Майка от Стара Загора: Размотаваха между две болници дете с 39,7 градуса температура (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13598975 Майка от Стара Загора: Размотаваха между две болници дете с 39,7 градуса температура (Обзор) Майка от Стара Загора: Размотаваха между две болници дете с 39,7 градуса температура (Обзор) www.24plovdiv.bg
Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович"

Лекарите: Не е вярно, за момченцето са положени всички възможни грижи, вече е добре

Всеизвестна е истината, че всичко е добре, щом свършва добре. Такава е и тази история от Стара Загора, но зад нея се крият едно тежко болно дете на година и 7 месеца, една безсънна нощ на притеснената му майка и поредната напрегната смяна в неделя на лекарите от две болници.

Плюс фактът, че и в този случай всеки има своята истина.

Най-важното е, че в момента Мариета Иванова и малкият й син са настанени за лечение и са под грижите на лекарите в клиниката по инфекциозни болести на Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович".

По думите на директора на болницата проф. Йовчо Йовчев състоянието на детето, което е с диагноза грип, е стабилизирано - през последното денонощие то само два пъти било вдигнало по-висока температура.

Тъй като свиждания в инфекциозната клиника са невъзможни, а и Стара Загора е обявена грипна епидемия, "24 часа" установи контакт с майката Мариета чрез фейсбук.  

На поканата да се обади по телефона, ако желае, жената отговори: "Здравейте, не е така просто, няма как да говоря, докато се грижа за детето си - няма къде да го оставя и да си говоря по телефона. Когато детето се стабилизира и започне да стои на краката си, ще говоря, но засега положението е такова."

Всичко започва от пост във фейсбук на афектираната Мариета,

която разказа в една от групите в неделя: "Снощи синът ни - 1 г. и 7 месеца, вдигна температура в 3 през нощта, без други симптоми, само това. Дадох "Нурофен" и заспа.

Сутринта към 8 часа отново започна да вдига, тръгнахме незабавно към неотложния кабинет, при който имаше опашка чак отвън...

Нямахме време, тръгнахме към болница "Тракия", преглеждат го и мерят температура 39,7 градуса, при което докторката ни пита имаме ли нещо за температура. Казвам: да, в колата отвън - "Нурофен" и "Панадол". Прегледа го и каза: "Най-вероятно инфекция."

Докато се връщат към колата, детето получило гърч.

"Бягаме с него отново при докторката, казва тя: "Бързо слизайте по стълбите към спешното! Слагат кислородна маска и дават лекарство за температура, след което пишат документи за прием в инфекциозно отделение... Попитах, не може ли при вас? - НЕ!  

Транспортират ни с линейката, следва попълване на документите около 40 мин.

Сложиха му абокат и взеха кръв за изследване. Стаи няма свободни, сложиха ни в столовата без чешма...

Сестрите се ядосват, защо пак пращат най-тежките случаи при тях... И ЗАЩО, детето не е прието там... ЗАЩО отново си прехвърлят топката и нямат ли жалост поне към малките деца!

И така, сега стоим и чакаме в тази стая /столовата/ резултатите и се моля детето ни да се оправи бързо, да има адекватно лечение, понеже те не знаеха с каква диагноза да го приемат: чревен вирус или мозъчен оток", пише още майката.

Според проф. Йовчев

би било коректно майката да напише, че въпреки липсата на свободни легла, тя и детето са приети за лечение

в Университетската болница. А то наистина е било във въпросната столова, но докато изчаквали резултатите от направените му изследвания, за да преценят накъде точно да го насочат за хоспитализация - дали в случая се касае за грип, както и се оказва, или за нещо друго - примерно енцефалит.

А в официална позиция на болницата по случая се казва:

"Във връзка с наличието на публикация, касаеща хоспитализация на дете в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", след извършена проверка се установи следното:

Детето е било прегледано от лекар в друго лечебно заведение, където към момента на напускане на кабинета е получило гърч, което е наложило транспортирането му до УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович". Транспортирано е от екип на Спешен център с линейка до клиниката по инфекциозни болести с поставена кислородна маска.

Прегледано е от лекар специалист по инфекциозни болести и е предложена хоспитализация. Настанено е в единственото налично свободно за денонощието помещение до получаване на резултатите.

Изследванията, в това число и направеният РСR тест, доказват инфекция от грип

Всяка терапия и диагностични подходи предварително са били внимателно обяснени на родителя от лекуващия лекар. На следващия ден детето и майката са настанени в освободена болнична стая.

Независимо от претоварената дейност на екипите от Клиниката по инфекциозни болести и заетостта на леглата, на детето е оказана адекватна, своевременна лекарска помощ и в момента същото провежда терапия в лечебното заведение".

От частната болница "Тракия" обявиха, че детето не е върнато, а прегледано веднага и изпратиха своя позиция по случая. В нея началникът на детското отделение на болницата д-р Веселина Димова и дежурният педиатър пишат:

"На 22.01.2023 г. към 12 ч е прегледано дете на 1 г. и 7 месеца в Спешно приемно отделение на МБАЛ "Тракия" по повод на

фибрилитет над 39 градуса, гърч и ентероколитни прояви

Осъществен е преглед от специалист с оценка състоянието на детето и e приложено антипиретично, антиконвулсивно и противоедемно лечение.

След овладяване на спешното състояние на родителите е обяснено, че анамнестични и клинични данни насочват за заболяване с инфекциозен причинител, което налага транспортиране до единствената в областта клиника по инфекциозни болести.

Спешен екип от болница "Тракия" транспортира детето с реанимобил на болницата до клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" за продължаване на лечебнодиагностичния процес. (От Университетската болница казаха, че това е станало с линейка на Спешния център. Допълнително за "24 часа" от болница "Тракия" уточниха, че транспортът на момченцето бил за тяхна сметка, с тяхна линейка и с техен медицински екип - разстоянието между двете старозагорски болници е няколко километра. От родителите не били искани пари за транспорта, както и за прелетите два банки с лекарства на малкия пациент след гърча.)

Родителите са информирани от дежурния екип за състоянието на пациента и необходимостта от хоспитализация. На детето е оказана спешна и адекватна специализирана медицинска помощ".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Мече не спи, броди из Могилица

Мече не спи, броди из Могилица

Джасинда Ардърн. СНИМКА: Туитър @tarunasodiyaIYC

Как да се предпазим от професионално изгаряне

Снимка: Д. Кръстева

Пожар избухна по време на представление във варненската опера

Падна сайтът за е-услуги на НАП

Падна сайтът за е-услуги на НАП

СНИМКА: Pixabay

Почина Игнат Димитров, който 35 г. съобщаваше нивото на река Дунав по БНР

Исус от Айтос. Кадър БНТ

Исус от Айтос, върнал преди 1 г. изгубен портфейл с пари: Имам си всичко

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече снеговалежи.
СНИМКА: Богомила Костадинова

Месечната прогноза за февруари – полярен вихър, циклони, валежи

Станислава Георгиева. Кадър БНТ

Майката на едно от изчезналите 3 момичета: Бяга системно, отказа да учи, май взима дрога

Полиция СНИМКА: Архив

Полицаи хванаха своя колежка с трева в колата

Разораните дюни на плажа в Несебър

Министерството на туризма тръгва на проверка за разораните дюни в Несебър

Районният съд в Асеновград.

Шофьор от Асеновград спря автобуса, за да крещи пред всички на напуснала го приятелка

Стефан Янев. Кадър NOVA NEWS

Стефан Янев: Налагане на президентска република в този момент не е работещо

Последно от

Последно от

Най-важното