21 пъти бил увеличен далакът на 50-годишен мъж, сложна операция в Пловдив го спаси

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/14542231 21 пъти бил увеличен далакът на 50-годишен мъж, сложна операция в Пловдив го спаси 21 пъти бил увеличен далакът на 50-годишен мъж, сложна операция в Пловдив го спаси www.24plovdiv.bg

Хирургът проф. Ангел Учиков: Състоянието на пациента можеше да се сравни с това да носиш години наред тежка раница в корема си

Пловдивски хирург и екипът му спасиха 50-годишен мъж с бета-таласемия и съпътстващо тежко увреждане на далака.

Проф. д-р Ангел Учиков
Проф. д-р Ангел Учиков

Състоянието на пациента може да се сравни с това да носиш години наред тежка раница в корема си. Без възможност да я оставиш да си починеш и с риск за живота.

21 пъти бил увеличен далакът на 50-годишен мъж, сложна операция в Пловдив го спаси

Фаталните последици са избегнати благодарение на сложна операция, която извършва с екипа си в Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Свети Георги” в Пловдив хирургът проф. д-р Ангел Учиков.

Основните типове на генетичното заболяване таласемия са алфа и бета и се дължат на различни дефекти в синтеза на молекулата на хемоглобина.

Бета-таласемията се характеризира с намалено производство на хемоглобин - протеин в червените кръвни клетки, който съдържа желязо и пренася кислород до клетките в цялото тяло. При хора с хематологичната диагноза се стига до недостиг на червени кръвни клетки и свързаните с това ниски нива на хемоглобин. Като последица тъканите изпитват кислороден глад, който се изявява под формата на бледа кожа, слабост, умора, повишен риск от тромби и още по-сериозни усложнения.

Бета-таласемията е позната в 3 разновидности в зависимост от тежестта на симптомите: таласемия майор (известна също като трансфузионно-зависима таласемия или още като анемия на Кулей), средно тежка - интермедия таласемия, и най-леката: таласемия минор, която не изисква редовни кръвопреливания.

Признаците и симптомите на таласемия майор се появяват през първите 2 г. от живота. Децата развиват животозастрашаваща анемия, не наддават на тегло, развитието им се забавя, може да имат жълтеница с пожълтяване на кожата и бялото на очите. Откриват се увеличен далак, черен дроб и сърце, може да се деформират костител

Много хора с таласемия майор имат толкова тежки симптоми, че се нуждаят от чести кръвопреливания, за да попълнят запасите си от червени кръвни клетки. С течение на времето притокът на желязосъдържащ хемоглобин от хронични кръвопреливания обаче може да доведе до натрупване на желязо в тялото, което води до проблеми с черния дроб, сърцето и хормоналните органи.

Увеличен далак при хората с бета-таласемия може да възникне поради повишено разрушаване на еритроцитите, образуване на кръвни клетки извън костния мозък и повтарящи се кръвопреливания или претоварване с желязо. Това е в основата на състоянието и на успешно оперирания пациент на държавната болница в Пловдив. 

След продължително колебание и проучване за прогнозите за състоянието си, преди около 2 месеца човекът влиза да търси помощ в кабинета на проф. д-р Учиков, хирург с две специалности, дмн, заместник-председател на съвета на директорите на пловдивската УМБАЛ “Свети Георги” и началник на Втора хирургия в нея, декан на Медицинския факултет на МУ – Пловдив.

“При това заболяване е нарушена структурата на клетките от червения кръвен ред, което води до хемолиза в далака. Най-общо казано, в него еритроцитите се разлагат и пациентите развиват анемия, жълтеница и други усложнения. Това налага на 20 дни да им се прелива кръв. Назначава се и консервативна терапия с желязо-хелатиратиращи препарати и медикаменти, които поддържат функциите на сърцето, черния дроб и жлезите с вътрешна секреция, но въпреки това с годините се увеличава увреждането на далака (слезката) и се налага хирургично отстраняване на органа. 

Далакът обичайно тежи  към 250 грама, при нашия пациент беше нараснал до 5 килограма и 300 грама, имаше и доста задържана кръв. Кръвоносни съдове, които обичайно са с диаметър 1-2 милиметра, бяха се разширили до 1 сантиметър, което е допълнителен риск от застрашаващи живота кръвоизливи. Реално далакът беше завзел цялата коремна кухина и изпълнил пространството около себе си със сраствания. Все едно да имаш една тежка раница в корема и да я носиш непрекъснато”, разказа пред “24 часа” проф. Учиков. Хирургът е специализирал лапароскопска, торакоскопска и чернодробна хирургия във Франция и Австрия и е един от най-опитните в своята специалност български лекари. Често поема тежки случаи. Един от пациентите, които са благодарни на хирурга, е пациентът с драматично увеличен далак, който вече е възстановен и се е върнал към обичайния си начин на живот.

Пред лекарите мъжът разказал, че от страх отлагал операцията и търпял болка и тежест в лявото подребрие. 

