Корнелия Нинова: Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, ще я развиваме с допитвания по важни въпроси

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9055816 Корнелия Нинова: Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, ще я развиваме с допитвания по важни въпроси Корнелия Нинова: Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, ще я развиваме с допитвания по важни въпроси www.24plovdiv.bg
Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе преизбрана на първия пряк вътрешен избор в партията.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе преизбрана на първия пряк вътрешен избор в партията.

С прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че сме в разцепление или разпад, обърна се лидерката към делегатите и членовете на партията

Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за Отечеството, да прави политика с грижа за хората. Но не и консолидация или сговор със задкулисието и с хора, използващи политиката за лични цели и облаги, допълни Нинова

Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП и тя трябва да се развива чрез допитвания по важни въпроси. В момент, в който хората искат гласът им да бъде чут и те да участват във вземането на решения, ние показахме на практика как става това.

Това заяви лидерката Корнелия Нинова в словото си пред 50-ия юбилеен конгрес на БСП, който заседава в зала 1 на НДК.

Преди 4 г. си поставихме 6 задачи и ги изпълнихме, похвали се соцлидерката.

Първо, поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме, каза Нинова и отчете колко законопроекта е внесла червената група, а депутатите са задали 1219 въпроса и 175 питания по време на парламентарния контрол. Внесени са и 5 вота на недоверие към кабинета "Борисов 3".

Парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на конгреса. Благодаря ви, скъпи депутати, вие сте бойци, обърна се лидерката към тях.

Второ, преди 4 г казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 милион избиратели и го изпълнихме. Опитът на държавите в ЕС, където леви и десни се съюзиха, показа отлив от системните партии и заличаване на идеологическите различия. А опитът в България сочи, че всеки, който е прегърнал ГЕРБ, след това не влиза в парламента, каза още Нинова.

Моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си. Бяхме съблазнявани с моркова, бити с тоягата, но издържахме, допълни тя. И обясни, че в последните години България се управлява от тройна колиция - официално само с патриотите, но неофициално - с ДПС.

Третата ни цел преди 4 г. бе да изготвим алтернативен национален план за управление на страната и я изпълнихме. Това е "Визия за България", която не е кабинетен документ, а е изготвена с участието на хората. Този план е национално усилие, което не можеше да стане без вас, обърна се Нинова към делегатите.                                                               Четвърто, обещахме си заедно да вдигнем БСП на крака, да имаме самочувствие. Изпълнихме го, каза лидерката. И отчете победата на президентските избори, двойно увеличения брой на депутатите. И на четирите избора увеличихме подкрепата си, това показва тенденция - бавно, но вървим нагоре, въпреки авторитарната власт.

Пето, промяната в България минава през промяна в БСП. Реформата в партията с такива мащаби и поставяща си за цел не козметични, а стратегически и принципни промени, не е извършвана от началото на прехода, отчете Нинова.

В БСП сме категорични - няма и не бива да има битка между поколенията, а приемственост, каза лидерката.

Въвеждането на мандатността на лидера показва, че БСП е със сигурност единствената нелидерска партия в днешна България, категорична бе Нинова.

Според нея прекият избор на лидер е показал 4 много важни неща. Първо, партията е била узряла - очаквали сте, искали сте този избор. Активност от почти 70% е уникална за българските избори. Тя разби на пух и прах всички обидни твърдения за фалшификации и манипулации на изборите, каза Нинова. Второ, показахме най-висока институционална култура, шапка ви свалям. Проведохте чисти, прозрачни, подредени като аптека избори, допълни тя.

Директният избор утвърди пряката демокрация в БСП и тя трябва да се развива чрез допитвания по важни въпроси. В момент, в който хората искат гласът им да бъде чут и те да участват във вземането на решения, ние показахме на практика как става това.

Благодаря ви за голямото доверие, с което ме избрахте. Приемам го като висока отговорност. Ще направя всичко, за да го изпълня с честни, открити и последователни политики за превръщане на БСП в първа политическа сила.

Третият избор - вие не избрахте човек, а политика и курс на партията. А той е чистота на идеите, неподкупност на хората и политики за смяна на модела на управление.

Четвърто, с прекия избор вие разбихте лъжата, че БСП е разединена, че сме в разцепление или разпад. Партията не е председателят, нито отделните членове на НС, а вие, нашите членове. И трябва да си сляп, ако твърдиш, че партия, в която 70% подкрепят политиката, е разединена.

Консолидация на партията за провеждане на досегашната политика и е готова да я реализира в един управленски мандат.

Чувам мантрата за разединението в БСП и да вещаят разцепление. Изглежда са пропуснали 12 септември, прекия избор и консолидацията, която партията показа.

Консолидация около принципи в политиката и морал в нейното провеждане. Затова подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за Отечеството. Добре дошъл е всеки, който иска да прави политика с грижа за хората.

Консолидация, единение или сговор със задкулисието, където и да се намира то, е непремливо. Консолидация с хора, използващи политиката за лични цели и облаги - не.

Пето, БСТВ.

Шесто, отваряне на партията за млади хора, обучаването им.                                                                                                             

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Тази нощ в 4.00 часа местим стрелките на часовника с един час назад. Снимка: Pixabay

В неделя рано сутринта местим стрелките с един час назад

Снимка Ройтерс

63 млн. гледали финалния президентски дебат Тръмп-Байдън

Топъл ден в Пловдив, температурите до 24 градуса

Топъл ден в Пловдив, температурите до 24 градуса

Много магазини в Прага са затворени заради кризата с коронавируса.

За 10 дни заразените в Европа скочиха двойно (инфографика)

Полицейска кола Снимка: Архив

Двама загинаха при катастрофa в пловдивско село

Снимка: Pexels

Общинарите тръгват на проверки за маски в рейсовете и магазините

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Борисов бе цял ден в джипа със заразения Нанков и министрите Ананиев и Танева

Борисов бе цял ден в джипа със заразения Нанков и министрите Ананиев и Танева

Класираха още 149 деца в ясли и градини в Пловдив

Класираха още 149 деца в ясли и градини в Пловдив

СНИМКА: Pixabay

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в Пловдив

Ан и Клеменс разгледаха с интерес възрожденските къщи.

Богомил Грозев показа Стария град на германски блогъри

Студентите от УХТ представиха щанд със свои месни деликатеси.

От пиле мляко на Фермерския фест в УХТ (снимки)

Мъж, убил жена си, иска да излезе от ареста, лекували го от алкохолизъм

Мъж, убил жена си, иска да излезе от ареста, лекували го от алкохолизъм

Последно от

Последно от

Най-важното