Община Карлово очаква още помощ от държавата за справянето с щетите от наводнението (Снимки)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13237509 Община Карлово очаква още помощ от държавата за справянето с щетите от наводнението (Снимки) Община Карлово очаква още помощ от държавата за справянето с щетите от наводнението (Снимки) www.24plovdiv.bg
Кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Пораженията от бедствието са огромни

Надявам се и вярвам, че ще имаме финансовата подкрепа на държавата и през следващата година за справянето с щетите от наводнението. Това заяви днес на брифинг кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.  Той поясни, че по предварителни данни само пораженията на публичната инфраструктура са за над 74 млн. лева. Щетите  по частните домове са между 7-10 млн. лв. Даренията, които до момента са разпределени в размер на  1,780 млн. лева не са достатъчни, за да могат хората да възстановят домовете си във вида, в който са били. 

"Над 180 хиляди квадратни метра пътища са съсипани след наводнението в Карловско, разрушени са 21 моста и 37 улици", добави още кметът Кабаиванов.

По думите му бедствието е ликвидирало повече от шест километра водопроводна мрежа, отнесени са били 280 електрически стълба, пострадали са три читалища, три клуба по интереси и детската градина в едно от селата - в Каравелово. "Практически липсваха над 8,5 км. речни корита. Те са на реките, които минават през трите села - Богдан, Каравелово и Слатина, посочи Кабаиванов. Той добави, че още с първата приливна вълна, те са били запълнени и следващите втора и трета приливни вълни са минали през населените места с фронт между 100 и 200 метра. В първите часове след наводнението общият фронт на река Стряма е бил между 500 и 1000 метра.

"Такова бедствие с толкова инертен материал, свален от Средна гора, не е имало", каза още кметът.
Той поясни, че за трите месеца работа по речните корита са изнесени над 3 млн. куб. м. баластра. През това време е имало дни, в които над 115 единици техника и доброволци са работили при пълно натоварване.

С помощта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са били изградени 29 фургона и така всички, които имат сериозно пострадали жилища, са били настанени. Те са временно решение и на тези хора трябва да бъде помогнато до степен да могат да възстановят своите къщи.
Доктор Емил Кабаиванов благодари за работата на доброволците и военните, без които не би бил възможен процесът на възстановяване.

"Това, което свършихме нямаше да може да бъде направено, ако нямахме помощта на доброволците. Благодаря на всички, заяви той.

Кметът съобщи, че започват процедури по Закона за обществените поръчки за проектиране на нови мостови съоръжения и речни корита.

Заедно с Националното сдружение на общините в Република България ще се предложат промени в Закона за защита при бедствията, с които ще направят по-ефективни действията в първите часове при природно бедствие. Кметът отбеляза, че сред измененията е предложението да бъде създадена Държавна агенция за защита при бедствия и аварии, в която да бъдат съчетани всички дейности по превенция и всички действия по ликвидиране на последиците от бедствието.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Христина Христова Кадър: БНТ

Христина Христова: Вдигането на минималната заплата може да доведе до безработица

НАП отчита ръст на приходите с над 752 млн. лв.

НАП отчита ръст на приходите с над 752 млн. лв.

Изпълнителите от ансамбъл "Тракия" ще зарадват пловдивските деца.

Ансамбъл „Тракия“ посреща Великден с децата на Пловдив (Снимки)

Полиция СНИМКА: Pixabay

Млада шофьорка блъсна 3 коли, счупи си ръката

Банкомат Снимка: Pixabay

24-годишен задигна 400 лв., забравени от жена на банкомат

Полицейски дрегер 

СНИМКА: Архив

Хванаха пиян украинец зад волана в Перник

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Ако бъде признат за виновен, стрелецът го грозят до 3 г. затвор. 
СНИМКА: Pixabay

Мъж от Съединение застреля кучето на фермер

Така ще изглежда новата маркировка.


Снимка: Архив

Полагат нова маркировка по улици в пловдивския район "Северен"

Полиция СНИМКА: Pixabay

Арестуваха 28-годишен от Асеновград, набил свой съгражданин

Полиция Снимка: Pixabay

Шофьорка се обърна в дере, пострада детето й

СНИМКА: Pixabay

Само 19% от работещите у нас покриват изискваното ниво за дигитална компетентност

СНИМКА: Pixabay

Европейските борси откриха в червено

Последно от

Последно от

Най-важното