От понеделник! По-тежки наказания за скорост, пили шофьори, рисково изпреварване (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14075329 От понеделник! По-тежки наказания за скорост, пили шофьори, рисково изпреварване (Обзор) От понеделник! По-тежки наказания за скорост, пили шофьори, рисково изпреварване (Обзор) www.24plovdiv.bg
Засилените проверки на пътя продължават.
Засилените проверки на пътя продължават.

За сядане зад волана с алкохол в кръвта, неправилно изпреварване, каране с превишена скорост и возене на деца, без да са подсигурени, вече ще се отнемат повече контролни точки от талона на шофьора.

Проектът на наредбата на МВР бе публикуван в “Държавен вестник” в петък и влиза в сила в понеделник.

Една от новостите е отнемане на точки за движение в аварийните ленти по магистралите. Досега за това нарушение нямаше подобна санкция, вече ще се отнемат по 10 точки. Има и допълнителни наказания - лишаване от право да се шофира за 3 месеца и 1000 лв. глоба.

С 15 вместо досегашните 10 точки ще се простят шофьорите в насрещното платно по магистралите и скоростните пътища. За повторно нарушение ще се вземат още 20 точки.

Любителите на рисковите изпреварвания там, където не е позволено, също ще топят по-бързо точките си. Досега им отнемаха по 10, вече ще са 13. За минаване през жп прелез при спусната бариера санкцията става двойна - от 5 на 10 точки.

Най-голямо е увеличението за превишаване на скоростта в населените места, където максималната е 50 км/ч. Досега на нарушител се отнемаха по 12, предвижда се да станат 18 контролни точки. Ако бъде хванат втори път да превишава скоростта, отнетите точки ще са 21. За системните нарушители на скоростния режим в населените места - 26 точки, колкото имат новите шофьори.

От 6 на 10 скачат отнетите точки за неправилно превозване на деца в колата, а от 8 на 10 - несъобразяването със знак “Стоп”.

Единствената промяна в наредбата, въведена в резултат на общественото обсъждане на проекта, е за отнемане на 10 точки от талона, ако шофьорът управлява технически неизправен автомобил.

“Техническата неизправност е много сериозно нарушение и крие огромни рискове за всички участници в движението. Помним буса, който се движеше без заден мост в София. Не сме забравили и катастрофата с автобусите ковчези на Бакаджика и на АМ “Тракия”, при които загинаха десетки невинни жертви”, пише гражданин, а срещу предложението му е отразено - “Приема се”.

Шофьорите, за които дрегерът или кръвното изследване покаже алкохол до 1,2 промила, ще се простят с 12 контролни точки от талона, гласи наредбата. Досега им вземаха по 10. За над 1,2 промила се носи наказателна отговорност, както и за употреба на наркотици. Ако шофьорът бъде спрян втори път почерпен, ще му вземат 20 точки вместо досегашните 15.

Отказалите дрегер или кръвно изследване за алкохол и дрога ще се лишават от 15 точки, а не от 12.

Отнемането на повече точки от талона за различни нарушения гарантира по-бързото отнемане на шофьорската книжка. Освен това водачите ще стават неправоспособни и ще трябва да се явяват на изпит отново. Това е свързано с набор на куп документи, включително психотест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Ивайла Бакалова СНИМКА: Николай Литов

Ивайла Бакалова: Знам достатъчно за "Барселонагейт", получавала съм заплахи

91% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

91% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Kриминалистът Иван Савов
Кадър: България он еър

Kриминалистът Иван Савов: Това, че децата на Къро са останали живи, не е случайно

Иван Шишков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Иван Шишков: Няма да даваме строителна амнистия през законови промени

Прокуратурата в Пловдив.

Разследващ полицай от Пловдив присвоил веществени доказателства - 26 000 лв.

Снимка: Пиксабей

Европейските фондови пазари откриха със спад

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

природен газ

Цената на природния газ в Европа се повиши

Катастрофа на Северната скоростна тангента в София СНИМКИ: Facebook/Катастрофи в София

Катастрофа затруднява движението на Северната тангента

Проф. Сашо Пенов

Правителството отпусна 229 млн. лв. за 21 образователни програми

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

Марихуана СНИМКА: Pixabay

С марихуана спипаха 30-годишна жена в Кърджали

Димитър Райчев и археологът Елена Кесякова издадоха преди години албума "Филипополис". На представянето беше и кметът Здравко Димитров.

Всичките 143-има почетни граждани на Пловдив събра в книга летописецът Димитър Райчев

Последно от

Последно от

Най-важното