Шефката на контролната комисия в БСП с остра критика: Преди да търсим доверието на хората, нека се опитаме да го възстановим помежду си

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9056043 Шефката на контролната комисия в БСП с остра критика: Преди да търсим доверието на хората, нека се опитаме да го възстановим помежду си Шефката на контролната комисия в БСП с остра критика: Преди да търсим доверието на хората, нека се опитаме да го възстановим помежду си www.24plovdiv.bg
Шефката на Общопартийната контролна комисия Валя Богданова отправи остри критики за работата на партията.
Шефката на Общопартийната контролна комисия Валя Богданова отправи остри критики за работата на партията.

„Падащият“ кворум е предвиден в парламентарния правилник, играта с кворума е процедурна парламентарна възможност. В БСП решенията се вземат след дискусия и с гласуване с участието на повече от половината на членовете на органа или организацията. С това предупреждение се обърна към новите членове на Националния съвет на БСП шефката на Общопартийната контролна комисия (ОПКК) Валя Богданова по време на отчета си за изминалите 4 г.

Партийните органи не са представителни, те са работни и нека всеки, който ще се състезава за член на НС или ОПКК да прецени възможностите си и да поеме отговорността си за редовно и активно участие в дейността им.

Повод за острите й думи стана както приемането на документите за конгреса на последното заседание на пленума с около 70 гласа, при необходими 93, както и спорът отпреди месец доколко легитимни са двата опита за заседания на Националния съвет, които вътрешната опозиция на Нинова свика. Тогава приближеното до лидерката ръководство заяви, че това е „сбирка по интереси“, а не легитимно заседание.

Партийните органи, в това число Националният съвет, могат да бъдат свиквани и по решение на Изпълнителните им бюра, и по искане на 1/3 от състава им. Независимо чия е инициативата, и двата вида свиквания са еднакво легитимни и по един и същи начин ангажират членовете на партийните органи, категорична бе Богданова.

Партийните документи, сред които основно уставът, не се познават в достатъчна степен, е показала проверката на комисията. За мандата си през последните 4 г. тя е разгледала над 415 жалби, възражения, сигнали и писма.

Сред тях и много сигнали за завишени състави на местни структури, за незаписани социалисти във връзка с отминалия пряк избор на лидер. Чрез публичните си коментари превърнахме БСП в сбор от бройки, а тя е общност от хора, които в огромната си част членуват в партията по съвест и убеждение, с надежди и очаквания, критикува шефката на ОПКК.

Част от партийните съвети успяха да преодолеят вътрешнопартийното напрежение, но други – не, а и не поискаха да потърсят и да приложат обединяващи решения и действия, отчете Богданова. Част от партийните съвети работят с ограничен кръг социалисти, не се търси и използва достатъчно потенциалът на членовете на организацията, липсва или е ограничен достъпът до вътрешнопартийна информация за взети политически, организационни и кадрови решения. Така се оформят отделни партийни общности, които отразяват различни обществени нагласи и акумулират различни обществени очаквания, предупреди шефката на партийната контролна комисия. А отделни действия оставяли съмнения за скрита зад процедура разправа с вътрешнопартийни опоненти.

Преди да търсим доверието на българските граждани, нека да се опитаме да възстановим доверието помежду си, а вътрешнопартийната дискусия да ражда градивни решения, вместо да чертае разделителни линии, призова Богданова. Знам, че много почтени, знаещи и сърцати хора в БСП могат да носят отговорност, да обединяват, да разширяват влияние и да носят обществено доверие. Защото защото искрено се надявам, че БСП ще бъде партията, която трябва да върне съдържанието на моралните категории в политиката, допълни тя.

Богданова критикува, че БСП все още няма приет Етичен кодекс, какъвто контролната комисия предлагала от 2009 г. насам. Видни са случаи, в които вътрешнопартийната дискусия излиза не просто извън разбиранията ни за партийна, но и извън понятията ни за човешка етика, каза тя.

Докладът на Боданова предизвика Георги Божинов, който взе думата в нарушение на правилата и порица, ръководството на конгреса, че не знае устава. Провалихте уставно законни заседания на Националния съвет, критикува той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: Pixabay

15 медици са починали от COVID-19 у нас

СПА курортите и хотелите ще получат 1,5 млрд. евро по оперативна програма

СПА курортите и хотелите ще получат 1,5 млрд. евро по оперативна програма

СНИМКА: Pixabay

Паспортът на кучето Рая е бил издаден от нелегално практикуващ ветеринар

СНИМКА: Pixabay

Служител в траурна агенция арестуван с 1 кг кокаин

Ирландия готви най-драконовските мерки срещу COVID в Европа

Ирландия готви най-драконовските мерки срещу COVID в Европа

БНР и БНТ отчитат парите си публично

БНР и БНТ отчитат парите си публично

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Сергей Собянин  СНИМКА: Ройтерс

До 2 месеца в Москва ще започне масова ваксинация срещу COVID-19

"Заклех се", проехтя на площад "Централен". Снимки: Авторът

90 командоси се заклеха на площад "Централен" и набиха крак (снимки)

Добре е, че сутрин ще можем да пазаруваме на спокойствие,  каза тази клиентка, докато си подбираше провизии в търговска верига. Снимки: Авторът

Пенсионери приветстват връщане на мерките в Пловдив, магазинери и клиенти - скептични (снимки)

Ваня Христева

Нов заместник апелативен прокурор на Пловдив

"Франс футбол" включи Стоичков сред кандидатите за вечния световен тим

"Франс футбол" включи Стоичков сред кандидатите за вечния световен тим

Светослав Терзиев, Елена Йончева, Стояна Георгиева, Галя Прокопиева, Къдринка Къдринова и Силвия Великова (от ляво на дясно) са участниците в състоялата се дискусия за свободата на медиите.

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Ако медиите изчезнат, за каква свобода ще говорим тогава

Последно от

Последно от

Най-важното