Пловдив единодушно поиска акциите на Варна в панаира (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13551937 Пловдив единодушно поиска акциите на Варна в панаира (Обзор) Пловдив единодушно поиска акциите на Варна в панаира (Обзор) www.24plovdiv.bg
Групата на ГЕРБ, по чиято идея беше свикана извънредната сесия. СНИМКА: Никола Михайлов

  • Делът да бъде прехвърлен безвъзмездно или държавата да отпусне целево на града над 16 млн. лв. за покупката им, реши местният парламент
  • Спешени от Бойко Борисов, съветници от ГЕРБ направиха завой на 180 градуса спрямо позицията си от края на декември и се съюзиха с ДБ

В декларация, предложена от ГЕРБ и “Демократична България”, общинските съветници на Пловдив поискаха да станат собственици на дела на Варна в панаира. Това може да стане или безвъзмездно, или държавата да отпусне над 16,3 млн. лв., с които вторият град да го купи. Варненските акции, които са 16 314 400 на брой, по 1 лев всяка, бяха апортирани в съвместното дружество на община Пловдив и Георги Гергов “Пълдин Туринвест”. Ако сделката бъде финализирана, се смята, че бизнесменът ще има контрол над панаира със 79%.

Декларацията беше приета с пълно единодушие от всичките 40 съветници, присъстващи в залата. Тя е адресирана до Народното събрание, правителството, общинския съвет и кмета на Варна.

Извънредната сесия беше свикана от групата на ГЕРБ,

след като във вторник Бойко Борисов нареди да бъде оправена кашата с панаира. А тя беше забъркана именно от групата на ГЕРБ. Идеята за апорта на варненските акции от панаира в “Пълдин Туринвест” е от година и половина, но заради съдебни дела влезе в дневния ред на общинския съвет на Пловдив чак в края на м. г. На 24 ноември съветниците отказаха апорта. Въпреки това Гергов като мажоритарен собственик на “Пълдин Туринвест”, прие акциите. Кметът Здравко Димитров оспори това решение и Гергов насрочи ново събрание на акционерите за 9 януари. На заседание на общинския съвет на 19 декември м. г. изненадващо групата на ГЕРБ подкрепи предложението на съветниците от “Автентична лява БСП”, свързана с Гергов, акциите да бъдат приети.

Съветниците от “Демократична България”, “Кауза Пловдив”, “Съюз за Пловдив” и ВМРО направиха опити на две извънредни сесии – на 3 и 9 януари т. г., това решение да бъде променено. Групи на ГЕРБ и “Автентична лява БСП” обаче не се явиха и провалиха кворума.

На 9 януари представителят на Гергов отново взе акциите и седмица по-късно поиска увеличаването на капитала да бъде вписано в Търговския регистър. От “Демократична България” настояха кметът Здравко Димитров да оспори този опит за вписване. Във вторник сутринта той заяви пред “24 часа”, че ще обжалва решението за вдигането на капитала на “Пълдин Туринвест”, но не и заявеното вписване. След командата на Борисов обаче късно вечерта във вторник от пресцентъра на общината разпространиха съобщение, че са внесени и двете жалби. Междувременно

вписването беше отказано,

защото във взетото на 19 декември решение на общинския съвет има противоречия – веднъж се казва, че местният парламент не е съгласен с вдигането на капитала и активира блокиращата си квота, и втори път – че упълномощава представителя си в общото събрание на “Пълдин Туринвест” да гласува “за” приемането на акциите на Варна. А след това Пловдивският окръжен съд излезе с определение, че вписването в Търговския регистър се спира до произнасянето на магистратите по същество – обосновано ли е вдигането на капитала, или не. “Вече само съдът може да реши кой е крив и кой - прав за панаира”, коментира и Георги Гергов (виж интервюто с него).

“Г-н Гергов иска акциите на Варна и ще свиква общи събрания до откат, а ние все ще сме в кръгова отбрана”, заяви на сесията Веселина Александрова от ДБ. Тя настоя съветниците на Пловдив да приканят лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да задължи съветниците си във Варна да върнат акциите на държавата в панаира така, както са ги приели – безвъзмездно. Припомни, че през 2017 г. е взето такова решение, но кметът Иван Портних не го е изпълнил. А след това то беше отменено, за да бъдат внесени дяловете в панаира в капитала на “Пълдин Туринвест”.

“Лицето Бойко Борисов не е фигура, към която общинският съвет на Пловдив може да се обръща в декларация”, скочи председателят на “Автентична лява БСП” Николай Радев.

И депутатите се заемат с казуса

Казусът с акциите на Пловдивския панаир ще бъде разглеждан и от депутатите в специална комисия. Създаването ѝ бе гласувано в сряда по предложение на “Демократична България”.

