Екстрадираният в Австрия Иван Димов: Правото коленичи пред политиката

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14065687 Екстрадираният в Австрия Иван Димов: Правото коленичи пред политиката Екстрадираният в Австрия Иван Димов: Правото коленичи пред политиката www.24plovdiv.bg
Иван Димов в съда
Иван Димов в съда

Правото коленичи пред политиката. Това пише в позиция на адвокат Иван Димов, изпратена до "24 часа". Той беше екстрадиран от съда в Пловдив по искане на Австрия, където срещу него се води разследване за пране на пари. 

"Да преследваш адвокат за рутинната му работа за клиент е като да преследваш зъболекар, защото е сложил пломба на разследван за престъпления", пише още Димов. Той беше задържан на 3 февруари. 

Ето цялата позиция на адвоката бивш член на Висшия съдебен съвет: 

“Всяка политика трябва да се съобразява с правото и никога правото не трябва да се нагажда към политиката. Политиката трябва да коленичи пред правото!” Това е написал Имануел Кант в края на 18 век. За съжаление днес, в началото на 21 век, виждаме как правото коленичи пред политиката. Не виждам друга причина, с което да се обясни екстрадиция за действия, извършени от адвокат при изпълнение на служебните му задължения, още повече при наличие на категорични факти, че деянието, което е обект на проверка, е извършено в България. В нито един момент не съм имал повод да се усъмня в дейността на своя клиент или в произхода на неговите средства. С повдигнатите към мен обвинения се отъждествява работата ми като адвокат с деянията на клиента. Всички действия, около извършването на ареста ми показват тенденциозност и пораждат съмнения за политическа поръчка.

От друга страна, недоумявам как е възможно в една държава, като Австрия, символ на демокрацията, която с гордост е издигнала пред парламента си паметник на Атина Палада, богинята на мъдростта, да прилага правни практики, които нямат нищо общо с духа и принципите на демократичните закони.

Да преследваш адвокат за рутинната му работа за клиент е като да преследваш зъболекар, защото е сложил пломба на разследван за престъпления, или лекар за оказана помощ на болен престъпник. Точно такъв е моят случай - разследват ме заради открита от мен адвокатска сметка за клиент, декларирал пред мен, че парите му нямат престъпен произход. Ако следваме логиката на австрийската прокуратура, банките също би трябвало да са съучастници в престъпна дейност. С тези действия се нарушават професионалните права, честта и достойнството на един български адвокат. Съгласно Основните принципи за ролята на адвокатите, утвърдени на 7 септември 990 г. от Осмия конгрес на ООН за превенция на престъпността и отношение към правонарушителите, държавите трябва да гарантират, че адвокатите ще могат да изпълняват всички свои професионални задължения в среда, свободна от заплахи, пречки, сплашване или каквото и да е друга форма на неправомерна намеса; че няма да бъдат преследвани, съдени или санкционирани за действия, изпълнени в съответствие с признатите професионални задължения и норми. Принцип 18 от Основните принципи на ООН за ролята на адвокатите изрично забранява отъждествяването на адвокатите с техните клиенти.

След моя случай вече никой адвокат не може да се чувства в безопасност. До скоро мислех, че в Европа всички ние - адвокати, съдии, прокурори - коленичим само и единствено пред правото. Вече не съм сигурен в това.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Мустафа Карадайъ СНИМКА: Румяна Тонева

Мустафа Карадайъ: Почерпени рамбовци искат да правят правителство

Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: Шефът на ДАНС говори алабалистики като политик

Атанас Атанасов СНИМКА: Николай Литов

Атанас Атанасов: Това е целенасочена атака за натиск срещу Бойко Борисов, ако нямаше имунитет, щеше да е арестуван

ДЕСИСЛАВА РАДЕВА

Десислава Радева праща на психиатър Кирил Петков

Пожарна кола
Снимка: Архив

Пламна бивша стопанска сграда в Пловдив

Дъжд Снимка: Pixabay

Очаква ни дъждовен юни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Подаръци и концерти за малките пациенти в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" по случай 1 юни

Подаръци и концерти за малките пациенти в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" по случай 1 юни

Арест Снимка: Pixabay

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Пострадалата служителка не разпознава мъжа, който е задигнал телефона ?. Кадър и видео: Фейсбук

Крадец задигна телефон и пари от сладкарница в Пловдив (Видео)

Детска градина Снимка: Pixabay

Насилие над дете в детска градина в Ямбол

До 9 юни е срокът за предложения в Наказателния кодекс. След това депутатите трябва да приемат окончателно новите текстове.

Доживотен затвор за убийци на пътя, предлагат депутати

АМ „Хемус“ Снимка: АПИ

Движението в участък на АМ „Хемус“ ще е в една лента

Последно от

Последно от

Най-важното