И пред президента от ЦИК обясниха, че няма да са готови за избори на 26 март (Видео)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13595353 И пред президента от ЦИК обясниха, че няма да са готови за избори на 26 март (Видео) И пред президента от ЦИК обясниха, че няма да са готови за избори на 26 март (Видео) www.24plovdiv.bg
Президентът Румен Радев разговаря с ЦИК и преди предишните избори, за да се увери дали ще се справи с организацията на вота.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Президентът Румен Радев разговаря с ЦИК и преди предишните избори, за да се увери дали ще се справи с организацията на вота. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Датата за предстоящите поредни предсрочни парламентарни избори ще консултира президентът Румен Радев с ръководството на ЦИК на среща, която започва в този час на "Дондуков" 2.

Тя се провежда часове, след като БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство и е ясно, че се отива на предсрочни избори.

Президентът обяви, че ще се консултира с ЦИК, защото има срокове по доставката на хартията за бюлетините от машина, от които зависи и кога изборната комисия ще има готовност за провеждане на изборите. По-рано днес в парламента шефката на комисията Камелия Нейкова, която бе изслушана извънредно по настояване на ГЕРБ, призна, че за 26 март няма да имат готовност с хартията за бюлетините. Същото мнение изразиха и членове на ЦИК пред медиите в последните два дни.

Така като най-вероятна дата за изборите се сочи 2 април, защото президентът не може много да разсрочва във времето разпускането на 48-ото народно събрание. Очаква се това да стане на 2 февруари, като така се даде още малко време на депутатите за довършат работата си по някои от законите за плана за възстановяване и по промените в Наказателния кодекс.

Румен Радев напомни, че съгласно последните промени в закона хората могат да избират дали да гласуват с хартия или с машина и попита ЦИК каква е готовността им да приложат закона с новите промени - в какъв срок и с какви особености, за да се отиде на избори възможно най-бързо.

ЦИК започна подготовка по изборите веднага след приемането на закона, обясни шефката на комисията Камелия Нейкова.

По информация на печатницата на БНБ, която вече е заявила хартията, най-ранната доставка може да се реализира в седмицата 27 февруари - 5 март. След това са необходими дни за разролване на хартията с параметрите на машините за гласуване. От информацията на печатницата на БНБ се посочи срок от 50 календарни дни, но за количество от 30 хиляди ролки, обясни Камелия Нейкова. Тя обясни, че са стъпили на тази цифра въз основа на изборите от 2 октомври миналата година и с оглед и на предстоящите местни избори тази есен.

Дата 26 март за провеждане на избори е с много голям риск да не може да се достави хартия за гласуване, но за 2 април тя ще е осигурена и ЦИК ще може да създаде организация, така че всички машини да са осигурени, обясни още Нейкова. Тя напомни, че вчера е проведен експеримент с хартия с 3 различни вида защита, за да се изпробва всяка. Експериментът бе успешен и нямаше никакъв технически проблем, нито прекъсване или техническа неизправност, обясни тя.

Днес ЦИК иска разчет от печатницата на БНБ за различните количества. Тъй като доставката на хартията за гласуване в различните секции не е наведнъж. Печатницата посочва, че може да доставя хартията на части.

По преценка на ЦИК е възможно не 30 хиляди, а по-малко ролки да са достатъчни, за да се проведат изборите спокойно, като се взема предвид това, че на последните избори не са използвани всички ролки.

Датата 26 март крие още един риск - смяната на часовото време. То не се настройва автоматично на машините за гласуване и техниците трябва да го направят в специален склад при подготовката им за транспортиране на избирателните секции, предупреди Нейкова. И обясни, че ще е неприятно изборите да не могат да стартират в определения от закона час.

На изборите на 2 октомври 242 избирателя са гласували средно на една машина в секция и по една ролка хартия е била достатъчна. При положение, че дълживата на бюлетината е 30 см, при сегашните избори по една ролка би стигнала във всяка секция, но трябва да има и резервни, обясни Емил Войнов от ЦИК.

Притеснение как ще се реализира видеонаблюдението и видеозаснемането, тъй като това не е правено досега, изрази Димитър Димитров и предупреди, че ще има недоразумения, най-вече технически.

Цветозар Томов пък предупреди, че проблем може да има с дизайна на бюлетината за машината, тъй като тя трябва да съответства на вида и образеца на хартиената бюлетина. И предположи, че 30 см няма да бъдат достатъчни. Затова трябва да се осигури повече хартия и всяка седмица би ни била добре дошла, допълни той.

