Полицаят Якимов бегло познавал Семерджиев, но мил колата си при него, придружавал го до автосервиз (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13718466 Полицаят Якимов бегло познавал Семерджиев, но мил колата си при него, придружавал го до автосервиз (Обзор) Полицаят Якимов бегло познавал Семерджиев, но мил колата си при него, придружавал го до автосервиз (Обзор) www.24plovdiv.bg
Георги Семерджиев е обвинен за катастрофата, при която загинаха две момичета. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Уволненият от МВР приятел на Симона Радева бил първи на катастрофата, малко по-късно тя носила стълбата, с която подсъдимият да влезе в апартамента си

Разпознал ли е вече бившият полицай Мирослав Якимов джипа на Георги Семерджиев при катастрофата от 5 юли и казал ли е по телефона на приятелката си Симона, че “Жоро е направил мазало”. Това изясняваше съдия Стефан Милев по делото за убийството на двете млади жени, пометени от колата на бившия футболист.

“Не съм казвал на Симона Радева, че подозирам Георги Семерджиев за катастрофата на бул. “Черни връх”. Думите ми бяха грешно цитирани в показанията ми пред следствието”, каза Якимов на разпита като свидетел. Той е приятел на Симона Радева, която също беше уволнена от МВР. Якимов е бил сред първите полицейски служители, пристигнали на сигнала за катастрофата, при която загинаха Христина Дилева и Хариет Стефанович. 

Във вечерта на трагедията Якимов бил на работа. Около 23 ч с колегите му получили сигнал за катастрофата. Затова тръгнали към кръстовището бул. “Черни връх” и бул. “Арсеналски”. Стигнали за 4 минути, тъй като били близо - на Семинарията.

Заварили голяма група хора, която трябвало да изтласкат и да заградят периметъра. Джипът на Семерджиев бил толкова смачкан, че изобщо не си личало каква е колата.

На място бил и мъж, който се представил за военен прокурор и останал по време на целия оглед. Става дума за Адалберт Кръстев.

Докато ограждал периметъра на катастрофата, се появил мъж на около 40 г. Бил висок, слаб, с дълга коса. Казал, че живее на близка улица и обяснил накъде е избягал шофьорът.

“Казах му да остане там”, посочи Якимов пред съда. Минути по-късно мъжът бил изчезнал. Той можело да помогне за по-бързото залавяне на Семерджиев. Обясни, че казал на колегите си за този човек, но по-късно него го нямало. “Нямах възможност да го запиша в този момент”, каза Якимов, попитан от съдия Стефан Милев защо не е снел самоличността му.

Магистратът имаше много въпроси за комуникацията на Якимов с приятелката му Симона Радева. Той попита бившия полицай дали е познал джипа на Семерджиев. Якимов обясни, че е имал такива подозрения, но не ги е споделял на Радева. Двамата се чули няколко пъти въпросната вечер. Той знаел, че тя била в автомивката на бившия футболист, но си забравила ключовете. Затова се върнала натам.

Казал ѝ само, че е на катастрофа. Заради кавга, която уволнената вече полицайка имала с майка си, двамата си разменили няколко обаждания. Радева дори останала за малко на мястото на катастрофата.

“Просто пътят ѝ към жилището ни минава през бул. “Черни връх”, каза Якимов.

Заради противоречия в показанията на мъжа, дадени по време на разследването и в съдебната зала, съдия Милев изчете какво е казал Якимов пред следствието.

Там разказал, че е познал джипа по джантата, била голяма и черна. Тогава се обадил на Симона. “Казах ѝ, че не съм сигурен, но май Жоро е направил мазало”, били думите на мъжа пред следователи. В съда обаче той категорично ги отрече. Потвърди само за джантите и посочи, че е казал на Радева едва на обяд на следващия ден. Тогава и разбрал, че тя е занесла стълбата, с която Семерджиев влязъл в дома си, след като избягал от катастрофата.

Якимов обяснил и как точно е разпознал колата. Познавал Семерджиев от няколко засичания на територията на 4-о РУ. Призна, че е мил личната си кола в автомивката на бившия футболист.

Семерджиев не искал да взема пари. Според Якимов тя била в ремонт и осъжданият като наркодилър мъж не искал да се знае, че тя работи. Мил си колата с лични препарати, не искал да злоупотребява. Имал и номера му във вайбър, писали си няколко съобщения.

Призна и че веднъж с негов колега ходили със Семерджиев до сервиз, където бившият футболист си ремонтирал колата. Возил се обаче в автомобила на колегата си.

Майката на Симона Радева - Бистра, също беше разпитана като свидетел. Тя обясни, че чула за катастрофата по телевизията. Притеснила се, че може Симона да е участвала в инцидента, затова се обадила на дъщеря си. Тя не вдигнала и тръгнала натам. След като Симона върнала обаждане, двете се срещнали на бул. “Арсеналски”. 

Шефката на Мирослав Якимов също видяла Симона на мястото на катастрофата. Тя обясни пред съда, че стояла отстрани. Полицейската началничка не знаела кой е Георги Семерджиев. Притеснила се, защото трябвало да познава контингента. Чула името му от началник в Специализираните полицейски сили, които дошли по-късно.

По делото бе разпитана и Петя Динчева, която говорила с Христина Дилева в момента на катастрофата. “В 23 часа чух един трясък и разговорът приключи”, обясни Динчева. И бе категорична, че не е чула спирачен път. Разговорът прекъснал веднага.

Майката на другото загинало момиче Хариет Стефанович - Диана, пък разказа, че дъщеря ѝ трябвало да слезе на другата спирка на тролея. В последния момент решила да промени маршрута си. Затова слязла на спирката при хотел “Хемус”. Няколко дни след катастрофата момичето щяло да почва нова работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Деница Златева КАДЪР: БНТ

Деница Златева: Внасяме цена на газа 98 лв., очакваме скоро да спадне с близо 30%

СНИМКА: Pixabay

Благоевградчани отглеждат кокошки носачки заради цените на яйцата

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев

ЦИК се среща с вътрешния министър Иван Демерджиев

Вижте кога мият улиците в Пловдив

Вижте кога мият улиците в Пловдив

Нов етап на “болничната война” във Велинград - отстранен шеф стопира вписването на наследника си

Нов етап на “болничната война” във Велинград - отстранен шеф стопира вписването на наследника си

СНИМКА: Диана Райнова

Протестът на зърнопроизводителите продължава в цялата страна

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Емил Боев СНИМКА: Facebook/Martin Boev

Татуировка като на Емил Боев има върху тялото, открито край Перник

Директорът на "Ел Би Булгарикум" Владимир Русев и на Централния кооперативен съюз Максим Иванов подписаха споразумение за сътрудничество в присъствието на министрите на икономиката и на земеделието Никола Стоянов и Явор Гечев.

Шефът на "Ел Би Булгарикум": В магазините от ЦКС ще предлагат продуктите ни с нашите цени

Йорданка Лясковска разказа за обира. КАДЪР: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

Майка обрана, докато оставя детето си на градина в София

Дядото на детето разказа пред Нова тв, че смъртта на внучето му може и да не е случайна. КАДЪР: НОВА ТВ

Починалото в Русе дете често оставяно само от майка си, имало запалки при него

Румен Радев в Брюксел Кадър: БНТ

Румен Радев открива Академия по планинска медицина

Кметът на Долна Оряховица Йордан Байчев

Стопанинът на кучетата, разкъсана от тях в Долна Оряховица, задържан

Последно от

Последно от

Най-важното