Караниколов в Пловдив: Икономиката ни остана в кондиция по време на кризата

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8756415 Караниколов в Пловдив: Икономиката ни остана в кондиция по време на кризата Караниколов в Пловдив: Икономиката ни остана в кондиция по време на кризата www.24plovdiv.bg
Министърът на икономиката Емил Караниколов СНИМКА: Архив
Министърът на икономиката Емил Караниколов СНИМКА: Архив

Страната ни влезе с много добри финансови и макроикономически показатели в кризата. Българската икономика остана в кондиция. За първото тримесечие българската икономика беше една от едва четирите с ръст в ЕС. Не затворихме цели сектори, но нашата икономика изцяло зависи от европейската. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с представители на бизнеса в Пловдив, цитиран от пресцентъра на Министерство на икономиката.
Министър Караниколов е посочил, че в най-тежко състояние е секторът на услугите, и но е заявил, че същевременно е запазено производството.

"Ще стимулираме инвестициите с новия проект на Закон за индустриалните зони. Продължава да има засилен инвестиционен интерес към страната ни, който ще се увеличи с приемането ни в чакалнята на Еврозоната. Сигурен съм, че скоро ще има голям стратегически инвеститор в България", е посочил Караниколов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство. Той е обявил, че над 200 хил. души са запазили работните си места благодарение на мярката 60 на 40. "Без нея безработицата сигурно щеше да е близо двойно по-висока. Мярката е изключително важна, за да успее бизнесът да запази кадрите си и затова тя ще бъде продължена с нов дизайн до 30 септември, а сигурно и след това", е коментирал министър Караниколов.
Тристранното споразумение, постигнато със синдикати и работодатели също е било във фокуса на вниманието на икономическият министър. Според него в краткосрочен план трябва да се прилагат мерки за запазване на заетостта и за стабилизиране на предприятията по време на кризата, а в дългосрочен план трябва да се набележат мерки за стабилизиране и растеж на икономиката, за следкризисния период.
Икономическият министър Емил Караниколов е представил и някои от мерките за възстановяването и развитието на икономиката в условията на коронавирусна пандемия. Той е посочил, че най-засегнати от кризата са били малките и средни предприятия и подчерта, че под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, е ангажиран ресурс именно в тяхна полза.

Караниколов е информирал, че по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 (ОПИК) е обявена, в най-кратки срокове, процедурата за подбор на проекти за "Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19". Министър Караниколов е посочил, че ресорното ведомство е успяло да осигури и допълнителни средства по процедурата, за да може всички кандидатстващи и отговарящи на изискванията да получат финансиране. "Близо 27 хиляди фирми са подали проектни предложения. Одобрени са вече за финансиране над 2200 проекта от първите три оценителни сесии по процедурата и са подписани първите 880 договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ", е заявил Караниколов, цитиран от пресцентъра наминистерството. В края на месец май Управляващият орган на ОПИК е обявил за обществено обсъждане и процедура за подбор на проекти за "Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19", която се очаква да стартира следващата седмица. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 200 млн.лв. Целта на процедурата за средни предприятия е осигуряването на оперативен капитал и за тях, е посочил министър Караниколов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Задържаният Мохамед Абдулкадер заедно с баща си Ахмет.

Оставиха в ареста задържания в Бургас по подозрения за тероризъм

Румен Радев. Снимки Румяна Тонева

Радев: Да изхвърлим мафията от изпълнителната власт. Мутри вън!

Отмениха концерта на Керана в Пловдив заради скока на заразените

Отмениха концерта на Керана в Пловдив заради скока на заразените

Тази вечер протестиращите ще блокират Карловско шосе.

Преди протеста в село Труд - институциите се събират на пожар заради проблема с биоцентралата


Мъж показва новия си паспорт в 3-о районно управление в София.

Без кредити и преводи на пари за хора с изтекли документи въпреки удължения с 6 месеца срок

4-има се борят за едно място в Медицинския университет в Пловдив

4-има се борят за едно място в Медицинския университет в Пловдив

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Росен Желязков Снимка: Архив

Желязков: България ще заведе дело пред съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

БОЙКО БОРИСОВ

Борисов лично предложил да се дадат правомощия на президента за НСО

СНИМКА: Ройтерс

Руският посланик в Белград: Абсурдни са тезите за руска връзка в протестите

До 30 % ще е максималната публика на Античния театър.

До 30 % публика на масовите събития в Пловдив, щабът казва да ги има ли

Пак Уон-сун КАДЪР: Youtube/ ARIRANG NEWS

Намериха мъртъв изчезналия кмет на Сеул

Пламен Бобоков

Пламен Бобоков в декларация: Арестуват ме, за да млъкна

Последно от

Последно от

Най-важното