Вече 10 г. “Българската Коледа” помага за рехабилитацията на Александра от Пазарджик

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13263742 Вече 10 г. “Българската Коледа” помага за рехабилитацията на Александра от Пазарджик Вече 10 г. “Българската Коледа” помага за рехабилитацията на Александра от Пазарджик www.24plovdiv.bg
Александра ходи на училище в инвалидна количка. Снимка личен архив
Александра ходи на училище в инвалидна количка. Снимка личен архив

  • Детето е с тежка форма на детска церебрална парализа
  • За да помогне на други родители, майка ѝ дарява в център за деца с увреждания старите уреди на Алекс

12-годишната Александра Петрова от Пазарджик вече 10 г. е подпомагана от “Българската Коледа”. Тя е с най-тежката форма на детска церебрална парализа, 100% инвалид и от кампанията поемат част от рехабилитацията ѝ. Не може да се движи и изцяло майка ѝ се грижи за нея като личен асистент.

“Диагнозата ѝ бе поставена, когато беше на 6 месеца. Оказа се, че увреждането се е получило още при раждането - загубиха ѝ тоновете при нормалното раждане, наложи се секцио, после я интубираха, за да може да диша”, разказва майката Гергана Петрова.

Александра разбира всичко, реагира, общува, ходи на училище в Центъра за специални образователни потребности към помощното училище “Иван Вазов” в Пазарджик. За нея се грижат ресурсен учител, логопед, психолог, ерготерапевт, кинезитерапевт.

При Александра има изкривяване на гръбнака, на глезените, на китките. “До едно положение беше възможно с шини да се ограничи това изкривяване, но колкото повече растеше, толкова по-трудно ставаше”, споделя Гергана. Тя е правила консултации с хирурзи за евентуална операция, но те били на мнение, че и с операция нещата няма да се подобрят. При по-леките случаи децата наистина могат да проходят.

“Децата с церебрална парализа се нуждаят всеки ден от рехабилитация

Държавата отпуска всеки месец по 10 дни с направление от лекар за такива процедури по здравната каса, но само в специализирано заведение. Затова се налага семейството на Александра да пътува. В Пазарджик няма специализирана техника за процедури при такива пациенти. Най-близо са възстановителните лечебни центрове в Пловдив, но е свързано с пътуване, чакане на ред и т.н. А и тези разходи не се поемат от здравната каса.

Затова майката наема рехабилитатор, който идва на домашни посещения. Естествено, в този случай процедурите са за сметка на семейния бюджет. Жената е благодарна, че някои рехабилитатори, които работят с деца с церебрална парализа, взимат символични суми за услугата. “Те знаят на какво положение са семействата на такива деца”, казва Гергана.

За рехабилитацията на момичето семейството плаща месечно по 400 лв. Тези средства са сериозно перо в бюджета на Гергана, тъй като заплатата ѝ за личен асистент е 770 лв. ТЕЛК пък отпуска 550 лв. Затова е благодарна на “Българската Коледа”.

“Държавата трябва да отпуска повече пари за помощни средства за тези деца. С последната редакция на закона за инвалидна количка за такова дете дават 800 лв., а

количката на Александра е за 2500 лв.

И то някакъв среден клас. За шезлонг за къпане, който е много нужен за нея, се отпускат 250 лв., а в магазина най-евтиният е 900 лв. Като започнат да се купуват толкова уреди с доплащане, трябват средства. При едно подрастващо дете те често трябва да се сменят”, разсъждава Гергана.

За да помогне и на други родители в нейното положение, тя дарява в Дневния център за деца с увреждания “Вяра, Надежда, Любов” в Пазарджик уредите, които вече са станали неизползваеми за Алекс. И е благодарна на останалите майки в града, които се грижат за деца със същите проблеми като Александра и правят същото. “Разменяме си съвети, за да сме си полезни”, допълва Гергана Петрова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: Pixabay

Еврото остава под 1,08 долара

Земетресение в Турция, 06.02.2023 г.

27 доброволци заминават за Турция да търсят оцелели от земетресението

След първия унищожителен трус в Турция в първите часове на понеделник, следобед бе усетено ново мощно вторично земетресение с магнитуд 7,7.

Жителка на Газиантеп: Като малък апокалипсис е

Полиция СНИМКА: Архив

Криминално проявен уби съпругата си във Варненско

Снимка: Архив

26-годишна жена убита от мъжа си, той е с много криминални регистрации

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

Кметът на Пловдив: Никога не съм влизал в задкулисие, уважавам Борисов

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Илин Димитров Кадър: БНТ

Илин Димитров: Няма данни за бедстващи българи в Турция

Айлин Секизкьок
КАДЪР: БНТ

Айлин Секизкьок за земетресенията: Турция преживява небивало бедствие

Влак на БДЖ СНИМКА: Архив

Натрупа сняг във влака София-Бургас заради скъсано уплътнение

Суров петрол. СНИМКА: Pixabay

Петролът продължава да се повишава

Снимката е илюстративна.

Затварят магистрала "Тракия" край Пловдив от 9,30 часа

Зимата в Турция и в разгара си.


Снимки: Радослав Минков.

Българските спасители вече са в района на турския град Болу (Снимки)

Последно от

Последно от

Най-важното