"Главболгарстрой" поема цялото разширение на хранилището в "Чирен"

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14063939 "Главболгарстрой" поема цялото разширение на хранилището в "Чирен" "Главболгарстрой" поема цялото разширение на хранилището в "Чирен" www.24plovdiv.bg
Газовото хранилище в Чирен
Газовото хранилище в Чирен

Компанията с партньори ще прави 13-е сондажа, както и газопровода до с. Бутан. Тя вече строи наземната част

Консорциум с водещ партньор "Главболгарстрой" смени сдружението на "Чирен дрилинг 2022" в процедурата за 13 нови сондажа за разширението на газовото хранилище в Чирен. "Булгартрансгаз" съобщава, че заради отказ на първия класиран в процедурата за изпълнител е определен вторият.

Изпълнителят, който бе класиран на първо място  -  "Чирен дрилинг 2022", е с водещ партньор "Атоменергоремонт" и участник „Айеней билд“. Мотивите за отказа му са "заради обективна невъзможност за изпълнение на дейностите по предмета на поръчката в срока, определен в проекта на договор", се казва в съобщението на възложителя.

Предвид стратегическото значение на проекта за подобряване на енергийната сигурност за страната и региона, обезпечаване на непрекъснатостта и сигурността на газовите доставки и повишаване на конкуренцията и ликвидността на пазара на природен газ е взето мотивирано решение за изпълнител да бъде определен вторият класиран участник - консорциум "Екзало дрилинг Чирен".

Участници в него са „Главболгарстрой", "Главболгарстрой интернешънал", "Газ проджект девелопмънт", се мотивира "Булгартрансгаз". 

"Главболгарстрой", заедно с американски партньори е  изпълнител на наземната част на разширението на газовото хранилище. Договорът с консорциума на “Главболгарстрой” и американските му партньори “Солар Търбайнс Юръп” и “Ханиуел” беше подписан на 21 януари. По този повод в Чирен дойде и Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар по предприемачеството и индустрията, който сега оглавява Международния консултативен борд на “Главболгарстрой”.

Строителната компания трябва да построи за 600 дни нова компресорна станция, която да осигури непрекъсната работа в режим нагнетяване и добив на газ от 10 нови сондажа, както и нова газоизмервателна станция. Оборудването се доставя от американските компании.

Проектът за изпълнение на наземната част предвижда поетапно увеличаване на капацитета на газохранилището с цел постигане на 1 млрд. куб. м газ, в това число повишени налягания в него, както и по-големи средни денонощни дебити за добив и нагнетяване.

Така че първата част от разширението на газовото хранилище е в ход. За втората част - сондажите, предстои да се сключи договор.

Третата част е изграждането на газопровода, който свързва хранилището в газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" в района на село Бутан. На 22 март "Булгартранзгаз" е взел решение и за изпълнител е класиран  консорциумът "Стройгазсистем". В него са В него са „Главболгарстрой интернешънъл", "Главболгарстрой", "Протрейсинг".

Шест участника подадоха оферти за участие в процедурата, като пет от тях декриптираха офертите си, съобщават от възложителя.

До оценка на офертите и отваряне на ценови предложения са били допуснати консорциумите „Стройгазсистем", „Чирен КС“ и „Инфра Експерт-Вемак" Определеният изпълнител е предложил икономически най-изгодна оферта по предварително избрания критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“, съгласно показатели, свързани със срок за изпълнение, предвидената от участниците организация за изпълнение на дейностите от предмета на поръчката и предложена цена, мотивира се "Булгаргрансгаз".

Така че след края на процедурите и класиранията "Главболгарстрой" ще строи  с партньорите си в консорциумите цялото разширение на газовото хранилище.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Кметът на Бургас Димитър Николов

„БМФ Порт Бургас” АД изпълнява проект за изграждане на ново корабно място

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Румяна Тонева

Мустафа Карадайъ: Почерпени рамбовци искат да правят правителство

Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: Шефът на ДАНС говори алабалистики като политик

Атанас Атанасов СНИМКА: Николай Литов

Атанас Атанасов: Това е целенасочена атака за натиск срещу Бойко Борисов, ако нямаше имунитет, щеше да е арестуван

ДЕСИСЛАВА РАДЕВА

Десислава Радева праща на психиатър Кирил Петков

Шофьор ще съди МВР след фалшиво положителен тест за наркотици
Снимка: Нова тв

Шофьор ще съди МВР след фалшиво положителен тест за наркотици

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Дъжд Снимка: Pixabay

Очаква ни дъждовен юни

Подаръци и концерти за малките пациенти в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" по случай 1 юни

Подаръци и концерти за малките пациенти в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" по случай 1 юни

Арест Снимка: Pixabay

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Пострадалата служителка не разпознава мъжа, който е задигнал телефона ?. Кадър и видео: Фейсбук

Крадец задигна телефон и пари от сладкарница в Пловдив (Видео)

Детска градина Снимка: Pixabay

Насилие над дете в детска градина в Ямбол

До 9 юни е срокът за предложения в Наказателния кодекс. След това депутатите трябва да приемат окончателно новите текстове.

Доживотен затвор за убийци на пътя, предлагат депутати

Последно от

Последно от

Най-важното