Помощ за горивата само за бедни, ако нямат кола, им дават ваучери за транспорт (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13230603 Помощ за горивата само за бедни, ако нямат кола, им дават ваучери за транспорт (Обзор) Помощ за горивата само за бедни, ако нямат кола, им дават ваучери за транспорт (Обзор) www.24plovdiv.bg
Помощ за горивата само за бедни, ако нямат кола, им дават ваучери за транспорт (Обзор)

 От 1 януари спира отстъпката от 25 ст. на литър за всички

 Правим помощта истински социална, не се взема от данъците, за да се дава на богатите, какъвто е бил моделът досега, казва министър Никола Стоянов

От 1 януари 2023 г. спира помощта от 25 ст. за литър гориво и ще се изработва нов механизъм за целево подпомагане. Това стана ясно от думите на няколко министри през уикенда.

Досегашната подкрепа се спира след Нова година заради забележки от ЕК, че е форма на непозволена държавна помощ, тъй като отстъпката се дава само на български граждани.

В момента правителството изготвя нов механизъм, според който подпомагане да има за бедните, а не за всички, независимо от дохода им, заяви вицепремиерът Христо Алексиев. Социално слаби, които нямат автомобил, ще получават ваучери за пътуване с обществения транспорт. Ако се съберат достатъчно приходи, подпомагането догодина може да се разшири.

“Със сегашната отстъпка с пари от данъците на всички нас са се ползвали и много хора с високи доходи. Така се оказва, че най-вероятно държавата субсидира почивки и разходки до вилите на заможни хора. Вторият голям печеливш е “Лукойл”, защото с пари от бюджета е субсидирана тяхната продукция", заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.

Той уточни, че правителството

ще разшири мярката

и ще я направи истински социална, за да има помощ и за бизнеса, защото цените на горивата се отразяват във всички продукти. Това щяла да бъде и силна антиинфлационна мярка.

“Правителството не спира помощта от 25 ст. и не взема от бедните, за да дава на богатите, какъвто е бил моделът, който защитава предишният министър на икономиката. Сега

ще изземем свръхпечалбата на една огромна

компания и тези средства ще се върнат при

хората и бизнеса

Това е истинска социална политика”, каза още Стоянов.

Средствата за отпускането на помощите трябва да дойдат от облагането на свръхпечалбите на компаниите от нефтения бранш. Според текстове в закона за данък печалба, които трябва да бъдат гласувани окончателно от парламента, новото облагане е в размер на 33%, към него се добавя и стандартната ставка от 10 на сто.

Всъщност най-големи приходи от това се означава да дойдат от “Лукойл Нефтохим”. Преди десетина дни правителството и ръководството на рафинерията се договориха от 1 януари 2023 г. тя отново да поеме доставките на нефт и продажбите на горива от свое име. В момента заводът работи на ишлеме, като доставките на петрол и търговията с горива се извършват от “Литаско” - компанията-собственик на рафинерията.

От смяната на модела правителството разчита само от “Лукойл Нефтохим” догодина да влязат извънредни приходи от 700 млн. лв. Тези пари ще отиват във фонда за енергийна сигурност и с тях ще се плащат компенсациите за горивата.

Новата програма за помощи обаче може да се провали, ако Русия спре доставките на петрол за държави, които са въвели тавана на цената от 60 долара.

Алексиев заяви, че за подпомагане при високи цени на горивата ще работи по няколко варианта, но има опасност те да се обезсмислят, ако доставките от Русия спрат.

В момента бургаската рафинерия преработва само руски нефт и ако Москва спре танкерите към България, заводът в Бургас може да остане от средата на януари без суровина за производството на бензин и дизел. Тогава

на страната ни ще се наложи

да внася горива,

за да има достатъчно количество по бензиностанциите.

Вицепремиерът Алексиев каза за “24 часа”, че се работи и по план Б, който включва и доставка на част от суровия петрол с танкери през Босфора. Той заяви, че е поискано и от рафинерията да изработи вариант и да го представи.

По повод решението на кабинета от миналата седмица, с което правителстото разреши на бургаската рафинерия да изнася, вицепремиерът уточни, че това важи за бензин, керосин, тежки горива, корабно гориво.

Забранява се обаче износът на дизел, произведен от руски петрол. Годишното потребление на горива в страната е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. са дизел.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Мече 
 Снимка Пиксабей

Мече не спи, броди из Могилица

Джасинда Ардърн. СНИМКА: Туитър @tarunasodiyaIYC

Как да се предпазим от професионално изгаряне

Снимка: Д. Кръстева

Пожар избухна по време на представление във варненската опера

Падна сайтът за е-услуги на НАП

Падна сайтът за е-услуги на НАП

СНИМКА: Pixabay

Почина Игнат Димитров, който 35 г. съобщаваше нивото на река Дунав по БНР

Исус от Айтос. Кадър БНТ

Исус от Айтос, върнал преди 1 г. изгубен портфейл с пари: Имам си всичко

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече снеговалежи.
СНИМКА: Богомила Костадинова

Месечната прогноза за февруари – полярен вихър, циклони, валежи

Станислава Георгиева. Кадър БНТ

Майката на едно от изчезналите 3 момичета: Бяга системно, отказа да учи, май взима дрога

Полиция СНИМКА: Архив

Полицаи хванаха своя колежка с трева в колата

Разораните дюни на плажа в Несебър

Министерството на туризма тръгва на проверка за разораните дюни в Несебър

Районният съд в Асеновград.

Шофьор от Асеновград спря автобуса, за да крещи пред всички на напуснала го приятелка

Стефан Янев. Кадър NOVA NEWS

Стефан Янев: Налагане на президентска република в този момент не е работещо

Последно от

Последно от

Най-важното