. При по-дългите депозити - 24-месечните, доходността е още по-висока - 1,25%.

ПроКредит Банк също вдигна лихвите по стандартните срочни депозити. За 12-месечните е с 0,70 пункта, при 24-месечните - с 0,8, а за 36-месечните лихвата се вдига на 1,05%.

Очакванията на финансови експерти са лихвите по ипотечните кредити, които са най-проблемни при движение на нивата им, да се стабилизират до около 4-4,5% догодина. Съветът към хора, които имат стари заеми, е да проверят каква е методиката за изчисляването им и ако преценят, да потърсят консултация с банката кредитор дали се очакват промени и какви, ако EURIBOR продължава да се вдига.

Съветът към всеки, който тепърва ще тегли ипотечен заем, пък е да калкулира вноските си при очакваните нива от 4% и да изтегли кредит само ако може да си позволи този размер на плащания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Георги Георгиев  присъства на Божествена Света Литургия в Българска Православна Църква "Свети Иван Рилски".

Шефът на СОС Георги Георгиев е на посещение в САЩ по покана на Държавния департамент

СНИМКА: НИГГГ-БАН

Земетресение в Смолянско

Полицейски дрегер 

СНИМКА: Архив

Хванаха дрогиран шофьор, в джоба му - кокаин и канабис

Ръст СНИМКА: PIXABAY

България се качва на 77-о място в световна класация за щастието

Мартеница СНИМКА: Pixabay

Вижте защо не трябва да връзваме мартеници по дърветата

Най-много деца са настанени в приемни семейства във Варна.
Снимка: Pixabay

Приемни семейства гледат 1532 деца

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Полиция СНИМКА: Архив

Спипаха млад шофьор дрогиран зад волана в Симеоновград

Фондовата борса

Токийската борса пада заради опасенията за настъпваща финансова криза

Дирекция „Национален парк Пирин“ организира почистване на пътя гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. Шилигарника.

Чистят боклуци по пътя от Банско за хижа "Вихрен"

Софийски университет СНИМКА: Pixabay

Свикват спешно Студентските съвети заради ръста в семестриалните такси за университетите

СНИМКА: Pixabay

Мъгли затрудняват движението на прохода Шипка и на магистрала "Хемус"

Земеделски производители

Производители на малини и ягоди блокират кръстовище, протестират

Последно от

Последно от

Най-важното