Николай Милков: От РСМ очакваме реална защита на българите там

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13635493 Николай Милков: От РСМ очакваме реална защита на българите там Николай Милков: От РСМ очакваме реална защита на българите там www.24plovdiv.bg
Николай Милков: От РСМ очакваме реална защита на българите там

„Искаме да бъдат защитени правата на българите там. Ние се стремим към такава деескалация, която ще доведе до по-добра защита на правата на българите. Очакваме практически стъпки. Най-важната практическа стъпка, разбира се, е вписването на българите в конституцията.“. Това каза в интервю за предаването „Защо, господин министър?“ с водещ Мария Цънцарова служебният външен министър Николай Милков за обтегнатите отношение с Република Северна Македония (РСМ).

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево Пендаровски, че случаят с пребития в Охрид българин Християн Пендиков се политизира: „Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание, както и на българските граждани, които живеят в Република Северна Македония, е политически въпрос. Той е залегнал в различни документи. Той е залегнал в Декларацията на народното събрание от октомври месец 2019 г. и ние сме длъжни да реагираме по съответния начин“.

По думите му в България отношенията с РСМ са много по-рядко въпрос на вътрешна политика, отколкото са в самата Северна Македония, а в случая с нападението на Пендиков безспорно става въпрос за престъпление от омраза.  

„Смятам, че ние можем да се позовем и на това, което македонският прокурор още в самото начало каза. В първите часове след инцидента имам чувството, че там имаше известно стъписване и веднага след това те трябваше да признаят, че това е престъпление от омраза. Самият прокурор каза, че той е бил атакуван именно като българин и защото е българин, което безспорно е престъпления от омраза. В тоя смисъл смятам, че бяха изявленията и на Буяр Османи, който посети София, и аз благодаря за този жест на моя колега министър“, уточни Милков.

Министърът напомни, че подобни нападения срещу българските културни клубове в РСМ се случват често – палежи, стрелба и вандалски прояви. Подчерта също, че атаките срещу Пендиков са продължили и след транспортирането му във Военномедицинска академия в София – получавал е обиди и заплахи по телефона.

Заради заплахите на този етап Християн Пендиков, който е секретар на българския клуб в Охрид,  няма да се връща в Северна Македония, а ще остане в България.

„Лошото е, че всъщност имаме една дилема, пред която са поставени много хора в Северна Македония – те трябва там  или да бъдат снишени, да не се занимават със своята дейност като членове на тези български клубове, или в другия случай – да бъдат прогонени и да дойдат да живеят в България. Това е сериозен проблем, защото вместо да бъдат разследвани престъпниците, злосторниците, тези, които атакуват, в полицията са призовани активистите на клубовете, които трябва да дават обяснения и във всеки момент не знаят като какви са призовани, дали като обвиняеми по нещо или като просто свидетели по това, което се е случило“, коментира още външният министър, визирайки случая с на председателя на българския културен клуб в Битоля "Иван Михайлов" Люпчо Георгиевски.

„На практика българите в Северна Македония и хората с българско самосъзнание не вярват на институциите. Те не отнасят своите оплаквания до институциите, защото знаят, че няма да получат справедливост. Знаят, че тези престъпления няма да бъдат разследвани. Напротив, върху тях ще бъде оказван допълнителен натиск и това вече затваря омагьосания кръг. Те не се оплакват, разследвания няма, а пък когато ги има, те не водят до никъде“, допълни Милков.

Той обяви още, че заради напрежението около честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев на 4 февруари още в понеделник за Скопие заминават служебният вътрешен министър Иван Демерджиев и директорът на ДАНС Пламен Тончев за мерките и практическите стъпки. Според външния министър не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

По Великден живите агнета вървяха по 8-10 лева за килограм.

400 хил. агнета ще са за продан по празниците, внасяме от съседи за Великден

Аржентина е близо до фалит
Снимка: Pixabay

"Фич": Аржентина е близо до фалит

Яйцата продължават да поскъпват. СНИМКА: Pixabay

Яйцата продължават да поскъпват

Първите български розови домати ще се появят по Великден, но още не е ясно на каква цена ще са те, макар производителите да очакват да са на около 4 лв.

С колко ще поскъпне българският розов домат тази пролет

Д-р Ружа убеждава потенциални клиенти, че уанкойнът е бъдещето на финансовите разплащания.

16 млн. евро превела юристката на Ружа на арабски шейх

Левон Хампарцумян КАДЪР: NOVA

Левон Хампарцумян: По-високи данъци при неефективна администрация е пълнене на каца без дъно

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Аварии спират водата. 
СНИМКА: Pixabay

Аварии спират водата в част от Асеновград и село Тополово

Медици и шофьори от Спешната помощ с национален протест за по-високи заплати СНИМКА: Pixabay

Медици и шофьори от Спешната помощ с национален протест за по-високи заплати

Благовещение е!

Благовещение е!

Приятно ще е времето в Пловдив днес.
Снимка: Радко Паунов

Слънчево до обяд, после - слаб дъжд, до 24° в Пловдив

"24 часа" на 25 март - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 25 март - вижте първите страници през годините

Иван Демерджиев СНИМКА: Велислав Николов

Иван Демерджиев: България иска да се върне на картата на космическите изследвания

Последно от

Последно от

Най-важното