Учител по история ще участва в тв игра, за да спечели и помогне на онкоболни деца

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14059398 Учител по история ще участва в тв игра, за да спечели и помогне на онкоболни деца Учител по история ще участва в тв игра, за да спечели и помогне на онкоболни деца www.24plovdiv.bg
Учителят сред колеги при удостояването му с престижното отличие “Неофит Рилски” на МОН

Когато занесох в онкоотделението 4 хил. лв., събрани благотворително, ми казаха, че ще стигнат едва за двумесечно лечение на един пациент - тогава си дадох сметка какво означават парите, казва Илия Михайлов и продължава с добрите си каузи

Добрата кауза е помощ за бедни или за хора в нужда. Човек може да стане благотворител, като осигури нещо полезно или достави удоволствие на близки или непознати.

Такъв е Илия Михайлов, който е учител по история и поиска да спечели пари в популярната тв игра “Стани богат”, за да закупи за учениците си интерактивен дисплей.

Михайлов преподава в средното училище “Георги Брегов” в Пазарджик - активен е в социалната мрежа и поддържа разнообразни страници. От практиката си той е разбрал колко е важно за децата да има такъв дисплей в кабинета по история и

учебният материал да бъде представен вълнуващо

Необходимата сума бе 7 хил. лева. За по-малко от месец ученици, техни родители, съученици на Михайлов и непознати граждани дариха пари.

В личния ми профил във фейсбук и инстаграм споделих идеята си да играя в “Стани богат” и подадох документи. Още на следващия ден получих 500 лв. от родителите на един ученик. И аз ги приех, разказа пред “24 часа” учителят.

Събраните пари са предадени на съхранение в касата на директорката на училището и една част са в неговата лична банкова сметка. Последната сума била дарена от съученик на Михайлов, бизнесмен във Великобритания, който не пожелал да му се споменава името.

Той е ученик на покойния ни учител Иван Керезов и за него беше въпрос на чест и на сантимент да помогне. Той преведе 1613 лв., колкото беше необходимо, за да стане сумата 7 хил. лв. Така че

парите вече са събрани

Свързах се с фирмата и чакам оферта, обяснява Михайлов. И допълва, че децата го питали: “Учителю, сега ще участвате ли в “Стани богат”, като са събрани парите за дисплея?”.

Отговорих им: “Как няма да участвам, стига да ме извикат. Пак ще играя благотворително и ще даря парите на детското отделение по хематология и онкология в Университетската болница “Свети Георги” в Пловдив.

Преди 2 години Илия Михайлов направи дарение на болните деца, след като организира благотворителна кампания и продава една от книгите си.

Събрахме 4 хил. лв., които тогава ми се сториха много пари. Като отидох да ги предам на хората в отделението, те ме попитаха за какво искам да се използват. За каквото решите, им казах. А завеждащият на отделението ми сподели, че тази сума ще стигне за лекарствата на едно от децата за 2 месеца.

  И тогава си дадох сметка какво означават парите. Затова и сега реших, ако бъда избран за “Стани богат”, пак да помогна на тези деца. А заедно с това да предам цялата лавина от добрина и подкрепа, която получих от всички познати и непознати, които ни подкрепиха, дарявайки.

През миналата година учителят Михайлов е дарил общо 5500 лв., събрани с благотворителна цел, за Дневния център за деца и младежи с увреждания “Вяра. Надежда. Любов”. Илия Михайлов

тръпне в очакване дали ще го изберат от “Стани богат”, за да продължи

с благотворителните си инициативи. Не крие, че малко се притеснява какви въпроси ще му се паднат.

Човек не може да знае всичко в края на краищата. Събрах смелост да се запиша заради децата. Не че имам някакво самочувствие на ерудит, който знае много, или на някаква енциклопедична личност. Ако се падне някакъв въпрос по физика, по математика - т.е. от точните науки, направо съм изгаснал. Ще разчитам и на жокерите, обяснява младият мъж.

Михайлов е автор на 7 книги, които написал от 2018 г. досега. Скоро предстои да излезе седмата му книга - сборник с 50 непубликувани разкази.

Книгата ще се казва “Добър ден, добри хора!”. Така се поздравяваме с децата и реших така да я кръстя, обяснява той. Илия Михайлов непрекъснато среща добри хора в ежедневието си.

Хората имат нужда да са добри, да се доверяват

и да помагат. Покрай всичко това се убедих, че българинът е запазил тази възрожденска потребност да помага на школото, на даскала. Ето, аз не съм обявил кампания, не съм казал, че ще събирам пари, а те ми даряваха, трогнат е учителят.

Всъщност последното постижение на Илия е удостояването му с престижната литературна награда от конкурса за хумор и сатира “Райко Алексиев” на община Пазарджик.

Аз съм един обикновен човек, един от всички вас, скромничи учителят, който скоро ще стане член на Съюза на българските писатели.

Илия Михайлов от 25 години се е посветил на учителската професия и си обича работата.

Приех да работя като учител по собствено желание и призвание и си практикувам професията и с трудностите, и с предимствата, казва той. Мило му е, когато сегашни и бивши ученици непрекъснато го търсят за съвети или му пишат, за да се похвалят с успехите си.

Негова колежка преди време го сравнила с известния грузински учител Шалва Амонашвили.

Преди 50-60 години, когато бил млад учител и навлизал в професията, му се наложило да проверява контролни упражнения на учениците. Вместо да поправя грешките на децата, от които те се натъжавали, той ги поощрявал, насърчавал и окуражавал, като със зелен химикал подчертавал местата в текста, на които учениците са проявили творчество и са се справили, пресъздава историята за грузинския учител Илия.

Това, че моя колежка ме сравни с него, за мен е голямо признание, казва Михайлов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Прокуратурата в Пловдив.

Разследващ полицай от Пловдив присвоил веществени доказателства - 26 000 лв.

Иван Гешев

Иван Гешев за имунитета на Бойко Борисов: Отказвам да коментирам, приятен ден!

Снимка: Пиксабей

Европейските фондови пазари откриха със спад

природен газ

Цената на природния газ в Европа се повиши

Катастрофа на Северната скоростна тангента в София СНИМКИ: Facebook/Катастрофи в София

Катастрофа затруднява движението на Северната тангента

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Марихуана СНИМКА: Pixabay

С марихуана спипаха 30-годишна жена в Кърджали

Димитър Райчев и археологът Елена Кесякова издадоха преди години албума "Филипополис". На представянето беше и кметът Здравко Димитров.

Всичките 143-има почетни граждани на Пловдив събра в книга летописецът Димитър Райчев

Мандатите от столицата трябва да се увеличат според данните от последното преброяване на населението. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Всяко трето домакинства у нас е едночленно, в 78% от всички няма нито едно дете

Полицейската акция е проведена в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.
Снимка: Pixabay

При полицейска акция в област Сливен има задържани за палеж, наркотици, кражби и вандализъм

Над 100 бокса цигари без акцизен бандерол иззеха полицейски служители

Над 100 бокса цигари без акцизен бандерол иззеха полицейски служители

Автомобилът на 79-годишния водач.

С опасност за живота е засеченият шофьор от мелето в Марково, в което загина певицата Диана Иванова

Последно от

Последно от

Най-важното