Автокъщите го закъсаха: хората сами продават старите си коли

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14044937 Автокъщите го закъсаха: хората сами продават старите си коли Автокъщите го закъсаха: хората сами продават старите си коли www.24plovdiv.bg
При покупка от автокъща може да се получи и гаранция за колата в рамките на 6 месеца.

Частните обяви се увеличават, а са и сред най-търсените

Търговците на употребявани автомобили в България и Западна Европа се сблъскват с нови трудности. Заради повишеното търсене и ограниченото предлагане колите на старо все по-често се продават от частни лица, а не чрез автокъщи. Хората предпочитат да пускат обява за употребявания си автомобил в интернет сами, защото по този начин ще вземат повече пари, отколкото ако я дадат на търговец да я препродава.

Преди година-две, преди кризата с доставките на нови автомобили и стремглавото повишение на цените, много от частниците предпочитаха да не се занимават и да не чакат с месеци, докато направят продажбата, и оставяха старите си превозни средства в автокъщи, макар и да вземат по-малки суми при продажбата. Ситуацията коренно се промени заради повишаването на цените и търсенето, както и заради инфлацията, плъзнала из цяла Европа.

В една от любимите на родните автотърговци европейски държави - Италия, се отчита повишаване на броя на обявите от частни лица. През миналата година над 60 процента от продажбите на употребявани коли са били извършвани извън лицензираните автокъщи. На Апенините коментират, че

в автосалоните са останали само коли, които хората дават като част от сделката

за първоначална вноска при купуването на нов автомобил, и такива, които са върнати от лизинг. Автокъщите, разположени по градове, села и паланки, са пълни 90 процента с автомобили, които са катастрофирали или са били с повреди по двигатели и ходовата част, и след това напудрени за продажба, включително и със значително върнати километражи.

Забелязва се обаче и друга тенденция. Много от хората, които са решили да си купят нов автомобил, предпочитат първо да продадат употребяваната си кола сами, дори и да им отнеме малко повече време, отколкото да я дадат като част от първоначалната вноска. По този начин вземат повече пари.

Също така тези, които преди няколко години са си купили нова кола на изплащане с остатъчна стойност от 20 или 30%, вече предпочитат да си доплатят тези проценти. По този начин автомобилът става техен, продават го и едва след това си купуват нов. Досега масовата практика, особено в по-богатите страни в Западна Европа, бе клиентът просто да дойде в шоурума, да остави колата си с изтичащата гаранция и да я смени с нов модел от същата марка.

Въпреки че покупката на употребяван автомобил от частна обява е свързана с много рискове, по правило цената е по-ниска от тази в лицензираните автокъщи. Оказва се, че с поскъпването на колите втора ръка факторът, че автокъщите в повечето случаи предлагат и някакви гаранции на продаваните машини, не привлича вече толкова много клиентите, които се интересуват най-вече от цената.

Търговецът вече не може да си позволи да прави големи отстъпки, докато при частника е по-лесно, коментират хора от бранша.

Избягвайте коли над 10 години

Като цяло употребяван автомобил, за да се счита за добра сделка, не трябва да е надвишил 100 000 километра и преди всичко не трябва да е на повече от 10 години.

Тези параметри могат да се променят в зависимост от модела и употребата на самата кола, но средно това са данните, които трябва да се вземат предвид, за да се оцени действителното състояние на употребяваната кола, съветват специалистите.

Проучването на пазара е много важно, за да имате ясна представа за пазарната цена на типа кола, която търсите, и да започнете да оценявате офертите. В случай че цената на автомобила е по-ниска от средната за пазара, трябва да се видят причините, поради които цената е толкова ниска.

Ако отидете в представителства или компании, специализирани в продажбата на употребявани автомобили,

най-доброто време да направите това е декември,

когато годината е към края си, но също и в края на всяко тримесечие. В тези периоди всъщност възможностите на преговорите стават по-големи.

Историята на автомобила може да разкаже много за общото му състояние и за проблемите, които може да се срещнат в бъдеще. Ето защо е важно преди покупката

да се провери какво се е случило с автомобила

от регистрацията му до момента на пускането му в продажба.

Историята ще даде представа колко хора са притежавали автомобила в миналото и колко дълго са го карали. Ако колата е имала много собственици, това може да е предупредителен знак. Представете си, че искате да наемете апартамент, но знаете, че тримата предишни наематели не са останали повече от 6 месеца: почти е ясно, че има някакъв проблем. По същия начин, ако предишните собственици на автомобила са го препродавали бързичко, това означава, че този автомобил има проблеми, които все още не са разрешени. Ако колата е била карана дълго време от един собственик, това може да е някаква гаранция, че е била добре гледана.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Прокурорът Христов предлага главният прокурор да иска имунитета на Борисов. Гешев е в отпуск (Обзор)

Прокурорът Христов предлага главният прокурор да иска имунитета на Борисов. Гешев е в отпуск (Обзор)

Почина Борис Луканов

Почина Борис Луканов

Студенти от седем български университета на лидерска академия в Банско

Студенти от седем български университета на лидерска академия в Банско

Мария Габриел и Томислав Дончев дадоха специална пресконференция в парламента

Мария Габриел: Няма слънчев лъч, но не е и ледена епоха. Днес решават махат ли Асен (Обзор)

Лула да Силва СНИМКА: Ройтерс

Лула да Силва предложи създаване на конкурентна на долара валута

Росица Велкова Кадър: БНТ

20 млрд. лв. трябва да събере държавата до септември, за да плаща нормално (Обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Охраната извежда Сергей Харварда от съдебната зала.

Измамите на Харварда стигнаха и до пловдивската фондация "Рома", завлякъл я с 8000 лв.

Пламен Тончев

Бой по Кирил Петков при изслушването на шефовете на служби в НС (Обзор)

По-ниските цени на енергийните суровини водят до спад на производствените цени в някои енергоемки производства.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Цени на едро падат, но в търговията и услугите чакат да се вдигнат (Обзор)

Цветан Цветанов СНИМКА: Пресцентър на Републиканци за България

Цветан Цветанов: Все по-трудно ще е да се мотивират избирателите

СНИМКА: Pixabay

Италия създава инвестиционен фонд за подкрепа на инвестициите в изкуствен интелект

Новата технология ще насочва прецизно плавателните съдове при тежки метеорологични условия.

Изкуствен интелект ще превежда корабите във Варненския залив в мъгла и сняг

Последно от

Последно от

Най-важното