Два сценария за бюджета на София през 2021 г. - лош и базов

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9116223 Два сценария за бюджета на София през 2021 г. - лош и базов Два сценария за бюджета на София през 2021 г. - лош и базов www.24plovdiv.bg
ДОНЧО БАРБАЛОВ
ДОНЧО БАРБАЛОВ

Два сценария за икономиката на София през 2021 г. прогнозира Институтът за пазарна икономика. Единият е по-лек и би се случил, ако ситуацията догодина е близка до тази от това лято - има пандемия, но мерките у нас са сравнително леки и без ограничения на стопанската активност. При този сценарий ефектът върху бюджета на столицата би бил ограничен - с по-малък ръст от приходите от основните местни данъци и повишен риск при неданъчните приходи. Вторият сценарий е при ситуация, близка до тази, която беше през пролетта - със строги мерки, ограничена стопанска активност и продължително затворени детски градини. Това ще означава отлагане на плащания, въвеждане на облекчения и силно негативен ефект върху бюджета, който ще се отрази върху данъчните и наданъчните приходи с неизбежна актуализация. Това предвижда анализ, който представиха Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Отчитаме много рязък спад през второто тримесечие на 2020 г. на икономиката в Европа. България беше от страните с по-меки мерки. Но икономиките са свързани - например свиването на индустриалното производство в Италия за цялото тримесечие с 44%, което е невиждан резултат от военно време. Спадът беше драматичен - в страни като Франция и Испания - над 20%. България е сред страните с малко по-малък спад - 8,5%, но той отново е безпрецедентен и невиждан от кризата през 1996 и 1990 г. Кризата не се превърна във финансова за разлика от 2008 г. Няма да имаме финансов шок какъвто преживяхме тогава и това е една от разликите, които отчитаме. Сега имаме срив във физическата активност. Замислете се колко хора можеха да дойдат на почивка в България това лято, нямаше ограничения, но не го направиха. Така че голяма част от ефектите, които търпим и които вероятно ще продължат и през 2021 г., са ефектите от доброволните ограничения. По-средносрочен ефект вероятно ще има трансформацията на бизнеса - например, ако една авиокомпания свие дейността си с 20% как това ще се отрази тук", каза Лъезар Богданов.

Според ИПИ българската икономика ще отчете спад тази година, но ще има възстановяване през 2021 г., което обаче няма да е достатъчно, за да компенсира този ефектов спад. Загубата на работни места тази година - между70 и 90 000, ще бъде възстановена наполовина през 2021 г. 

40% от БВП на страната се изработва от София, като тук доминират услугите. 89% от добавената стойност в София идва от услугите, а 11% от промишлеността, за разлика от страната. Най-голяма динамика в периода 2016 - 2018 г. има в сектора на информационните технологии и услугите, като подсектор на ИКТ, където имаме почти 5,5 млрд. произведена продукция и 44% ръст. Имаме и бум на имотния пазар, който предизвиква 52% ръст на сделките и 30% ръст при строителството. Динамиката в дигиталния сектор се вижда и в ръста на наетите лица и на заплатите там - около 9000 нови работни места в IT сектора при средна заплата от над 3500 лв., обясни Петър Ганев.

През двата месеца на извънредно положение в София са загубени около 18 000 работни места, но след края на извънредното положение има затишие, като сега дори се отчита повече открити, отколкото загубени работни места. Януари и февруари по принцип около 80 000 туристи месечно посещават София, като над половината са чужденци. По време на извънредното положение туристите са около 4000 през април, а чужденците - под 1000. "Сега има известно възстановяване, което е по-бързо при българите и по-бавно при чужденците. Това вероятно ще продължи и през 2021 г. 94% по-малко пътници на летището са отчетени през април. Тук отново има известно възстановяване - преди са били над 500 000 на месец, сега пътниците са 250 - 300 000, добави Ганев. 

Той напомни, че още през април София е свила бюджета си с 23,4 млн. лв.

До края на седмицата в СОС ще бъде внесен проект за втора актуализация на бюджет 2020 на София, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Предвиждат се с 4 млн. лв. повече за най-пострадалия от кризата сектор - градския транспорт.

"Причината са по-малкото пътници в градския транспорт по време на извънредното положение и съответно намалените приходи. За улично осветление и пътна маркировка увеличаваме средствата с 1,2 млн. лв. Правителството осигури средства за строителство на детски градини и ясли в София, затова предлагаме изграждането на три нови сгради да бъде включено в капиталовата програма за тази година. Става дума за две нови сгради в "Люлин" и "Витоша" и разширение в район "Възраждане". Продължаваме работата по още 8 детски градини също с тези средства. Отчитаме основно намаление в неданъчните приходи и средствата от приватизация. Около 3,8 млн. лв. по-малко очакваме от приходите от строителни разрешителни, имаше временно разколебаване на пазара, но сега наблюдаваме стабилизиране", подчерта Барбалов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от От страната и света

Заведенията в Чехия са затворени заради коронавируса СНИМКА: Ройтерс

Дневен максимум на заразени с вируса вЧехия - над 15 хиляди

АНДЖЕЙ ДУДА

Полският президент Дуда заразен с коронавирус

Снимка Радио Китай

Китай пусна мобилна лаборатория за диагностика на COVID-19

Саша Барън Коен като Борат

Тръмп: Борат е урод и никак не е смешен

Германия съобщи за нови 14 714 случая на КОВИД-19 за ден

Германия съобщи за нови 14 714 случая на КОВИД-19 за ден

Случаите на коронавирус във Франция надхвърлиха 1 милион СНИМКА: РОЙТЕРС

Случаите на коронавирус във Франция надхвърлиха 1 милион

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от От страната и света

Деница Сачева

200 хил. жени ще могат да прехвърлят обратно в НОИ до 30 юни вторите си пенсии (обзор) юни вторите пенсии

Премиерът Бойко Борисов и зам.-министър Николай Нанков в Родопите в неделя

Николай Нанков заразен, премиерът, който бе с него в джипа преди 5 дни, с отрицателен тест (Обзор)

Явор Бахаров.

1 година затвор за актьора Явор Бахаров

Този път Тръмп и Байдън бяха по-умерени.

Байдън пак победи Тръмп в дебата (инфографика)

Елена Динева с адвокатите си

Елена Динева спести 1 млн. лв. с още 17 дни престой в ареста (Обзор)

Проф. Румяна Коларова КАДЪР: БНТ

Коларова: Не трябваше от тръгването на Радев за Естония да се прави драма

Последно от

Последно от

Най-важното