Войната на клавиатурите - БДС срещу фонетиката на младите и ненаучените

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13708237 Войната на клавиатурите - БДС срещу фонетиката на младите и ненаучените Войната на клавиатурите - БДС срещу фонетиката на младите и ненаучените www.24plovdiv.bg

Специалисти: Създадената в началото на миналия век подредба е бърза, удобна, не създава проблеми за очите и мускулите. Настояват писането върху клавишите да се преподава още от 2-и клас в училище

Кой ми е сядал на бюрото, защо ми е пипал компютъра! Мразя да превключвам от фонетика на БДС!

Тази реплика се чува често в редакциите, когато журналист се върне от отпуск, а временно млад колега му е седял на мястото. Защото младите масово пишат на QWERTY (английската подредба, върху която е наложена фонетиката), а старшите са обучени на стандартната подредба за български език. През 2007 г. БДС клавиатурата навърши 100 години.

“Щом не можеш да пишеш на клавиатура, значи не можеш да пишеш. Случвало се е да чакам на гишета в различни администрации, защото служителката “срича” с два пръста на клавиатурата и става опашка”, разказва доц. Мария Стамболиева, преподавател по общо и съпоставително езикознание, формална и корпусна лингвистика в Нов български университет. През 2007 г. тя организирала курс по компютърен бързопис и десетина студенти успели да обърнат от фонетика на БДС. Водела го 7-8 години. Като търсела материали, които да предложи на младежите, се запознала с историята на БДС.

В началото на миналия век умовете у нас стигнали до извода, че е необходима единна клавиатура, на която да пишат в Народното събрание и министерствата. Задачата се възложила на Теодор Гълъбов от Софийския университет. Екипът му прави първото корпусно изследване на българския език.

Изследвали са честотата не само на букви, но и на буквосъчетания,

за да стигнат до това подреждане на клавиатурата.

Какво значи да е лесно? Не значи най-често срещаните 6 букви да са на мястото на показалеца. Проектират се за работа на двете ръце. Общите принципи са следните: има три реда на клавиатурата. Средният е този, на който поставяме ръката. Там има две клавишчета с нещо като резчици или пъпчици. Там отиват показалците. Палците са на мястото на интервала. В идеалния случай

най-често срещаните думи ще се изписват, без да си местим ръката от тази позиция

Това, което е успял екипът на Теодор Гълъбов, е, че много голям брой български думи може да се напишат по този начин, защото гласните са изнесени главно от едната страна, което позволява редуване. Имаме много срички, които са съгласна/гласна или две съгласни и гласна. Това позволява да не се налага два пъти да удариш с един пръст. Дори е по-добре да не удариш два пъти с едната ръка, разказва преподавателката, която е завършила английската гимназия в София с профил стенография и машинопис. Докато следвала английска филология, пък си изкарвала някой лев със стенографиране.

Един от плюсовете на БДС е максимален брой думи на основен ред. Ако ръката трябва да се измести, е по-добре да е нагоре. Това е по-естественото ѝ движение. В ергономичните клавиатури не ходиш долу за точката и запетаята. С други думи, хубава работа са свършили тези хора, заключава доц. Стамболиева. 40 години след тях започват работа върху опита за подобна ергономична клавиатура за английски. Прави го в САЩ чешката фамилия Дворжак. Клавиатурата носи нейното име. Тя е на принцип, подобен на нашата - гласните изнесени в едното поле, а съгласните - в другото. Клавиатурите не се правят за кирилица или латиница изобщо, а за конкретния език.

Доц. Стамболиева обяснява, че QWERTY е направена за английски без никакви изследвания за езика, затова според специалистите е неудобна. Много думи се пишат само с лявата ръка. Използва се много кутрето, а то не е особено активно. Според специалистката тази клавиатура не е удобна и за английски, и за фонетика. Нашата фонетика е наложена върху QWERTY след 1989-1990 г. от момента, в който започнахме да ползваме мейл и тогава не беше възможно да се пише на кирилица. Доста време мина, докато започнем свободно да си пишем на кирилица, припомня преподавателката Доста хора пишат и на шльокавица, при която може

да се срещнат шедьоври като KIR4O, 6U6KAM или 4VOR

Защо една клавиатура трябва да е ефективна? При десетопръстно писане изобщо не си гледаш в ръцете. QWERTY е за 26 букви, а ние имаме 30, което значи, че част от буквите са изнесени встрани и не можеш да удариш буквата Я, без все пак да погледнеш. Това е вредно за очите. Когато не пишеш десетопръстно и използваш 4 пръста, те нямат места и удрят, както дойде. Това създава напрежение за цялата ръка. Очаквам бум на гръбначни и очни заболявания сред младите, казва доц. Стамболиева.

А те предпочитат фонетиката просто защото никой не ги е учил. В много държави в Европа и САЩ децата се учат да пишат още в 1-и клас с шарени клавиатурки. С различен цвят са оцветени клавишчетата за съответните пръсти. Странно защо по време на соца да има различни обучения и подготвени администратори, а в държава, запътила се към европейската цивилизация, да няма никаква чувствителност по темата.

От години доц. Мария Стамболиева заедно с колеги от сдружението на стенографите и компютърните оператори се опитва да прокара идеята писането на клавиатура към компютъра да влезе в часовете в училище. От Министерството на образованието и науката отговарят, че това така или иначе се случва в часовете по информатика. Информатиците обаче нямат квалификацията да учат как се пише. Писането на клавиатура трябва да се учи в часовете по български език, и то още от 2-и клас. Това може да е полезно и за грамотното писане - навиците на ръката могат да помогнат, те ще подскажат, че дадена дума се пише с А, а не с Ъ например.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

катастрофа
СНИМКА: Pixabay

13 са тежките катастрофи в България за изминалото денонощие

Вижте графика за почистване на шахтите в Пловдив

Вижте графика за почистване на шахтите в Пловдив

Граничният пункт на Капитан Андреево 
СНИМКА: "24 часа"

Едно нарушение е установено при проверка на автобусните превози през "Капитан Андреево"

Петрол. СНИМКА: Pixabay

Цената на петрола продължава да расте

КАДЪР: bTV

Семействата от Чепеларе, останали без дом след пожара, получили 560 лв. еднократна помощ

ГКПП "Капитан Андреево" КАДЪР: bTV

Проверяват автобуси за „нелегални екскурзии“ на "Капитан Андреево"

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Ето къде и кога събират стари мебели в Пловдив

Ето къде и кога събират стари мебели в Пловдив

Деница Златева КАДЪР: БНТ

Деница Златева: Внасяме цена на газа 98 лв., очакваме скоро да спадне с близо 30%

СНИМКА: Pixabay

Благоевградчани отглеждат кокошки носачки заради цените на яйцата

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев

ЦИК се среща с вътрешния министър Иван Демерджиев

Вижте кога мият улиците в Пловдив

Вижте кога мият улиците в Пловдив

Нов етап на “болничната война” във Велинград - отстранен шеф стопира вписването на наследника си

Нов етап на “болничната война” във Велинград - отстранен шеф стопира вписването на наследника си

Последно от

Последно от

Най-важното