А
„Започна продажбата на куверти в заведения в Добричка област за посрещане на Нова година, но резервациите на този етап все още са предпазливи. Обикновено те се правят в последния момент, предварителните продажби са около 30 процента.
„Най-активното” време за записване е в дните между Коледа и Нова година”, каза Димитър Димитров, председател на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Очаква се поскъпване на кувертите в сравнение с м.г. между 8 и 15 процента. Цените на новогодишния куверт в заведенията в Добрич варират между 80 и 150 лева.
„Това зависи и от заведението, от предлаганото меню, от подготвената програма, поканените изпълнители в нея”, добави той.
След Ковид пандемията бавно, но хората излизат от домовете си за големи празници, каза още Димитров.За празниците тази година отварят ресторанти, които през м.г. бяха затворени. „Много ресторанти в морските курорти също ще посрещат гости за Нова година”, допълва Димитров. „Високобюджетните хотели вече са продадени, най-вече заради това, че в предлаганите пакети от 2 до 4 дни има атрактивна програма и съпътстваща процедури като спа, уелнес и др.И в градските хотели има повишено посещение по празниците, но то е свързано с нощувките на хора, които идват при свои приятели или роднини”, обяснява той.
Димитров обаче посочва и това, че масираната реклама на туроператори за кратка почивка и посрещане на Нова година извън страната на подходяща и достъпна цена, е оказала своето влияние. Той посочи данни на туроператорски фирми, според които в сравнение с м.г. има увеличение с около 25-30 процента на резервации от българи, най-вече за Турция, Гърция, Сърбия. „Има обаче и обратна тенденция. Вече от три-четири години туристите от Турция се увеличават и през лятото, и за новогодишните празници”, заяви Димитров.