Стамен Янев обвинен за “златните” паспорти по сигнала на ДПС - разколебал доверието на хората (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13599473 Стамен Янев обвинен за “златните” паспорти по сигнала на ДПС - разколебал доверието на хората (Обзор) Стамен Янев обвинен за “златните” паспорти по сигнала на ДПС - разколебал доверието на хората (Обзор) www.24plovdiv.bg
Стамен Янев не отговори на позвъняванията на “24 часа”.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Стамен Янев не отговори на позвъняванията на “24 часа”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Обвинение престъпление по служба заради издаване на т. нар. златни паспорти получи бившият изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура.

През февруари 2022 г. в прокуратурата постъпил сигнал от депутат от ДПС, припомнят оттам. В него се твърдяло, че са допуснати нарушения на изискванията на законите за българското гражданство, за чужденците в България и за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно за граждани на Русия и Китай с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, или т.нар. златни паспорти, които им дават право да пребивават на територията на страната и ЕС. Това бе схемата за даване на българско гражданство на чужди инвеститори, вложили над 2 млн. лева в страната.

Тогава депутатът от движението Хамид Хамид разказа, че получил сигнала в пощенската си кутия в парламента. В него имало данни, че над 120 китайски и руски граждани по съмнителен начин са получили BG паспорт за направена инвестиция над 1 милион лева.

След като получили сигнала, от закритата вече Специализирана прокуратура образували разследване, което днес е в Софийската градска прокуратура. То било водено от националното следствие. Оттам го докладвали в прокуратурата този петък, 20 януари. След проверка на събраните доказателства е повдигнато обвинение срещу Стамен Янев затова, “че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. като изпълнителен директор на БАИ не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ”, пишат от прокуратурата. И обясняват, че разследването продължава. Имало да се изяснят още много факти и обстоятелства. Не било изключено и други да бъдат обвинени.

Ако бъде признат за виновен, Янев може да получи от 1 до 8 г. затвор, както и забрана да заема определена държавна или обществена длъжност. Той е с мярка за неотклонение подписка.

Потърсен от “24 часа”, Янев не отговори на мобилния си телефон. Когато беше подаден сигналът от ДПС, той обясни, че БАИ само проверява наличието на сделка с финансов актив и предоставя удостоверение, нищо повече. “Не издаваме златни паспорти”, категоричен беше тогава Янев.

“При нас няма информация кой е получил паспорт и кой - не. Процедурата е политическо решение. Има я от 1999 г., а през 2013-а законът даде възможност на БАИ да участва в нея. Хамид е един от яростните защитници точно на тази промяна през 2013 г. Аз съм “за” да бъдат премахнати този тип процедури”, обяви Янев.

През декември м.г. пък правосъдният министър Крум Зарков обясни, че за последните три месеца България е отнела 12 “златни” паспорта, за други пет процедурата е в ход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Падна сайтът за е-услуги на НАП

Падна сайтът за е-услуги на НАП

СНИМКА: Pixabay

Почина Игнат Димитров, който 35 г. съобщаваше нивото на река Дунав по БНР

Полиция
СНИМКА: Архив

Дърво падна върху кола в прохода Шипка

Исус от Айтос. Кадър БНТ

Исус от Айтос, върнал преди 1 г. изгубен портфейл с пари: Имам си всичко

Февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече снеговалежи.
СНИМКА: Богомила Костадинова

Месечната прогноза за февруари – полярен вихър, циклони, валежи

Полиция СНИМКА: Архив

Полицаи хванаха своя колежка с трева в колата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Разораните дюни на плажа в Несебър

Министерството на туризма тръгва на проверка за разораните дюни в Несебър

Районният съд в Асеновград.

Шофьор от Асеновград спря автобуса, за да крещи пред всички на напуснала го приятелка

Стефан Янев. Кадър NOVA NEWS

Стефан Янев: Налагане на президентска република в този момент не е работещо

Един от последните живи политзатворници бил осъден на смърт чрез разстрел (Видео)

Един от последните живи политзатворници бил осъден на смърт чрез разстрел (Видео)

Йордан Иванов в "Говори сега". Кадър БНТ

Йордан Иванов от ДСБ за коалиция с ПП: По-добре късно, отколкото никога

МИЛЕН МАТЕЕВ

Милен Матеев: Отговаряме с консолидация на обединението на статуквото

Последно от

Последно от

Най-важното