На отпечатаната бюлетина трябва да има отразен вота на избирателя, тя е аналогична на разписката от досегашните избори. Затова хартията, която ЦИК посочи като необходимо количество, е възможно да удовлетвори желанието на всички избиратели да осъществят правото си на глас с машина, обясни Севинч Солакова. Тя обаче акцентира върху друг момент от изборния процес - с измененията в Изборния кодекс ЦИК трябва да създаде звено по машинното гласуване, което било най-сериозното предизвикателство пред комисията. Опасявам се, че няма да има възможност това звено да бъде създадено така, че да може да подпомогне процеса по машинното гласуване, защото обезпечаването с експерти по това беше и остава основния проблем пред ЦИК, каза тя. Когато се приема закона, без да се обезпечи неговото изпълнение в достатъчна степен, води до недоверие в изборния процес, предупреди тя.

Двата вида бюлетини ще изглеждат еднакво - няма ли това да представлява сериозна трудност пред СИК в разграничаването на двете купчини, които се формират, ще има ли указания, които да препятстват евентуалното смесване, попита проф. Емилия Друмева от правния екип на президента. В отговор Цветозар Томов й обясни, че тези от машината ще са по-малки заради отвора на бюлетината. А на нея ще има само един печат, защото няма нужда от втори - тъй като тя не се дава лично.

В кодекса изискването за син химикал и мастило също са отсанали, има неточности, но трябва да изхождаме от замисъла на законодателя, иначе ще доведем нещата до абсурд, обясни Томов.

Очакваме добросъвестно, но и творческо прилагане на закона, отговори Друмева.

Решенията трябва да са съобразени освен със закона, но ще четем и стенограмите от обсъждания, но не можем да променим отвора на машината, нито ширината на ролката. Така че съдържанието на хартиената бюлетина, такава, каквато я познаваме, се разположи в доста по-тясно поле, ще затрудни силно членовете на СИК, обясни Камелия Нейкова. Тя обясни, че е разписано, че се отпечатва машинна бюлетина, която отразява вота на избирателя. Така че в най-скоро време трябва да вземем решение, което да отразява най-точно закона, допълни шефката на ЦИК.

Бюлетината трябва да е аналогична по съдържание с досегашната контролна разписка, са обяснили депутатите.

Далеч съм от мисълта да дискутираме промените в закона - дали са добри или лоши, законът трябва да се изпълнява. Разбрах, че ви е изключително трудно да изпълните дословно буквата на закона, но съм убеден, че ЦИК ще се ръководи максимално от духа на закона, обобщи президентъ Румен Радев. Той напомни, че кампанията е важна, че е важно указанието и обучението на членовете на СИК и там трябва да се фокусират усилията, защото накрая ще се броят ръчно всички бюлетини. Да не се връщаме към времената и да избегнем по възможност всички грешки и дописвания в протоколите, да сведем дописването до минимум, защото това е част от недоверието на хората към изборния процес, допълни държавният глава.

Радев акцентира и на достъпа до изходния код. В закона много ясно е разписано кой има право да го получи, напомни той. И помоли ЦИК да напомни на партиите да си го получат на време, за да не служи този код за разменна монета между тях.

Надяваме се СИК отговорно да си свършат работата, ще положим усилия те да бъдат обучени. Надяваме се да бъдат по-мотивирани за работа този път предвид увеличението за работата им. Но се надявам да не е само това мотива им, а и отговорностат, която носят при преброяването, обясни Нейкова.

ЦИК не предоставя код на никого на технически носител, процедурата е разписана в закона и я спазваме прецизно, допълни шефката на комисията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Битйкойнът достигна 9-месечен връх 
СНИМКА: Pixabay

Битйкойнът достигна 9-месечен връх

24-годишният мъж има и предишни подобни прояви. Снимка: Районна прокуратура Пловдив

24-годишен напада жени по улицата в Пловдив, арестуваха го

СНИМКА: Pixabay

Затварят за 10 дни гръцките търговци, които не са отчели продажбите си

Христина Христова Кадър: БНТ

Христина Христова: Вдигането на минималната заплата може да доведе до безработица

НАП отчита ръст на приходите с над 752 млн. лв.

НАП отчита ръст на приходите с над 752 млн. лв.

Полиция СНИМКА: Pixabay

Млада шофьорка блъсна 3 коли, счупи си ръката

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Банкомат Снимка: Pixabay

24-годишен задигна 400 лв., забравени от жена на банкомат

Дават на съд молдовец, превозвал сирийски

Дават на съд молдовец, превозвал сирийски

Полицейски дрегер 

СНИМКА: Архив

Хванаха пиян украинец зад волана в Перник

Ако бъде признат за виновен, стрелецът го грозят до 3 г. затвор. 
СНИМКА: Pixabay

Мъж от Съединение застреля кучето на фермер

Така ще изглежда новата маркировка.


Снимка: Архив

Полагат нова маркировка по улици в пловдивския район "Северен"

Полиция СНИМКА: Pixabay

Арестуваха 28-годишен от Асеновград, набил свой съгражданин

Последно от

Последно от

Най-важното