Министър Пулев: Отбелязваме рекорден стокообмен с Турция – над 7,3 млрд. евро през 2022 г.

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14064151 Министър Пулев: Отбелязваме рекорден стокообмен с Турция – над 7,3 млрд. евро през 2022 г. Министър Пулев: Отбелязваме рекорден стокообмен с Турция – над 7,3 млрд. евро през 2022 г. www.24plovdiv.bg
Министър Пулев: Отбелязваме рекорден стокообмен с Турция – над 7,3 млрд. евро през 2022 г.

За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ бележи ръст от над 30%
Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За 2022 г. стокообменът е рекорден – над 7,3 млрд. евро. За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ бележи ръст от над 30%.

Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри българо-турски бизнес форум в Бургас, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на иновациите и растежа (МИР). На събитието участват посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок, кметът на Бургас Димитър Николов, Областният управител Мария Нейкова и представители на над 320 компании от двете страни.

Министърът на иновациите и растежа изтъкна, че отношенията с Турция отбелязват своеобразен връх, което се дължи на силната политическа воля. Той напомни, че преди няколко месеца на среща на най-високо ниво между президентите на двете държави – Радев и Ердоган, е договорено историческо споразумение. „Фокусът беше енергетика, но това ни даде един тласък и импулс, който да използваме и за развитието на икономическите отношения“, каза той.

Министър Пулев добави, че организирането на инвестиционен форум в Истанбул през януари, на който присъстваха трима български министри, седем кметове и над 200 делегата, е друго важно доказателство за силната политическа воля за задълбочаване на взаимоотношенията.

В речта си той изрази солидарност и дълбоки съболезнования към жертвите на опустошителното земетресение в Южната ни съседка и припомни, че България е била първата държава, която е успяла да мобилизира всички ресурси, за да помогне на един приятелски народ. „Още в първите часове от трагедията бяха изпратени специалисти на терен, както и хуманитарна помощ. Турция е приятелска държава и заедно можем да постигнем много“, бе категоричен той.

Министърът на иновациите и растежа заяви още, че преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а преките и индиректни достигат – 2,5 млрд. евро. По думите му над 2200 компании с турски капитали оперират в страната ни, като в някои български региони те са най-големите работодатели.
„Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30 %“, обяви министърът и посочи четири основни действия как това да бъде постигнато.

Той акцентира на първо място върху активната работа от МИР по структурните фондове и Плана за възстановяване за осигуряване на средства на малките и средни компании. „Активираме по най-бързия начин ресурс под формата на безвъзмездна помощ по линия на европейските средства“, каза той. По думите му, над 2500 фирми са подкрепени по първите две отворени мерки от Плана, а в момента компаниите могат да кандидатстват по процедурата за ВЕИ за собствено потребление. Пулев изтъкна, че още около 10 процедури по ПВУ и структурните фондове ще бъдат отворени по линия на МИР до края на годината, като една от тях ще бъде и за Индустриални зони.

„Успяхме да активираме всички структури към МИР като Фонд на фондовете, който получи мандат да управлява над 1,2 млрд. лв. за нови инструменти по новата програма Конкурентоспособност, чрез които ще бъдат подкрепени предприемачи и ББР, които ще създадат специализирани инструменти за мостово финансиране в различни сектори като земеделие и за Индустриални зони“, посочи министърът.

„Отваряме нови възможности за обмен на квалифициран персонал“, каза той. По думите му, това е една от основните теми с турските инвеститори. Пулев изтъкна, че МИР е създало възможност за съдействие за бърза обработка и издаване на т. нар. „Синя карта“, която позволява на минимум 10 човека висококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз за срок до 5 години да работят в България.

Министърът обяви, че МИР издава и „Стартъп Виза“, която е насочена към иновативни проекти и дава един облекчен режим на регистриране на инвеститори извън ЕС, които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас.

Пулев посочи и подписването на ключови споразумения за партньорство, които са допринесли за активизиране на двустранните икономически отношения. „БАИ подписа Меморандуми за партньорство с две Индустриални зони в Истанбул за задълбочаване на икономическите връзки между страните“, припомни той.

По време на днешния бизнес форум министър Пулев и посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок участваха в подписването на Меморандум за разбирателство между ИАНМСП и Организацията за развитие на малките и средните предприятия в Турция (KOSGEB), който ще насърчи взаимоотношенията на МСП от двете страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Арест Снимка: Pixabay

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Охраната извежда Сергей Харварда от съдебната зала.

Измамите на Харварда стигнаха и до пловдивската фондация "Рома", завлякъл я с 8000 лв.

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов увери местните жители, че прави всичко възможно да бързото приключване на ремонтите.


Снимка: община Карлово

Кметът на Карлово повежда протест срещу бавните ремонти на ВиК в града

Шофьор блъска пешеходец и бяга от местопроизшествието в Шабла

Шофьор блъска пешеходец и бяга от местопроизшествието в Шабла

Томислав Дончев и Мария Габриел

Мария Габриел с условия пред ПП-ДБ за размразяване на преговорите за правителство (Видео)

Линейка

Снимка: Архив

40-годишен катастрофира край Разград, с опасност за живота е

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Гориво Снимка: Pixabay

Цените на горивата ще тръгнат нагоре

Венцеслав Караджов.

Снимка: Авторът

Подсъдимият за убийството на родителите си пловдивски полицай с нова визия (Обновена)

Искрен Митев КАДЪР: NOVA NEWS

Искрен Митев: Не сме слуги на никакви посолства

Вицепремиерът Лазар Лазаров и зам.финансовата министърка Людмила Петкова разговарят преди тристранката.

Лазар Лазаров: Вдигането на минималната заплата сега нарушава закона

Деан Генов сниман на фона на океана от едно много популярно за излети място в Кейптаун – върхът Маунт тейбъл Снимка: Facebook/Деан Генов

Деан Генов от Оряхово е убитият бодигард на Красимир Каменов - Къро

Децата в неварностойно положение се забавляват заедно с връстниците си на Витоша

„Споделените игри“ помагат на деца в риск да спортуват на Витоша

Последно от

Последно от

Най-важното