180 лични карти в найлонов плик показаха роми в Девин, прокуратурата започна проверка

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14070409 180 лични карти в найлонов плик показаха роми в Девин, прокуратурата започна проверка 180 лични карти в найлонов плик показаха роми в Девин, прокуратурата започна проверка www.24plovdiv.bg
От фамилия Кирови чакаха днес за споразумение с другата фамилия пред полицията в Девин.
От фамилия Кирови чакаха днес за споразумение с другата фамилия пред полицията в Девин. СНИМКА: Валентин Хаджиев

180 лични карти в найлонов плик у член на ромската фамилия Бадеви от квартал „Забрал“ в Девин станаха причина прокуратурата в Смолян да се самосезира и да разпореди проверка. Това се случи след излъчен телевизионен репортаж. Обяснението на фамилията е, че личните документи са събрани за подписка до общинската управа. От друга ромска фамилия – Кирови твърдят, че личните карти са взети заради предстоящите избори.
Между двете фамилии избухна свада на 22 март вечерта в ромския квартал на Девин. Ромите са се замервали с дървета и камъни и са се обиждали. След кавгата в полицейския арест попаднаха 8 души. Материални щети има по пет автомобила, а няколко души бяха ранени. Последваха проверки на 16 адреса, при които бяха иззети мачете и са съставени множество актове за установени административни нарушения. След скандала от двете фамилии се обвиняват в тормоз и всяка иска другата да бъде изселена.
С разпореждане на наблюдаващия прокурор е указано на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове. Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверката да се извърши от служители на РУ-Девин, а срокът за приключването й е 48 часа.
Всички роми в Девин са регистрирани на един адрес – улица „Освобождение“ №1 в квартал „Забрал“.
„Останах с впечатлението от думите им, че личните карти са за подписката им е за изселване на едната фамилия. Но общинската администрация не виждам как може да се намесва в това. В момента там има регистрирани с постоянен адрес 226 човека, от които 113 пълнолетни“, заяви кметът на община Девин Здравко Иванов. Така той опроверга подозренията, че личните карти са събрани заради изборите, защото според броя на пълнолетните, които могат да гласуват, събраните 180 лични документи не отговарят на броя на тези, които имат право на глас.
Кметът на Девин Здравко Иванов отхвърли и твърденията на част от ромите, че са регистрирани наскоро хора в квартала от Пещера, които създават свадите.
„В мандата ми на кмет има приети заявления за регистрация по постоянен адрес само на 7 пълнолетни в квартала. Тези, на които сме помагали, са единични случаи. Помогнахме на един от тях, който 40 години е бил без лична карта. Няма масова регистрация. Свадата от двете семейства не е на база, че сега има пришълци. И двете семейства живеят повече от 20 години тук, не са новодомци, които да са започнали да създават сега проблеми. Няма никакъв повод да свързват общината с техните дразги. Ние гледаме да помагаме на всеки един жител на общината, независимо от какъв произход е“, каза още Здравко Иванов. Той подчерта, че ромите в „Забрал“ като цяло са кротки, работливи и не създават неприятности и такава свада в квартала им не е ежедневие.
Според Кирови, свадата станала, заради закани за убийство във Фейсбук.
„Сергей Ковачев се прави на кмет на ромите, той има досие преди 20 години е трепал дете от нашата фамилия на 6 годинки за една вафла, беше малък. Той иска да се махнем, а ние искаме той да се махне, нас ни е страх от него, иска да ни трепе. Ние нямаме вражда, защото сме роднини и бяхме спрели враждата. Сега стана свадата заради това, че е пратил малки деца да чупят на моя брат камиона, защото бяха пияни“, каза Надежда Кирова. Брат й Камен Киров твърди, че са му потрошили камиона. С рана до дясното око след свадата е 22-годишният Исус Киров. Той твърди че няма криминални и хулигански прояви досега.
„100 човека тръгнаха срещу мен и баща ми. Аз пострадах, един ме удари с дърво по главата“, твърди Исус. Фамилията беше пред полицията преди обяд днес за споразумение с другата фамилия.
„Искаме да се разберем с Бадеви в полицията, та да няма скандали, но те не идват“, казват Кирови.
Сергей Ковачев не беше открит за коментар.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Линейка СНИМКА: Архив

Тежка катастрофа на АМ "Марица", 4 жени са в болница

Мария Габриел и Николай Денков

Размразяването тръгна: Денков и Габриел пак подхванаха разговорите

Прокуратурата в Пловдив.

Разследващ полицай от Пловдив присвоил веществени доказателства - 26 000 лв.

природен газ

Цената на природния газ в Европа се повиши

Катастрофа на Северната скоростна тангента в София СНИМКИ: Facebook/Катастрофи в София

Катастрофа затруднява движението на Северната тангента

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Марихуана СНИМКА: Pixabay

С марихуана спипаха 30-годишна жена в Кърджали

Димитър Райчев и археологът Елена Кесякова издадоха преди години албума "Филипополис". На представянето беше и кметът Здравко Димитров.

Всичките 143-има почетни граждани на Пловдив събра в книга летописецът Димитър Райчев

Мандатите от столицата трябва да се увеличат според данните от последното преброяване на населението. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Всяко трето домакинства у нас е едночленно, в 78% от всички няма нито едно дете

Полицейската акция е проведена в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.
Снимка: Pixabay

При полицейска акция в област Сливен има задържани за палеж, наркотици, кражби и вандализъм

Над 100 бокса цигари без акцизен бандерол иззеха полицейски служители

Над 100 бокса цигари без акцизен бандерол иззеха полицейски служители

Автомобилът на 79-годишния водач.

С опасност за живота е засеченият шофьор от мелето в Марково, в което загина певицата Диана Иванова

Последно от

Последно от

Най-важното