Ще ти вържем пръста с тиксо, да знаем докъде да режем, казват на жертвата си почитатели на бандата на Наглите

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9060339 Ще ти вържем пръста с тиксо, да знаем докъде да режем, казват на жертвата си почитатели на бандата на Наглите Ще ти вържем пръста с тиксо, да знаем докъде да режем, казват на жертвата си почитатели на бандата на Наглите www.24plovdiv.bg
Четиримата обвинени в отвличане и грабеж пред съда

Синът на Катя Лерца и още трима съблекли пленника гол в гората, уринирали върху него, пъхали брадва в гърлото му

Наказателната акция била в Пловдив заради дълг от 200 лв. и изчезнала бензинова резачка

“Ще ти вържем пръста с тиксо, за да знаем докъде да го отрежем. Като те претрепем, ще те хвърлим в язовир “Въча”.

Тези зловещи закани в стила на престъпната банда Наглите отправят 4-ма млади пловдивчани към 44-годишния Костадин Чапарев, когото са отвлекли и закарали в гориста местност по пътя за хижа “Студенец”. Пленникът е съблечен гол, бит с юмруци, пъхали му дръжка на брадвичка в гърлото.

Един от мъчителите уринирал върху жертвата.
Бруталната гавра
била 4 часа
След това изплашеният Чапарев е напъхан от 4-мата в багажника на кола и върнат в Пловдив.

Оставен е без никакви дрехи недалеч от дома си. Около 5 ч сутринта той подава жалба в полицията. Посочва и името на единия похитител, когото добре познава – 22-годишния Костадин Костадинов. Той е син на бизнесдамата Катя Лерца, която през 2017-а кара джипа си с 99 км/час и прегазва катаджията Делян Палазов.

В момента майката излежава присъда от 2 г. и 4 месеца в сливенския затвор и по тази причина не присъства на мярката за неотклонение на сина си и съучастниците му в окръжния съд в Пловдив. Според защитниците на задържаните има данни, че Чапарев е имал да дава около 200 лева на баща му Борис, откраднал бил и бензиновата му резачка.

На 19 септември т.г. синът на Лерца и тримата му приятели Стефан Харизанов, на 33 г., Йордан Арбалиев, на 32 г., и Илиян Смиленов, на 25 г., се почерпили и решили да стреснат борчлията. За него се знае, че не работи нищо и дължи суми на различни хора.

Посред нощ синът на Лерца отишъл у дома му, придружен от единия от аверите си. “Да не го биете?”, попитала Веселина Стоянова, майката на Чапарев.
Отговорили
“Ще ти го
върнем, както
сме го взели.”
Оттам Костадин и съучастниците му го закарали в ранчото на Борис Костадинов, където отново пили.

Почерпили и Чапарев, който обещал да върне парите и да каже къде е заложил машината. Въпреки това четиримата го натоварили на автомобил и подкарали към “Студенец”.

Обвинението твърди, че не само го отвлекли, но и ограбили. По първоначални данни му взели мобилен телефон, дебитна карта и 20 лв.
“В случая не става въпрос за хайдушки грабеж. Има неуредени отношения – дълг и задигната резачка.Така наречената жертва е допринесла със собственото си поведение това да се случи”, заяви адвокат Красимир Елдъров, който защитава сина на Лерца.

По думите му конкретният казус не можел да се оприличи с действията на Наглите.

“Няма нищо анонимно. Майката на пострадалия е виждала Костадин и преди. Във въпросната нощ той е говорил с нея. Кой ще извърши престъпление, след като знае, че го познават. Ако са искали да извършат нещо зловещо, са щели да се покрият”, посочи Елдъров. Той подчерта, че самият Чапарев е тръгнал доброволно с младите мъже, заедно са употребили алкохол в дома на Борис Костадинов, но после нещата ескалирали. 

Според адвоката до това се стигнало заради ниска правна култура на Костадин и приятелите му.
“Не трябва да се
дамгосват като
извършители
на тежки
престъпления
В случая те са извършили самоуправство”, настоя адвокат Елдъров.

Пред съда той представи писмени доказателства в подкрепа на тезата си, че синът на Лерца не бил изпечен бандит от класата на Наглите и не се налага да остава за постоянно в ареста.

Костадин работел от 2 г. на трудов договор в стъкларския завод в Пловдив, въртял и фирмата на майка си, докато тя е в затвора – имал пълномощно от нея да я представлява пред различни институции. Водел на училище брат си, който е второкласник, и се грижел за болната им баба.

“Не се крия. Гледам брат си. Когато потърпевшият е завел полицаите при баща ми, той ми звънна и аз за 20 минути се явих при тях”, каза Костадин в съда.

За по-лека мярка за неотклонение помоли и Стефан Харизанов, който е единственият осъждан в групата. “Живея с баба и дядо, които са много болни. Даже не знаят, че съм арестуван. Не ми дадоха право на телефонно обаждане”, оплака се той.

Другият участник в гаврата – Илиян Смиленов, е с чисто досие, едновременно учи висше и работи в завод край Пловдив.

