Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Продължаваме приоритетно с проектите за модернизация

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13695598 Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Продължаваме приоритетно с проектите за модернизация Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Продължаваме приоритетно с проектите за модернизация www.24plovdiv.bg
Димитър Стоянов говори пред парламента.
Снимка: Николай Литов
Димитър Стоянов говори пред парламента. Снимка: Николай Литов

Търсим 3D радари, бойни машини на пехотата, 155-мм гаубици

"Екипът на Министерството на отбраната приоритетно ще продължи с работата по проектите за модернизация" Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на пресконференция днес, съобщават от пресцентъра на министерството.

"През август си поставихме амбициозни задачи, една от които беше да ускорим процесите на модернизация на Българската армия. За съжаление, програмата за приоритетни инвестиционни разходи с 13 проекта, която Министерският съвет внесе в 48-ото Народно събрание, не беше разгледана", заяви министърът.

Димитър Стоянов коментира, че в приетото от НС решение за подготовка на програма с модернизационни проекти до 2032 г. има пропуски и неясноти. "Нон сенс е да говорим за всеобхватна програма, когато тя е финансово неосигурена", подчерта той. Сред проблемите, които създава гласуваното решение от Народното събрание, е и това, че въоръжение и техника трябва да се придобиват само от страни от Европейския съюз и НАТО. Това автоматично ограничава възможностите да се разговаря с Израел или Швейцария, например.

Към момента Министерството на отбраната е поискало предоставяне на оферта за 3D радари, подготвено е искане за оферта за бойни машини на пехотата, искане за предоставяне на информация за зенитно-ракетни комплекси и за проекта за придобиване на 155-мм гаубици. "Плащанията ще са разсрочени до десет години, за да не стане така, че бюджетът на министерството в някоя година да не може да покрие разходите", посочи Димитър Стоянов.

Министърът подчерта, че 15 февруари е срокът за окончателно предложение за заместваща платформа в бойната ни авиация и продължават разговорите с Швеция, Франция и Израел. "Закъснели сме с договарянето на заместващи платформи", подчерта той.

"Работим по паралелни възможности за осигуряване на летателната дейност на самолети МиГ-29. Освен Полша, има още опции, по които се работи", каза министър Стоянов. Договорените два двигателя с Полша не са доставени, тъй като се е наложила промяна в договора за единия двигател.

Сред другите очертани приоритети са ускоряване на инфраструктурните проекти в авиобазата в Граф Игнатиево, където закъснението е повече от две години. "Опитваме се да наваксаме, надявам се до средата на 2024 г. да сме приключили с всички инфраструктурни проекти, необходими за новия самолет", подчерта министърът. Изготвяне на визия за управление на имотите с отпаднала необходимост за министерството и активизиране на проектите по индустриално сътрудничество по договора за самолети F-16 съвместно с министерствата на икономиката и на иновациите също са сред задачите в следващите два месеца.

В социалната сфера са внесени промени в наредбата за изплащане на компенсационни суми за военнослужещи и цивилни служители, които живеят на свободен наем: увеличението на средствата ще бъде средно с 80 – 85 на сто. С нова наредба се повишава размерът на командировъчните за чужбина. Увеличени са стипендиите на курсантите във висшите военни училища на две стъпки - с 60 процента и още с между 5 и 25 на сто. В процес на подготовка са промени за увеличаване на размера на финансовите средства на военнослужещи за участие в мисии зад граница, като увеличението ще бъде между 11 и 38 процента в зависимост от степента на риска.

Уреждането на статута на курсантите със специална наредба също е в приоритетите на служебния кабинет, както и подготовката на доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че в резултат на повишаването в последните години на възнагражденията на военнослужещите, се е наблюдавал задържащ ефект при некомплекта от личен състав във Въоръжените сили. "Предвид инфлационните процеси и продължаващата конкуренция на пазара на труда, към момента пак сме в старата ситуация. Некомплектът прави изпълнението на задачите в някои моменти трудно, критично, най-вече в Сухопътните войски", отбеляза адмирал Ефтимов. "От критична важност е и социалният пакет – възможност за жилища, за компенсиране на наемните цени, за компенсация на извънредния труд и на дежурства, за личностно и професионално развитие", заяви началникът на отбраната.

Той коментира и искането на правителството за тълкуване от Конституционния съд за допускане на въвеждането на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни. „За да се реализира това, което се планира на национално и на съюзно ниво, трябва да имаме повече формирования, отколкото е мирновременният състав. Те са сили с по-ниска готовност, но в случай на криза с постепенно нарастване на готовността, в определен период те трябва да придобият статут на боеспособни. За да се преведе целият този механизъм в действие, трябва да се извърши подготовка на запасните“, обясни адмирал Ефтимов.

„Днес е в ход логистична операция, която включва транспортиране със самолети „Спартан“ на аварийния екип на Столична община до летище Адана в Турция. Имаме готовност да окажем помощ на пострадалите от земетресението и с медицински екип от ВМА“, информира министър Димитър Стоянов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Съд Снимка: Pixabay

Осъдиха на 2 години затвор мъж мамил с доставки на автомобилни части

Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

Синдикатите с 10 000 лв. помощ за пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия

Европейската централна банка Снимка: Pixabay

Европейската централна банка публикува за първи път въглеродния си отпечатък

Сградата на Народното събрание СНИМКА: Румяна Тонева

Сайтовете на НС и Държавен вестник ще са временно недостъпни

Съд Снимка: Pixabay

На година и половина затвор осъдиха мъж, продавал наркотици във Врачанско

Ток
СНИМКА: Pixabay

С близо 8% поевтинява токът за бизнеса за утре

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Европейската централна банка СНИМКА: Pixabay

Конфликтът за заплатите в Европейската централна банка се затяга

Летище Снимка: Pixabay

Поредна стачна вълна затруднява утре полетите във Франция

СНИМКА: Ройтерс

Криминално проявен е задържан в монтанско село за купуване на гласове

Предната част на баничарката е напълно смачкана.


Снимки: Авторът

Шофьор е в болница след катастрофа на Сточна гара в Пловдив (Снимки)

Съюзът на слепите в Русе проведе кулинарен конкурс Снимка: Община Русе Пресцентър

Съюзът на слепите в Русе проведе кулинарен конкурс

Уолстрийт СНИМКА: Pixabay

Уолстрийт започна колебливо сесията

Последно от

Последно от

Най-важното