Безпрецедентно Турция моли за помощ в пари (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13718473 Безпрецедентно Турция моли за помощ в пари (Обзор) Безпрецедентно Турция моли за помощ в пари (Обзор) www.24plovdiv.bg
Цветя са оставени пред посолството на Турция в София. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Общини, партии и НПО-та пращат стоки от първа необходимост

Безпрецедентна кампания за набирането на пари, които да подпомогнат Турската дирекция за управление на бедствия и извънредни ситуации, започна вчера посолството на Анкара у нас. Изключително рядко дипломатическа мисия сама организира дарения за възстановяване на държавата си след бедствие.

Посолството откри дарителска сметка в лева: BG64TCZB93501010150300.

“Една от първите страни, които оказаха помощ, е България, за което благодарим”, обяви пред Би Ти Ви посланичката на Турция Айлин Секизкьок. Тя призова да бъдат пратени и стоки от първа необходимост и спасителни екипи.

Пострадалите от разрушителните земетресения в Турция и Сирия се нуждаят от нови топли дрехи, одеяла, кърпи, хигиенни материали, бебешки пелени и храни, палатки, печки, походни легла, дюшеци, спални чували, фенери и батерии.

Кампании за помощ на пострадалите откриха Българският червен кръст и Главното мюфтийство на мюсюлманско изповедание. Към БЧК пари могат да се дарят по сметка: BG64UNCR76301078660913, както и чрез кратък есемес на номер 1466 на цена от 1 лв.

Мюфтийството събира средства по сметка: BG15DEMI92401000232957. В превода трябва да се посочи целта на дарението. Пари може да се дават и в районните мюфтийства. Първи дарител в мюфтийството в Кърджали се оказа 10-годишният Манол Гаренов, син на отец Петър Гарена от църквата “Свети Георги Победоносец”. Той донесе всичките си спестявания 45 лв. и 49 стотинки, за да помогне на пострадалите в Турция.

“Бях цяла вечер разстроен, притеснен за тези хора и как ще изкарат вечерта, там има сняг, много студено е било…заплаках, като видях тези хора така да страдат”, обясни Манол защо е решил да даде спестяванията си.

200 лв., които са половината ѝ пенсия, дари на мюфтийството в Разград пък Маринка Данаилова. Жената отишла в джамията веднага щом взела пенсията си. Подала парите със сълзи на очи. Разказала, че за нея те значат много, но ги предоставя с радост. “Това е трогателен и стоплящ сърцата жест с огромна стойност”, каза районният мюфтия Мехмед Аля пред БТА.

1 млн. турски лири (100 хил. лева) дари за пострадалите в Турция пък почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

“Трагедията, която ви сполетя, е неописуема. Искам да изразя личната си съпричастност към вашите мъки и страдания”, написа Доган във фейсбук. И отбеляза, че фактът, че само за часове Турция е получила “солидарността на по-голямата част от света, говори изключително много за нейния авторитет в съвременния свят”.

Допълнително и ДПС започнаха своя кампания. Те събират пари в сметка с IBAN: BG96DEMI92405000309448. А в партийните централи по места се приемат продукти от първа необходимост. В сряда от Кубрат замина първият автобус с дарения. Хората там са събрали 5 хил. лв., а стойността на изпратените стоки е за над 3 хил. лв.

Пункт за събиране на помощи отвориха и кметовете на Бургас Димитър Николов и на Велико Търново Даниел Панов. Дарения се събират в Туристическия информационен център на общината. А в старата столица пунктът е на ул. “Марно поле” 14А.

600 хил. лв. събра за два дни издателят Манол Пейков в сметката BG39DEMI92405000305527. Досега със събраните пари е купил одеяла, фенерчета и челници, батерии, палатки и якета. До вчера следобед с помощите за Турция и Сирия бяха натоварени 4 тира. Търсят се обаче спални чували, палатки и походни дюшеци. Към кампанията му се включи и фондация “Три жени” на Сибина Григорова, Кръстина Стефанова и Десислава Олованова. Те откриха пункт на столичната ул. “Шипка” 23, където се помещава рекламна агенция “Маккан”.

Дарения събира и създателят на кампанията “Капачки за бъдеще” Лазар Радков в обединение с “КаузиБГ”. За едно денонощие дарените пари към тях са стигнали 140 хил. лв. Една от големите карго компании е обещала да закара купените от него помощи безвъзмездно.

Ето къде още може да дарите:

1. Десет души от спасителните отряди от Пловдив и София, които тръгнаха за Турция, имат нужда от храна, медикаменти, екипировка и др. за поне седмица. Те събират средства в сметка BG68RZBB91551012506770 с титуляр: сдружение “Аварийно спасяване Пловдив”.

2. За “Национална мрежа за децата” дарения се правят на интернет страница: www.nmd.bg/dari/

4. За фондация “Гората.бг” в сметка: BG74RZBB91551011840078

Основание: земетресение

5. Дарения към УНИЦЕФ се събират на сайта: www.unicef.org.uk/

World Food Programme, която организира спешни доставки на пакети с храна за Сирия и Турция, набира средства през: https://donatenow.wfp.org

International Rescue Committee пък работи предимно в Сирия. Дарения за нея могат да се правят на интернет адрес https://help.rescue-uk.org/

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: Pixabay

Пожар избухна в бургаско училище

катастрофа
СНИМКА: Pixabay

13 са тежките катастрофи в България за изминалото денонощие

Вижте графика за почистване на шахтите в Пловдив

Вижте графика за почистване на шахтите в Пловдив

Граничният пункт на Капитан Андреево 
СНИМКА: "24 часа"

Едно нарушение е установено при проверка на автобусните превози през "Капитан Андреево"

Петрол. СНИМКА: Pixabay

Цената на петрола продължава да расте

Мартин Боев КАДЪР: БНТ

Мартин Боев пред "24 часа": Не сме уведомени, че тялото на брат ми може да е намерено

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

ГКПП "Капитан Андреево" КАДЪР: bTV

Проверяват автобуси за „нелегални екскурзии“ на "Капитан Андреево"

Ето къде и кога събират стари мебели в Пловдив

Ето къде и кога събират стари мебели в Пловдив

Деница Златева КАДЪР: БНТ

Деница Златева: Внасяме цена на газа 98 лв., очакваме скоро да спадне с близо 30%

СНИМКА: Pixabay

Благоевградчани отглеждат кокошки носачки заради цените на яйцата

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев

ЦИК се среща с вътрешния министър Иван Демерджиев

Вижте кога мият улиците в Пловдив

Вижте кога мият улиците в Пловдив

Последно от

Последно от

Най-важното