От петък работи и втора лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево"

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13264252 От петък работи и втора лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" От петък работи и втора лаборатория на ГКПП "Капитан Андреево" www.24plovdiv.bg
ГКПП "Капитан Андреево"
Снимка: Архив
ГКПП "Капитан Андреево" Снимка: Архив

Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП "Капитан Андреево". Това е работа на редовното правителство. В момента на граничния пункт част от проблемите са решени, но все още съществуват други. Стараем се да не се образуват големи опашки. Фитосанитарен контрол се извършва само на хладилните камиони. От петък работи и втора лаборатория, като всяка от двете има капацитет 20 и няколко проби на ден. Подали сме документи за обществена поръчка за апарати, които ще могат да осигурят по 100 проби на ден. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на изслушване пред Комисията по земеделие относно предприетите действия - правни, фактически и процесуални - за защита на интересите на държавата и на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във връзка с управлението на имотите и изпълнение на контролните функции на държавата на ГКПП "Капитан Андреево", обявени за обект и дейности от значение за националната сигурност.

"Все още нямаме екшън план за "Капитан Андреево", но успяваме бързо да реагираме и засега се справяме добре", коментира д-р Иван Шиков, който едва преди два дни бе назначен на поста изпълнителен директор на БАБХ, след отстраняването на неговия предшественик. Той допълни, че все още не е успял да се запознае в дълбочина с дейността на граничните пунктове, които досега не са му били ресор.

Министър Гечев каза още, че не разглеждат варианти за пускане на частни лаборатории, но мислят за позициониране на лаборатория и на граничния пункт в Лесово, за да вървят по-бързо опашките, които през декември стават двойни. "Войната в Украйна промени трафика както в Европа, така и в Азия. Предвижда се той само да се увеличава в следващите години", допълни министърът и обеща, че всеки проблем, който беше изнесен в медиите, ще подлежи на пълна проверка.

Относно визията си за бъдещето на БАБХ д-р Шиков изтъкна, че през последните години агенцията е била олицетворение на недобри практики, затова той ще работи в насока връщане на добрия й имидж. Той подчерта и факта, че БАБХ не е само "Капитан Андреево".

Министър Гечев отбеляза, че една от забележките, които е имал към вече бившия изпълнителен директор на БАБХ Христо Вълчанов, е бил недостатъчният административен капитал на правния отдел на агенцията. В тази връзка Шиков сподели, че е предприел действия по възстановяване на дирекцията, която към момента работи на половината си капацитет.

Що се отнася до процедурите по държавната профилактична програма, изпълнителният директор на БАБХ увери, че голяма част от тях вече са стартирани. След откритото миналата седмица огнище на бруцелоза може да се каже, че има известен проблем с болестта при едрите преживни животни, но при дребните е заложено 100 процента вземане на кръвни проби, с което смятам, че ще успеем да се справим до края на годината.

По време на изслушването беше констатиран и друг проблем в агенцията - всички такси, които БАБХ събира, отиват в държавния, а не в нейния бюджет. Същевременно министър Гечев определи ведомството като "тежкоразходно". Затова Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие" правят всичко по силите си, за да подкрепят дейността на агенцията.

На комисията беше решено на заседанието другата седмица отново да има изслушване с министър Гечев и д-р Иван Шиков, този път на тема стратегическия план за новата Обща селскостопанска политика, който беше одобрен от ЕК днес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Симеон Дянков КАДЪР: NOVA NEWS

Симеон Дянков: Енергийната субсидия за бизнеса да се намали поне наполовина

УМБАЛ "Александровска"
Снимка: 24 часа

Прокуратурата погна онлайн магазин, продавал добавки за очите от името на известен професор

Крадецът е разкрит и задържан светкавично от смолянската полиция.
СНИМКА: Pixabay

18-годишен открадна 2 500 лева от семеен хотел в Смолян

КАДЪР: Фейсбук/Българска Социалистическа Партия

БСП: Лъжа е, че ръководството ни е сменило делегати на Конгреса

Полиция
СНИМКА : Архив

Младеж нападна и би горски служител в Микрево

Годишната инфлация в Словения се е понижила леко до 10 на сто през януари

Годишната инфлация в Словения се е понижила леко до 10 на сто през януари

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Снимка: Архив

Словакия и Непал съобщиха за огнища на птичи грип във ферми

Сняг Снимка: Pixabay

Силен сняг заваля на прохода Шипка, видимостта е ограничена

Полиция СНИМКА: Архив

Млада жена е пребита до смърт във Варненско

Районен съд - Дупница.

2 г. затвор за крадец рецидивист от Дупница

Темида
СНИМКА: Архив

Постоянен арест за шофьор, хванат два пъти да кара дрогиран

Дъщерята на настанената в хосписа жена
КАДЪР: БНТ

Близки на жена твърдят, че е била оставена 6 дни със счупен крак в хоспис в София

Последно от

Последно от

Най-важното