Рамадан Аталай: ДПС е готова да вземе третия мандат - ще преговаря с всички

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13508864 Рамадан Аталай: ДПС е готова да вземе третия мандат - ще преговаря с всички Рамадан Аталай: ДПС е готова да вземе третия мандат - ще преговаря с всички www.24plovdiv.bg
Рамадан Аталай
Рамадан Аталай

ДПС е готово да вземе третия мандат за съставяне на правителство като би преговаряло за кабинет с всички партии, включително и с "Възраждане". Това заяви по БНТ депутатът от движението Рамадан Аталай.

"Защо да не бъде мандатът в ДПС? Ние сме единствената формация, която сме доказали, че с трети мандат можем да правим правителство. И сега бихме могли да направим като говорим с всички. Защо не и с "Възраждане"? Те бяха моторът на това да движат проблема с 40-те процента (намаляването на емисиите от въглищните централи, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост), които Кирил Петков ги надроби. Ако бяхме почнали с това, че е тръгнало от "Възраждане" , какво щеше да стане?", заяви Аталай.

Той допълни, че България се нуждае от правителство, което да изведе страната от кризата, но и за което да бъде поета политическа отговорност.

"Дошло е време всяка партия да носи отговорност. Ако отговорността им е да отидем на следващите избори, ще са отговори и за задълбочаването на кризата у нас, която вече няма да е само икономическа и социална, но и политическа и някои хора ще протриват ръце с апетити за промяна на управленската система у нас, с което ние не сме съгласни", каза още той.

Рамадан Аталай, който е и заместник-председател на енергийната комисия, коментира и решението на депутатите да задължат правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост. Той е оптимист за предоговарянето при условие, че управляващите "се активизират".

Аталай разкритикува кабинетът "Петков", че е приел плана без да проведе обществено обсъждане и без той да бъде разискван от парламента.

"Като не си влизал в рудник, ами то можеше някоя сутрин, преди да идат в офисите на крипотвалутата, да посетят Мини Марица и да видят за какво става въпрос. Така бяха поети едни ангажименти, които нямаше да са полезни за обществото и България. Освен това са променени напълно и приоритетите за развитие на енергетиката ни. От Плана за възстановяване и развитие решиха, че могат да усвоят едни 1,25 млрд. лв. за батерии които никой не ги е виждал.

Освен това перспективите за намаляването на вредните емисии, тези перспективи са взети на база 2019, а целия план на ЕК върви на база 1990. На база 90-а година ние сме изпълнили критериите. Нашето желание е да обясним на европартньорите, че намаляването на тези 40%, поети като ангажимент, веднъж сме ги изпълнили и втори път - вместо да останат в енергетиката, може да им дадем алтернватива – да бъдат разпределени в други сектори, където да намалим вредните емисии. Част от тези пари ще отидат за саниране на еднофамилни къщи, за инсталиране на фотоволтаици на покривите - така ще намалим производството на енергия с емисии, които се изхвърлят в околната среда", поясни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Политика

Проф. Николай Радулов в предаването „Лице в лице“. Кадър bTV.

Николай Радулов: Причината за бомбените заплахи са изборите

Николай Милков СНИМКА: Министерство на външните работи

Николай Милков: Свидетели сме на различни враждебни актове от РСМ

Заседание на служебния кабинет начело с премиера Гълъб Донев СНИМКА: Йордан Симеонов

Вижте какво решава служебният кабинет утре

Новият посланик на Украйна Олеся Илашчук встъпи в длъжност
СНИМКА: МВнР

Новите посланици на Украйна и Грузия връчиха акредитивните си писма

Министър Димитър Стоянов с началника на НВУ"Васил Левски" бриг.ген.Иван Маламов

Димитър Стоянов: Две частни фирми у нас произвеждат 155-милиметрови снаряди

Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

Пламен Димитров: Искаме да се компенсират доходите на тези, които не са компенсирани за последните 2 г.

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Политика

Димитър Стоянов СНИМКА: Велислав Николов

Димитър Стоянов: МС не е взимал решение за изпращане на военнослужещи в Украйна

Избирателите в България, изкушени да играят не само за това кого ще пратят във властта, а и за резултата от вота, залагат по-често на лични двубои - при президентски и кметски избори. За 2 април букмейкърите приемат предимно залози кой ще е победителят.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Фотофиниш на изборите на 2 април според букмейкърите

Димитър Стоянов СНИМКА: Велислав Николов

Димитър Стоянов: Няма как да дадем 155 мм муниции и боеприпаси на Украйна (Обновена)

Георги Георгиев участва в дискусия за корупцията в САЩ

Георги Георгиев участва в дискусия за корупцията в САЩ

Слави Трифонов СНИМКА: Йордан Симеонов

Потвърдено: Лена Бориславова блокира 40 000 лв. от сметката на Слави заради онази песен

Йонко Грозев и бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова

Девет юристи искат да са български съдия в Страсбург

Последно от

Последно от

Най-важното