Китай представи нови мерки за разширяване употребата на юана в международни разплащания

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13504026 Китай представи нови мерки за разширяване употребата на юана в международни разплащания Китай представи нови мерки за разширяване употребата на юана в международни разплащания www.24plovdiv.bg
Китай ще се стреми по-активно да разшири използването на своята валута в трансграничната търговия и инвестициите и насърчава банките да увеличат кредитирането в юани
СНИМКА:РАДИО КИТАЙ
Китай ще се стреми по-активно да разшири използването на своята валута в трансграничната търговия и инвестициите и насърчава банките да увеличат кредитирането в юани СНИМКА:РАДИО КИТАЙ

Китай ще се стреми по-активно да разшири използването на своята валута в трансграничната търговия и инвестициите и насърчава банките да увеличат кредитирането в юани, предава Радио Китай.

В съвместно известие на Министерството на търговията и Китайската народна банка (КНБ) се посочва, че банките трябва да осигурят „по-удобни и ефективни услуги за сетълмент, да разширят кредитирането в юани в чужбина и да насърчат иновациите в трансграничния сетълмент в юани, за да отговорят по-добре на нуждите от трансгранични инвестиции и финансиране в китайска валута“.

„Ще насърчаваме банките да намалят разходите за финансиране в юани, ще подкрепяме предприятията да сключват бизнес сделки, участващи в инициативата „Един пояс, един път“, и ще съдействаме за реализацията на задгранични проекти и дейността на предприятия, които отговарят на условията, давайки приоритет на използването на заеми в юани“, се казва още в известието.

Регулаторите и различните финансови институции ще продължат да подкрепят ценообразуването и сетълмента при сделки с насипни стоки в юани, ще насърчават чуждестранните инвеститори да инвестират в Китай, използвайки за това местната валута, и ще насърчават сетълмента с нея в търговията и инвестициите.

„Трябва да се положат усилия за насърчаване на трансграничното използване на юана, като се използват пилотните зони за свободна търговия, тъй като този ход ще намали рисковете от колебанията в обменния курс за търговските компании в днешния нестабилен свят“, коментира за изданието Global Times Джоу Маохуа, икономист в Everbright Bank. „Има огромно потенциално търсене на трансгранични плащания и сетълмент в юани от страна на търговски фирми. Разширяването на използването на юана в системата за трансгранични плащания ще помогне за насърчаване неговата интернационализация и развитието на външната търговия“, добавя той.

Макар все още да е далеч от статута на щатския долар като дял в международните разплащания, китайският юан започва да играе все по-голяма роля. Използването на юана скочи до 2,37% от всички глобални плащания през ноември спрямо 2,13% през октомври, оставайки петата най-активна валута.

„Разширяването на трансграничния пазар на юана е пряк резултат от статута на Китай като втората по големина икономика в света, имиджа му на отговорна страна и стабилността на самата валута“, смята Дун Дънсин, директор на Института за финанси и ценни книжа към Университета за наука и технологии в Ухан. „Тъй като юанът печели подкрепата на международния капитал и задграничните институции, чуждестранните инвестиции в активи в юани ще нараснат и местния и офшорния пазари на юани до голяма степен ще се сближат“, добавя той.

В доклад за интернационализацията на юана, публикуван през ноември, КНБ се ангажира да разшири използването на китайската валута във външната търговия и инвестициите, за да отговори по-добре на пазарното търсене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Йенс Столтенберг

НАТО си търси нов шеф. Това са известните дотук кандидати

Вселенският патриарх Вартоломей КАДЪР: Туитър/@GlasnostGone

Вселенският патриарх: Руската църква споделя вината за конфликта в Украйна

СНИМКА: Pixabay

ООН: Човечеството наруши водния цикъл, милиони са в опасност

СНИМКА: Pixabay

Уганда прие закон, според който самоопределянето като ЛГБТ+ е престъпно

СНИМКА: Ройтерс

САЩ връща на Гърция 29 антики, иззети от иманяри

СНИМКА: Pixabay

Протестиращи в Ливан опитаха да щурмуват сградата на правителството

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Свят

СНИМКА: Pixabay

Китай подкрепя разследването на ООН за саботажите срещу "Северен поток"

 "ТикТок"

Шефът на "ТикТок" защитава приложението пред комисия на Конгреса на САЩ

Си Дзинпин СНИМКА: Ройтерс

Си Дзинпин се завърна в Пекин

Анкета на КМГ: В света няма една демокрация, която да превъзхожда друга

Анкета на КМГ: В света няма една демокрация, която да превъзхожда друга

Ирак Снимка: Pixabay

Предизвикват ли малформации снарядите с обеднен уран?

Си Дзинпин: Областите на сътрудничество между Китай и Русия продължават да се разширяват

Си Дзинпин: Областите на сътрудничество между Китай и Русия продължават да се разширяват

Последно от

Последно от

Най-важното