Шофьор рекордьор - хващан 10 пъти с алкохол, загина с 2,7 промила в чужда кола, осъдиха собственика, че му я дал

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13531584 Шофьор рекордьор - хващан 10 пъти с алкохол, загина с 2,7 промила в чужда кола, осъдиха собственика, че му я дал Шофьор рекордьор - хващан 10 пъти с алкохол, загина с 2,7 промила в чужда кола, осъдиха собственика, че му я дал www.24plovdiv.bg
Кола се е преобърнала по таван по същия начин, както автомобилът, шофиран от Христо през май 2020 г.
Кола се е преобърнала по таван по същия начин, както автомобилът, шофиран от Христо през май 2020 г.

След всеки положителен дрегер книжката на Христо Златанов от Асеновград е отнемана - за общо 24 г.

500 са загиналите в катастрофи без участието на втора кола, показват данните на МВР за последните 3 г. Това означава, че автомобилът се е блъснал в дърво, билборд, преобърнал се е на пътя или извън него. Много от шофьорите, които катастрофират сами, са били пияни.

Един от тях е рекордьорът Христо Златанов от Асеновград. Той е залавян 10 пъти с алкохол зад волана. Последният път, когато се качва на автомобил, е на 6 май 2020 г. Пак е пиян. Минути след като потеглил, обърнал колата си в канавката между селата Патриарх Евтимово и Козаново. Шофирал е със 110 км/ч. Той умира, а съпругата му едва оцелява.

Историята е цяла сага и разкрива как се кара по селата в България. Всичко започва на Гергьовден, 6 май 2020 г., и приключва на 25 май 2022 г.

Тогава е осъден човекът, който му е дал колата

и с когото са пили за празника.

При последното си шофиране Христо е с 2,74 промила алкохол в кръвта, показва аутопсията. Няма книжка, защото му е отнета. Три пъти е осъждан и дори е лежал в затвора за 6 месеца като рецидивист. След всяко от залавянията му с алкохол книжката му е отнемана - за общо 24 години. Колата, с която катастрофира, е била чужда и с табели на друг автомобил. (За досието му - виж карето долу).

Христо Златанов получава свидетелството си през 1996 г. Когато умира на 6 май 2020 г., е само на 42 г.

В ранния следобед на същия ден Христо от Асеновград пристига в къщата на приятеля си Георги Петров в село Патриарх Евтимово, за да се почерпят за имения му ден. Златанов е в реното на сина си, а с тях е и жената, с която живее на семейни начала.

На тържеството вече имало и други гости. Масите били отрупани с храна и алкохол. Домакинът ги настанил на маса близо до навеса, под който били паркирани двете коли на Георги. С едната по-късно Христо ще си тръгне след сложни преговори за покупката ѝ. Преди това обаче вдигнал няколко наздравици с именика и се почерпил солидно. Георги бил напълно наясно, че Христо е пиян, пише в делото срещу него, по което е осъден условно за смъртта му.

По време на пиршеството

Христо Златанов хвърлил око на двете коли

на Георги, паркирани в двора. Специално внимание обърнал на синия “Опел Астра”, който бил бракуван. Другата - “Пежо 205”, била на сина му.

Георги живеел в село Патриарх Евтимово от 2009 г. и дълго време държал стария опел пред къщата си. Колата била без регистрационни номера. Често обаче я разбивали и крадели части от нея. Затова ѝ сложил табели, издадени за друга кола - “Алфа Ромео”. През 2019 г. вече я прибрал под навеса в двора.

Христо Златанов огледал бракувания опел и поискал да го купи за сина си. Преди това настоявал да го пробва. Собственикът донесъл акумулатор, монтирал го, за да запали, и изкарал колата на улицата. Синът на Христо седнал зад волана и направил една обиколка по улицата пред къщата на именика. След пробата казал на баща си, че спирачките не работят. Христо обаче го успокоил, че колата не е карана отдавна. Харесал опела и настоявал да го купи. Сетил се, че негов приятел от същото село му дължи пари, с които може да плати бракувания опел. Веднага се качили в реното на сина му и отишли до къщата на човека. Той обаче нямал пари.

Христо се върнал на тържеството с друг план. Уговорил Георги да направят бартер - той му дава опела, с който Христо да се прибере в Асеновград и по пътя да го пробва, а на следващия ден ще му докара реното на сина си в замяна. Стиснали си ръцете. Малко по-късно синът на Христо се качил в реното си, а баща му седнал зад волана на опела. До него се настанила жена му. Двете коли потеглили към Асеновград, който е само на 16 км. Напред карал синът на Христо. Малко преди село Козаново Христо изпреварил колата на сина си.

Шофирал със 110 км/ч

Малко след Араповския манастир силно почерпеният Златанов навлиза в завой. Предната дясна гума се блъснала в банкета. Реакциите на шофьора обаче били забавени, показват данните от делото по-късно. Той натиснал рязко спирачките, за които синът му вече го бил предупредил. Тогава опелът тръгнал наляво и навлязъл в насрещното, където се движил около 30 метра. След това се преобърнал в канавката, в която се плъзгал 20 метра по таван, а после отново се върнал на пътното платно в обърнато положение. След удара Христо умира от тежка рана на главата. Черепът му е счупен. Жена му оцелява по чудо, макар и с много травми.

