21 дни чакане на опашка за PCR тест заради Гърция

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/8806882 21 дни чакане на опашка за PCR тест заради Гърция 21 дни чакане на опашка за PCR тест заради Гърция www.24plovdiv.bg
Лабораториите се задъхват да правят тестове за коронавирус. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Лабораториите се задъхват да правят тестове за коронавирус. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Двойно увеличение на желаещите да се изследват, за да могат да пътуват

Опашки от желаещи да се изследват за коронавирус се извиха пред лабораториите, които правят PCR, след като Гърция обяви, че от сряда ще пуска на нейна територия само хора с отрицателен тест. Чакането в някои лаборатории може да продължи до 21 дни, преди човек да се изследва, показа проверка на “24 часа”.

Скокът на заразените в последните седмици също има роля за повечето желаещи да се изследват.

За да поемат наплива, много лаборатории са удължили както работното време, в което вземат проби, така и това, в което те се обработват.

“Ръст на желаещите да се тестват се наблюдава от миналата седмица, защото първа това изискване постави Австрия. С отпускането на мерките и движението на хората пък се увеличиха заразените и контактните”, обясни д-р Веселина Колева, началник на клиничната лаборатория в “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”.

Там

тестваните

на ден са

скочили двойно -

от 50 на около 100. За да смогне, от понеделник лабораторията е удължила с 2 часа времето за набиране на проби и това ще прави до 13,30 ч. Свободни часове обаче има за след дни.

За след 3 седмици записват часове в лабораторията на ДКЦ “Софиямед”, която от май работи и с последно поколение апаратура за експресни PCR тестове, чиито резултати излизат за часове. А за тестването с резултат до 36 часа свободните часове са запълнени за следващите 14 дни, каза д-р Тинка Данчева, управител на консултативния център “Софиямед”.

През летните месеци се забелязва устойчива тенденция за повече желаещи да се тестват и по двата метода - ескпресен и стандартен PCR, обясниха от болницата. Като акредитирана от МЗ лаборатория лечебното заведение издава документ за резултата при пътуване извън граница на официална бланка на английски език. За да отговорят на търсенето, лабораториите на “Софиямед” вземат проби както в ДКЦ на болницата на бул. “Г. М. Димитров”, така и в ДКЦ “Софиямед - Люлин”.

При максимален капацитет от 450-500 проби на ден работят и в лабораториите на “Цибалаб”.

“Увеличението беше значително още преди Гърция и бе очаквано. Все повече страни ще искат резултат от PCR тест”, обясни собственикът д-р Недялко Калъчев. Екипите в лабораториите работят почти денонощно, но

резултатите все

по-често излизат

след 48 часа

заради многото проби и недостигащите специалисти.

Ръст на тестваните отчитат и в лабораторията на УМБАЛ “Александровска”.

От желаещи да си направят тест за коронавирус прегря и микробиологичната лаборатория към болницата в Благоевград в понеделник. Тя работи от месец, след като депутатът Делян Пеевски дари апаратурата за тестване.

При 10-12 тествани на ден допреди седмица - основно пациенти на болницата, само в понеделник са направени 35 теста, по-голямата част от които на външни лица.

Увеличението е заради въведеното изискване на гръцките власти, каза д-р Цветанка Даскалова. В лабораторията тя работи само с още една колежка - д-р Иванка Иванова. Секрети се взимат от 8,30 до 10,30 ч и след това се правят изследванията. Резултатите стават готови около 14 ч. Тестове се правят и от 12 до 13 ч, като резултатите излизат към 17,30 ч.

“Владея английски и няма проблем да издавам сертификатите и на този език, но нямам време”, обясни д-р Даскалова, защото имало хора, които се сърдели, че получават резултатите само на български. Тя е подготвила формуляр на английски и от днес ще се дава на хората сами да попълват имена, номер на лична карта и ЕГН, а след това тя ще нанася резултата с подпис и печат.

В частната лаборатория в Благоевград също има наплив от желаещи да си направят PCR тест.

Сутрин

желаещите

са повече

Пробите се взимат от 8 до 15 ч, а резултатите стават след 24 часа. Цената и в двете лицензирани лаборатории е 100 лв.

30 души, които желаели да пътуват в Гърция, са чакали на опашка и пред инфекциозната клиника на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив. На някои са взети PCR проби срещу 120 лв., но след това в клиниката видели, че не могат да обслужат всички, тъй като няма достатъчно персонал. По тази причина се обадили на РЗИ, откъдето ги посъветвали да насочват чакащите към частните лаборатории.

Една от тях е в ДКЦ “Пълмед”. Там също отчитат ръст на желаещите да се тестват през лятото. Най-честата причина е пътуване в Гърция. Има записани часове за поне седмица напред, увеличено е работното време, освен това вече проби се взимат и в събота от 10 до 12 ч, коментира управителят д-р Запрян Пепелов.

Експресният тест

струва 150 лв. и

е готов за

часове, 120 лв. е

стандартният,

като резултатът излиза до 36 часа. Издават документ и на английски.

Важно за пътуващите е да направят PCR тест в лаборатория, обявена за референтна от министъра на здравеопазването.

Значително по-малко бяха заразените в понеделник - 77, при 211 в неделя. Направените тестове обаче също са по-малко - 1198, с което се запазва процентът на откритите заразени спрямо тестваните - над 6%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Двата общински апартамента са разположени на втория и третия етаж в тази китна кооперация на ул. "Граф Игнатиев". Снимки:24plovdiv.bg

Ето кого ще настанява пловдивската община в два луксозни апартамента в суперцентъра

СНИМКА: Pixabay

Постоянен арест за мъж, намушкал с джобно ножче авер в Бургас

Снимки: Авторът

Ансамблите "Тракия" и "Странджа" се надиграваха на Античния театър (снимки)

Бачковският манастир е вторият по големина у нас след Рилския

Бачковският манастир зареден с дезинфектанти за Голяма Богородица, чака хиляди

Стоян Алексиев пред реновираната площадка.

Откриват реновирана с 51 000 лева площадка в "Северен"

Минду и Катя Симеонова в съда.

Лихварят Менду с 60-те луксозни коли и половинката му остават под ключ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Министър-председателят Бойко Борисов СНИМКА: Архив

Борисов: Гузните физиономии на опонентите ми издават всичко

Чихуахуа спаси стопанина си след инсулт

Чихуахуа спаси стопанина си след инсулт

Иван Гешев СНИМКА: Архив

Гешев: Разкрити са двете убийства във Варненско

Доц. Ангел Кунчев

Доц. д-р Ангел Кунчев: В плато сме, това е обнадеждаващо (На живо)

Урок за червени тролове: Ако политикът е честен, изкарвате го лъжец и крадец

Урок за червени тролове: Ако политикът е честен, изкарвате го лъжец и крадец

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Нинова: Искаме оставка и предсрочни избори

Последно от

Последно от

Най-важното