Забавени промени за "Зелена карта" може да ни спънат за еврото и Шенген

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13635835 Забавени промени за "Зелена карта" може да ни спънат за еврото и Шенген Забавени промени за "Зелена карта" може да ни спънат за еврото и Шенген www.24plovdiv.bg
Поправките, свързани с плащанията по “Зелена карта”  при катастрофи,  са едно от условията за приемане на България в Шенген и еврозоната.
Поправките, свързани с плащанията по “Зелена карта” при катастрофи, са едно от условията за приемане на България в Шенген и еврозоната. СНИМКА: "24 ЧАСА"

Ще има ли и каква ще бъде промяната при застраховане със “Зелена карта”, става ясно днес, след като в петък комисия в парламента не успя да реши

Поправки в Кодекса за застраховането, които трябва да решат проблема с плащанията по “Зелена карта”, отново напрегнаха отношенията между държавата и бранша. А ако те не бъдат приети, има голяма вероятност България да остане извън еврозоната и Шенген.

Това стана ясно по време на късно заседание в петък на парламентарната икономическа комисия.

Първоначалното предложение на служебния кабинет предвиждаше прилагане на принципа “първо плащаш, после оспорваш” за претенции, възникнали при катастрофи с коли в чужбина, но застраховани у нас.

Впоследствие то бе редактирано по искане на бранша, като се въведе изискване плащането да се докаже с банково извлечение. По време на заседанието браншът настоя да се приеме тази промяна, защото тя предпазвала нашите компании от източване на средства през фалшиви претенции. От браншови организации се чуха дори гласове да няма никакви промени в кодекса.

На тази претенция служебният финансов министър Росица Велкова и депутати отговориха, че поправката е изискване за приемането ни в еврозоната и Шенген. Велкова показа отговорите на Съвета на бюрата “Зелена карта” и на Европейския орган по застраховане и професионално пенсионно осигуряване в потвърждение на това.

На заседанието на комисията се оказа и че освен разминаването между държавата и бранша има и внесени алтернативни предложения за промяна от ГЕРБ, “Възраждане” и “Български възход”. Текстът гласи, че до плащане на щетата ще се иска и представяне на валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници.

От дебатите на заседанието стана ясно, че тази поправка променя смисъла на първоначалната идея за промяна в кодекса, но депутати от трите парламентарни групи, които са го внесли, отсъстваха и не станаха ясни мотивите им.

В крайна сметка до гласуване на промените не се стигна. Поради това за днес има насрочено извънредно заседание на комисията, на което да стигне до решение, за да може промяната в кодекса да се приеме и от парламента. А това трябва да стане в много кратък срок, защото депутатите ще работят до 2 февруари, след което се разпускат.

На заседанието в петък бе дискутирана и темата за цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”. От бранша твърдят, че с новите правила тя ще се вдигне многократно, за да се компенсират рисковете от измами и източване на средствата, които се изплащат от българското бюро “Зелена карта”.

Според министър Велкова обаче нямало основания за поскъпване. Тя посочи, че държавата вече е активирала гаранция от 5 млн. евро в полза на българското бюро, за да спре предотврати изключването ни от системата  “Зелена карта”. А след приемане на поправките в кодекса щял да отпадне и мониторингът над България, поради което няма да има нужда от презастрахователни договори в Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Димитър Николов разговаря със служители на енергийния офис в Бургас.

Бургас се рекламира в Европа с енергийния си офис

Румен Радев

Румен Радев: Просперитетът на бъдещето ни - децата, отново не са тема в предизборната кампания

Полиция СНИМКА: Архив

Сигнал за бомба и в УНСС

Пуснаха за обществено обсъждане 21 зони в "Натура 2000"

Пуснаха за обществено обсъждане 21 зони в "Натура 2000"

Лютви Местан на едно от заседанията на съда. СНИМКА: АРХИВ

Местан до съда: Състоянието ми не позволява да се явя в заседание

Снимката е илюстративна.

Откриха завишено ниво на уран в питейната вода на първомайско село

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Поглед към Сливен
Снимка: Ваньо Стоилов

Заради заплашителни имейли затвориха училищата в Сливен

Светофар увисна само на кабела си.

Снимка: Дивотия до шия във Велико Търново/ Деница Нанова

Три паднали дървета и висящ на кабел светофар причини бурята в Търново

Над 30 училища бяха заплашени с бомби

Белият дявол 666 - мейлът, от който плашат училищата у нас с бомби

Мотоциклетистът, който се запали в движение вчера край Варна, е починал

Мотоциклетистът, който се запали в движение вчера край Варна, е починал

Лазарина Лазарова КАДЪР: NOVA NEWS

91-годишна българка практикува редовно йога, започнала на 68

Полиция СНИМКА: Pixabay

Акция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в София

Последно от

Последно от

Най-важното