“Той не е осъществил нито един акт на физическо или психическо насилие спрямо пострадалия. Проявил се е като механичен изпълнител на чужди решения и не може да се отрече, че има най-незначителната роля в случая – карал е само колата, с която е осъществено отвличането. Не е бил наясно какви са отношенията между Чапарев и останалите”, заяви адвокатът му Кирил Николов.

Според него клиентът му бил проявил недостатъчна критичност, но след 72-часовия престой зад решетките си е взел поука.

И защитничката на Йордан Арбалиев настоя съдът да не уважава искането на прокуратурата за задържане под стража. Адвокат Манова посочи, че
Йордан извадил
дръжката на
брадвичката
от гърлото
на Чапарев, където я бил напъхал друг от похитителите.  

“Арбалиев не е съпричастен с отвличането и отнемането на лични вещи от потърпевшия. Неговата майка Веселина Стоянова не го е разпознала”, добави защитничката. Йордан от своя страна заяви в съда, че никога не е извършвал престъпления, и увери, че ще съдейства на разследването.
Обещанията
на 4-мата не
разколебаха
прокурор
Тодор Павлов,
който настоя да останат в килиите.

Той подчерта, че са събрани неопровержими доказателства. Привлечени са към наказателна отговорност за отвличане, за което се предвижда от 7 до 15 г. лишаване от свобода, и за грабеж. За второто деяние законодателят е определил от 3 до 10 г. затвор.

“Това са две тежки умишлени престъпления. При по-лека мярка за неотклонение 4-мата могат да активизират усилията си в осуетяване на разследването”, смята прокурорът. В пледоарията си той посочи, че в случая е налице брутално и арогантно погазване на екзистенциални човешки права.

“Така, както посред нощ са издърпали един човек от дома му, съблекли са го и са го били, няма гаранция, че пак няма да предприемат същите действия. При тях няма морални задръжки, които да ги накарат да останат на адресите си, ако бъдат освободени от ареста. Така ще се затрудни осигуряването им за бъдещия процес”, каза прокурорът.

Нямало потвърждение, че синът на Лерца се грижи за брат си. Липсвали и доказателства, че Харизанов се грижи за болни баба и дядо.
Предстои да
се изясни кой
от мъчителите
е уринирал
върху жертвата и конкретно кой какво е извършил. Разпитани са майката на отвлечения и бащата на Костадин.

Мъжът е бил заведен в РПУ, но не е бил арестуван, тъй като не е участвал в наказателната акция, организирана от сина му. Съдът остави в ареста насилниците.

В кв. “Кючук Париж”, където живее синът на Лерца, казват, че той е некомуникативен. Въртял магазина за хранителни стоки, но избягвал да разговаря с клиенти и съседи. Не отварял и дума за майка си.

По непотвърдена информация тя е поискала да бъде освободена предсрочно. При престоя си в затвора е работела и така успяла да стопи присъдата. След като пловдивските магистрати дадоха 2 г. и 4 месеца, ВКС потвърди наказанието и тя влезе зад решетките през януари м.г.

На 13 май 2017 г. 36-годишният полицай Делян Палазов е охранявал събора в парк “Лаута”, като контролирал движението по бул. “Санкт Петербург”. Той спрял товарен камион, когато забелязал друг автомобил пред джипа на Лерца да се движи с висока скорост, и излязъл напред с подадена палка. Самата бизнесдама предприела смяна на лентата и блъснала полицая.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Ужас - 209 нови случая в Пловдив, 2243 са в страната. 42-ма са починали

Ужас - 209 нови случая в Пловдив, 2243 са в страната. 42-ма са починали

Майката на убитата Диана Чона Янкова разказва през сълзи за последните минути на дъщеря си.

Болен ли е Тунджай, който наръга 3 пъти с нож 13-годишната Диана - не му дала запалка

инж.  Коста Янков

Covid-19 покоси шефа на студийния комплекс на БНТ-Пловдив

Затварят нощните клубове и в Кюстендил

Затварят нощните клубове и в Кюстендил

Уилям Келин

Нобелов лауреат изнася лекция на юбилея на МУ-Пловдив

Бюджетът се прости с излишъците заради кризата, за 2 г. ще има 10 млрд. дефицит

Бюджетът се прости с излишъците заради кризата, за 2 г. ще има 10 млрд. дефицит

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Масово се тества за COVID-19 СНИМКА: Ройтерс

Двама учители починали от COVID в Лудогорието

СНИМКА: Pixabay

Болници вече чакат зареждане с ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд

СНИМКА: Pixabay

13 г. затвор за 29-годишна, убила мъж на 62 г.

Детегледачка опитала да открадне от работодателите си 1176,08 лева в София. Снимка: Пиксабей

Детегледачка, задигала пари и бижута, отива на съд

Здравко Димитров

Кметът на Пловдив: Не зная откъде пипнах вируса

Съветник на Нинова и създател на погребално бюро поема червения пресцентър

Съветник на Нинова и създател на погребално бюро поема червения пресцентър

Последно от

Последно от

Най-важното