Тя трябва да работи един месец, ако парламентът не се разпусне. Комисията трябва да установи защо през 2016 г. държавата се отказва от 49,63% от панаира и прехвърля акциите на Пловдив и Варна. Ще разгледа и защо не е изпълнено решението но общинарите във Варна акциите да са върнат на държавата и как е гласуван апортът на варненския дял в дружеството “Пълдин Туринвест”. Депутатите ще разгледат и възможността панаирът да бъде обявен за паметник на културата, за да не бъде затворен.

Георги Гергов: Ако ви кажат, че ям малки деца, да знаете, че е вярно

Политиците веднъж не са дошли в панаира да видят как всичко е обновено, но си правят кампания, твърди бизнесменът

- Г-н Гергов, как ще коментирате намесата на Бойко Борисов в казуса с панаира и идеята да се свика нова сесия на общинския съвет, след като общото събрание на “Пълдин Туринвест” е минало и акциите на Варна в панаира са приети?

- Не мога да коментирам и не знам какъв е смисълът. Кметът на Пловдив е обжалвал приемането на акциите на Варна и оттук нататък съдът ще решава. В крайна сметка съдът ще се произнесе кой крив и кой прав и ако каже, че няма да се вписват акциите на Варна, няма да се случи.

- Община Пловдив твърди, че има блокираща квота в “Пълдин Туринвест”, въпреки че делът ѝ е около 25%.

- Не е вярно. Моите юристи казват, че промените в закона, които дават право на общините на блокираща квота, са от 2018 г. , а “Пълдин Туринвест” е дружество, създадено през 2006 г. Някои съветници манипулират хората. Блокираща квота ще има община Варна, ако влезе в дружеството с 29-те си процента от панаира.

- Какво следва оттук нататък за панаира?

- Какво да става? Панаирът си е панаир и винаги ще бъде международно търговско изложение. Всичко останало са политически воаяжи и е жалко, че акционери в панаира рушат авторитета и името му. Това е прецедент в бизнеса – някой да убива собственото си предприятие. Защото ние сме рекламно предприятие – това, което е в държавата, се вижда много ясно в панаира. Ако в даден сектор държавата не работи добре, ние нямаме какво да покажем в изложението.

Предстои “Агра” и площите са 100% пълни, ние нямаме един свободен квадратен метър, защото агробизнесът върви добре у нас. Но Есенният технически панаир не беше добър, защото икономиката пострада от пандемията и всичко останало. И много ми омръзна от това “Гергов взе, Гергов взе”. Нищо не съм взел – с акциите на Варна “Пълдин Туринвест” придобива 79 на сто от “Международен панаир Пловдив”. А в “Пълдин Туринвест” има над 30% собственост на общините Пловдив и Варна.

Но политиците казват: “Гергов взе 79 на сто”, за да си направят кампания, а ние сме вечно пред избори. И ако чуете, че ям малки деца, да знаете, че е вярно, щом политиците го казват. Много ми е интересно как един от тях не ми вдигна телефона и да каже: “Г-н Гергов, искаме да дойдем в панаира и да го видим. Да направим една сесия там, да минем палата по палата.” Да дойдат и да видят как всичко е обновено, последният ремонт беше на 29-а палата и е за 5 млн. лв. Всичко е предизборно!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Само в "24 часа" на 29 март - Европейска агенция: В храни, които всеки ден ядем, 10 съединения причиняват рак

Само в "24 часа" на 29 март - Европейска агенция: В храни, които всеки ден ядем, 10 съединения причиняват рак

Съдебната охрана прикрепя Галина Марчукова, която трудно се движи заради заболяването си. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Бивша банкерка, дирена от Русия за присвояване на милиони, припада в съда, иска закрила у нас (Обзор)

Хиляди деца в различни градове си тръгнаха принудително от улилище в понеделник и вторник.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

100 хиляди - деца, родители, учители, заложници в грозна игра на бомби (обзор)

Съдебната палата в Пловдив.
Снимка: 24 часа

6 месеца условно за пловдивчанин, заживял семейно с малолетна

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието проф. Сашо Пенов на откриването на кръглата маса в резиденция “Бояна”

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дебат за само един учебник - за да има общ мироглед, иска Радев (Обзор)

Емануил Йорданов Кадър: Нова Нюз

Емануил Йорданов за бомбените заплахи: Трябва да се включат всички служби

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Папагалът Пипи
КАДЪР: NOVA

Папагал беглец вдигна на крак цял квартал в София, издирвали го над седмица

Гл. ас. Борислава Стоименова обучава студентите си да създават видеоистории. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как се обучава дигитален хуманист

Александър Вучич

Александър Вучич: През октомври интерконекторът България-Сърбия ще бъде завършен

СНИМКА: “24 ЧАСА”

"Паякът" в Монтана пуска скоби от май

Явор Колев
КАДЪР: NOVA

Явор Колев: Нужно е да има протокол за действия при хактивистки атаки

Хранителни продукти Снимка: Pixabay

Цените на храните в сайта са по-високи от тези в магазините

Последно от

Последно от

Най-важното