Най-слабо усещат ръста на цените във Враца и Видин, а в Смолян е най-болезнено (Графика)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13221156 Най-слабо усещат ръста на цените във Враца и Видин, а в Смолян е най-болезнено (Графика) Най-слабо усещат ръста на цените във Враца и Видин, а в Смолян е най-болезнено (Графика) www.24plovdiv.bg
Най-слабо усещат ръста на цените във Враца и Видин, а в Смолян е най-болезнено (Графика)

Пенсиите се вдигнаха с 44% - буфер срещу 18-процентната инфлация

Работещите в частни фирми понасят по-леко поскъпването

В здравеопазването и образованието ръстът на заплатите изостава с много

Инфлацията, която през октомври достигна почти 18% на годишна база – 17,6%, удари всички хора и бизнеси и се усеща в цяла България. Но се оказва, че ударът върху покупателната способност на хората далеч не е еднакъв във всички региони, различава се съществено от това с какво се занимавате, дали работите в частна фирма, или в държавно ведомство и дали сте пенсионер, или работещ.

Изчисления на Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ), които сравняват ръста на заплатите с инфлацията, показват, че например във Враца се справят доста добре с инфлацията – ръстът на средната заплата в тази област е само с 0,4 пункта по-нисък в сравнение с инфлацията.

Според последните данни на НСИ средната работна заплата във Враца през септември е била 1698 лв. и

е на второ място в България веднага след столицата, където е 2423 лв.

Но за една година средната заплата във Враца се е вдигнала със 17,2%, докато инфлацията е 17,6%, т.е. нейният ръст изостава от общото поскъпване с под половин процентен пункт.

Обяснението за това се крие изключително и само в енергетиката – на територията на област Враца се намира АЕЦ “Козлодуй”, а държавната енергетика отбеляза рекордни печалби през последната година заради високите цени на тока. Само атомната централа например има 1 млрд. лв. печалба за три месеца и тя е пет пъти по-висока от миналогодишната за същите тези три месеца.

Със сходен резултат е и Видин (виж инфографиката). Разликата е само в това, че във Видин средната заплата за септември е 1245 лв. Но все пак тя беше 1068 лв. по същото време миналата година и ръстът ѝ също почти компенсира този на инфлацията.

Следващите области, в които средната заплата расте почти колкото инфлацията, са Благоевград и София-област. По-надолу в тази класация са Стара Загора и самата столица. В Стара Загора средната заплата сега е 1655 лв., но и там, и в столицата нейното повишаване е с малко повече от 2 процентни пункта по-ниско от самата инфлация, т.е.

за една година заплатите са се увеличили само с около 15%

В дъното на това подреждане е Смолян, където изоставането на заплататите от инфлацията надвишава 10 процентни пункта. Зле се представят също Разград, Ямбол, Ловеч, Кърджали и други области, където изоставането е между 8 и 10 пункта.

Друго интересно сравнение, което правят от ИПИ е между растежа на заплатите в отделните икономически дейности и цените на стоките и услугите, както и между това дали работите в обществения сектор, или в частния.

По принцип средният ръст на заплатите в България към този момент е 15,8% и той изостава от инфлацията. Но изоставането в обществения сектор е по-голямо, отколкото в частния, където

работодателите могат да са по-гъвкави

Средната заплата в държавните ведомства и фирми засега се е увеличила само с 13%, докато в частните фирми – с 16,8%.

Това отразява най-вече забавянето на заплатите на редица професии в публичната сфера, които зависят от държавния бюджет, а при него не може да се реагира толкова бързо. Сред отделните сектори най-малко изоставане има в селското стопанство, държавното управление и търговията, а най-голямо – в здравеопазването и образованието. Голямото забавяне при болниците и училищата потвърждава наблюдението, че бюджетната сфера не успява да реагира навреме на свиването на реалните заплати на работещите в нея.

Обратно, аутсорсинг секторът и преработването като цяло се справят относително добре. Въпреки това

няма нито един отрасъл, в който ръстът на заплатите да надхвърля индекса на потребителските цени.

Ако инфлацията се сравни с доходите на домакинствата, се вижда пък, че тя влияе най-слабо на пенсионерите. Агресивното вдигане на пенсиите тази година е довело до това ръстът на дохода от пенсия да е цели 44%, а от работна заплата – само с 11%. Тоест излиза, че

пенсионерите не би трябвало да усещат толкова силно инфлацията, колкото работещите.

От ИПИ все пак отбелязват, че това сравнение има слабости, тъй като борави със средното заплащане и не отчита ценовите равнища в отделните краища на страната.

Секторът на информационните и комуникационни технологии например винаги отчита най-високите заплати - 4276 лв. месечно към момента. Но НСИ нарича този сектор “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” и в него влизат не само IT секторът, но и медиите и издателствата, което изкривява резултата. От специализирани проучвания става ясно, че в самия IT сектор средното заплащане в момента в действителност е 5730 лв. месечно.Въпреки това от института отбелязват, че готвените промени, които да обвържат минималната заплата със средната, очевидно не отчитат реалността.

Има различни темпове на развитие на отделните региони и индустрии, а средната заплата е много чувствителна към водещите отрасли и региони. Ако с нея се обвърже и минималната, това неминуемо ще доведе до още по-големи проблеми при най-малко развитите и слабо конкурентните, отбелязват от института.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Исус от Айтос. Кадър БНТ

Исус от Айтос, върнал преди 1 г. изгубен портфейл с пари: Имам си всичко

Февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече снеговалежи.
СНИМКА: Богомила Костадинова

Месечната прогноза за февруари – полярен вихър, циклони, валежи

Станислава Георгиева. Кадър БНТ

Майката на едно от изчезналите 3 момичета: Бяга системно, отказа да учи, май взима дрога

Полиция СНИМКА: Архив

Полицаи хванаха своя колежка с трева в колата

Разораните дюни на плажа в Несебър

Министерството на туризма тръгва на проверка за разораните дюни в Несебър

Стефан Янев. Кадър NOVA NEWS

Стефан Янев: Налагане на президентска република в този момент не е работещо

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Един от последните живи политзатворници бил осъден на смърт чрез разстрел (Видео)

Един от последните живи политзатворници бил осъден на смърт чрез разстрел (Видео)

Йордан Иванов в "Говори сега". Кадър БНТ

Йордан Иванов от ДСБ за коалиция с ПП: По-добре късно, отколкото никога

МИЛЕН МАТЕЕВ

Милен Матеев: Отговаряме с консолидация на обединението на статуквото

Чолаков: Приетият механизъм за разследване на главния прокурор е неработещ

Чолаков: Приетият механизъм за разследване на главния прокурор е неработещ

За кратко време Марчо Паунов е успял да построи въжената линия.

За 5 дни млад мъж от Чепеларе построи лифт от брега на океана до BG базата на Антарктида

Светият Синод СНИМКА: Архив

Св. синод иска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен

Последно от

Последно от

Най-важното