Според експертизите по делото Христо е летял със 110 км/ч, а след натискането на спирачките се е обърнал в канавката с 62 км/ч. Скоростта не е отговаряла на пътната обстановка и на правилата за движение. Златанов не е имал възможност да предотврати удара с безопасно спиране. Грешната преценка на пътя, неизправният автомобил, алкохолът и неправилното натискане на спирачките са другите причини за фаталния край според експертите.

Разследването на катастрофата с Христо Златанов води полицията и прокуратурата до собственика на опела. По закон Георги няма право да дава колата на шофьор, за когото знае, че е пиян. Това е едното от обвиненията. Другото е за табелите на автомобила, които са издадени за “Алфа ромео”. Делото се води в окръжния съд в Пловдив. Разпитани са много свидетели, които са били на тържеството. Петров

излиза с версията, че Христо е откраднал колата

му, и отрича да е договарял с него продажбата ѝ. Съдът обаче приема показанията на свидетелите, според които доброволно му е връчил ключовете.

Георги Петров също е осъждан два пъти за шофиране след употреба на алкохол и книжката му е била отнета, пише в мотивите по делото. След края на процеса катастрофиралият и бракуван опел му е върнат.

С три присъди, лежал е в затвора

Христо Златанов е хващан пиян зад волана 10 пъти с различни промили. Съден е три пъти. Първата му присъда е условна от далечната 2002 г. След 11 г. отново го хващат почерпен на пътя зад волана на бус “Ивеко” и му вземат книжката. Месеци по-късно пак го хващат да шофира, въпреки че няма документ за това, и го осъждат условно. През 2015 г. Златанов отново е спрян зад волана на товарен бус. Дрегерът показал, че е с 0,7 промила алкохол. Пак е даден на прокуратурата и срещу него е имало наказателно дело. Този път го осъдили на 6 месеца затвор и за пореден път му взели книжката за 2 г. Краткият престой в затвора и глобите явно не са превъзпитали шофьора рецидивист, който намира смъртта си на 6 май 2020 г.

124 умрели при инциденти с една кола през 2022 г.

От началото на 2022 г. до края на септември е имало 1263 катастрофи с участието само на едно превозно средство. В такива инциденти са загинали 124 души, а 1687 са ранени. През цялата 2021 г. загиналите са 219 души. В годината, в която и Златанов умира, жертвите са 147.

За 2020 г., когато е катастрофата със Златанов, само трима се водят загинали в инциденти, причинени заради употреба алкохол. Причината е, че МВР завежда ударите по т.нар. принцип на основното първо нарушение. В случая с Христо е заради това, че катастрофата е станала през деня, за основно нарушение се води движението с несъобразена с пътните условия скорост, която е довела до излизането му от пътя. Експерти обаче не са съгласни с този начин на класифициране на катастрофите. Те казват, че при употреба на алкохол трябва това да е основното нарушение. Добавят, че след като мъжът е с отнета книжка, би следвало това да е основната причина за инцидента.

От публичните данни на МВР за последните 3 години става ясно, че само 11 са загинали при катастрофи, причинени след употреба на алкохол.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Само в "24 часа" на 29 март - Европейска агенция: В храни, които всеки ден ядем, 10 съединения причиняват рак

Само в "24 часа" на 29 март - Европейска агенция: В храни, които всеки ден ядем, 10 съединения причиняват рак

Съдебната охрана прикрепя Галина Марчукова, която трудно се движи заради заболяването си. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Бивша банкерка, дирена от Русия за присвояване на милиони, припада в съда, иска закрила у нас (Обзор)

Хиляди деца в различни градове си тръгнаха принудително от улилище в понеделник и вторник.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

100 хиляди - деца, родители, учители, заложници в грозна игра на бомби (обзор)

Съдебната палата в Пловдив.
Снимка: 24 часа

6 месеца условно за пловдивчанин, заживял семейно с малолетна

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието проф. Сашо Пенов на откриването на кръглата маса в резиденция “Бояна”

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дебат за само един учебник - за да има общ мироглед, иска Радев (Обзор)

Емануил Йорданов Кадър: Нова Нюз

Емануил Йорданов за бомбените заплахи: Трябва да се включат всички служби

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Папагалът Пипи
КАДЪР: NOVA

Папагал беглец вдигна на крак цял квартал в София, издирвали го над седмица

Гл. ас. Борислава Стоименова обучава студентите си да създават видеоистории. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как се обучава дигитален хуманист

Александър Вучич

Александър Вучич: През октомври интерконекторът България-Сърбия ще бъде завършен

СНИМКА: “24 ЧАСА”

"Паякът" в Монтана пуска скоби от май

Явор Колев
КАДЪР: NOVA

Явор Колев: Нужно е да има протокол за действия при хактивистки атаки

Хранителни продукти Снимка: Pixabay

Цените на храните в сайта са по-високи от тези в магазините

Последно от

Последно от

Най-важното