От кръвопреливанията, които при тежката таласемия, известна и като средиземноморска анемия, се правят през 20 дни, и от разграждане на еритроцитите в организма се натрупва наднормено количество желязо, което трябва да се евакуира, за да се избегне токсично отлагане в органи. За целта се дават медикаменти, които подпомагат извеждането на желязото чрез урината.

Когато страданието му станало непоносимо, започнал да търси лекар, но се оказало, че малко хирурзи имат опит в рисковата операция на гигантски увеличен далак. “Отстраняването му вече е голямо предизвикателство. Ако при обичайна патология премахването е лесно и бързо, в случая всичко кърви, където и да пипнеш - обясни хирургът. - Отделно се налага по-голям разрез заради драстичното уголемяване на слезката. Особеността на случая предполагаше да работим с много опитен анестезиолог – проф. д-р Чавдар Стефанов, ръководител на КАИЛ, защото за кратко време болният губи голямо количество кръв и това е едно от основните предизвикателства не само пред хирургичния, но и пред анестезиологичния екип.”

Проф. Учиков и преди е оперирал човек с почти толкова уголемен далак. И също на пациент със заболяване на кръвта. Това кара 50-годишния мъж да се насочи за интервенцията към началника на Втора хирургия, а на лекаря дава кураж да поеме рисковата операция. Екипът се подготвя за всякакви изненади, координира се с анестезиолога до най-малката подробност, набелязват стъпки за ограничаване на кръвозагубата, от една страна, и от друга – за бързото компенсиране с преливане на кръвни продукти.

Хирурзите на “Свети Георги” извършват 2-3 пъти месечно отстраняване на слезка. Най-често по спешност след падане, удар, пробождане, катастрофа или след друга травма, при които органът е разкъсан. Много рядко се стига до премахване в контекста на злокачествено заболяване. За дългата си кариера професорът е имал само 2 такива случая.

Водещ симптом за проблем с далака е постоянната тежест под последното ляво ребро. Уголемяването се установява лесно с преглед и образна диагностика – ехография, компютърна томография.

“Далакът е един от малкото органи, които при нараняване кървят драматично, и не може да се извършват съхраняващи операции. Единствената възможност е слезката да се премахне възможно най-бързо”, уточни проф. Учиков.

Човек може да живее пълноценно и без далак. Проблем е обаче е пониженият имунитет. Със средствата на съвременната профилактика това се компенсира – с ваксини, укрепващи терапии, избягване на рискова среда.

Хематолози: Тежката форма на заболяването  на кръвта се предизвиква от две копия на променен ген

Бета-таласемията е най-разпространена в Средиземноморския басейн, Близкия и Среден Изток, Южна и Югоизточна Азия. Но се среща сравнително често и у нас – основно в общностите в Южна България и по Черноморието.

Заболяването е генетично и в списъка на редките болести. При 2,5% честотата на носителството на предразполагащия ген в българското население е важно да се знае как се унаследява. Бета-таласемията се предава по автозомно-рецесивен начин. Какво се крие зад медицинския термин?

Ако единият от родителите е носител на таласемичен ген, има 50% вероятност детето да боледува.

Когато и двамата родители са носители, възможността да се роди дете с таласемия майор е 25%, като в останалите случаи е само носител или напълно здраво, обясняват хематолозите.

При носителство на таласемичен ген и липса на каквито и да било симптоми, двойките, които решават да имат дете, не подозират, че то може да роди с генетичното заболяване. Поради относително високия процент на носителство у нас е уместно човек да знае дали е в рискова група. Но не означава присъда. С възможностите на генетиката, методите на асистираната репродукция и пренаталната диагностика двойката може да има здрави деца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Ивайла Бакалова СНИМКА: Николай Литов

Ивайла Бакалова: Знам достатъчно за "Барселонагейт", получавала съм заплахи

91% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

91% от първокласниците във Варна са приети по първо желание

Kриминалистът Иван Савов
Кадър: България он еър

Kриминалистът Иван Савов: Това, че децата на Къро са останали живи, не е случайно

Иван Шишков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Иван Шишков: Няма да даваме строителна амнистия през законови промени

Прокуратурата в Пловдив.

Разследващ полицай от Пловдив присвоил веществени доказателства - 26 000 лв.

Снимка: Пиксабей

Европейските фондови пазари откриха със спад

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

природен газ

Цената на природния газ в Европа се повиши

Катастрофа на Северната скоростна тангента в София СНИМКИ: Facebook/Катастрофи в София

Катастрофа затруднява движението на Северната тангента

Проф. Сашо Пенов

Правителството отпусна 229 млн. лв. за 21 образователни програми

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

"Каолин" на 100 години, готов и за следващите 100

Марихуана СНИМКА: Pixabay

С марихуана спипаха 30-годишна жена в Кърджали

Димитър Райчев и археологът Елена Кесякова издадоха преди години албума "Филипополис". На представянето беше и кметът Здравко Димитров.

Всичките 143-има почетни граждани на Пловдив събра в книга летописецът Димитър Райчев

Последно от

Последно от

Най-важното