92 години Motorola - повече от просто марка

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9125906 92 години Motorola - повече от просто марка 92 години Motorola - повече от просто марка www.24plovdiv.bg
92 години Motorola - повече от просто марка

Компанията повече от успешно се завърна на пазара на смартфони, възроди и култовия сгъваем модел razr

В света на технологиите, където ситуацията се променя с невероятна бързина, компании идват и си отиват, да останеш 92 години е повече от добро постижение. А за това време винаги да си първи е повече от впечатляващо.

Именно така може да се опише накратко историята на Motorola, започнала през далечната 1928 г. А ако някой си задава въпросът защо винаги първи, отговорът е лесен - компанията първия мобилен телефон, а години след това и първия смартфон с най-новата технология - 5G. Към това трябва да се добави, че и първите думи от човек, стъпил на Луната, пак са чути, бладогарение на Motorola.

Компанията има забележителни възходи, преодоляла е множество препятствия, сменила е собствеността си нееднократно. Разцветът идва основно през XX, когато се редуват патент след патент, успех след успех, а брандът се е утвърдил като един от основните в технологичния свят.

На Motorola се дължат редица от съвременните устройства в комуникациите и електрониката през последните 90 години. През 1930 година първа изобретява автомобилното радио и мрежите за обществена безопасност. През 1969-а – оборудването за комуникация от Луната. Прословутата реплика "Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството”, произнесена от астронавта Нийл Армстронг на 20 юли 1969 година се чува благодарение на оборудването на Motorola. Иновациите остават ключов елемент от политиката на компанията, а двупосочните радиостанции остават и досега важен елемент в редица индустрии.

Историята с името на компанията е повече от интересна. През 1928 г. двама братя - Пол и Джоузеф Галвин, решават да купят фалирала аудиокомпания и да я превърнат в Galvin Manufacturing Corporation.

През 30-те години фирмата вижда ниша, която все още е неразработена - по това време никой не е успявал да приспособи успешно радио за автомобил. Motorola прави радиоприемниците малки и практични, така че да могат да бъдат монтирани в колите. Автомобилното радио се ражда, но все пак e било необходимо да се намери име на продукта, Тогава в компанията решават да използват комбинацията от motor - автомобил и ola - звук. Също може да се преведе и като „звук в движение“.

Освен това по онова време много успешни компании завършват със звука “ola” - Moviola, Pianola, Crayola. Това убедило двамата братя да приемат комбинацията. През следващите години името Motorola толкова много се слива с бранда, че става разпознаваемо във всяко домакинство. Едва през 1947 г. самата компания е преименувана на Motorоlа.

В новия век мултинационалната компания има своя разцвет в началото със своите сгъваеми телефони RAZR. През 2011 г. се разделя на две специализирани предприятия, Motorola Mobility и Motorola Solutions. Но идват няколко смени в собствеността - първоначално компанията е купена от Google, след което е продадена на Lenovo през 2014 г.

Времената се менят и нови компании стават все по-големи и по-големи и понякога засенчват старите. Но се оказва, че Motorola не е динозавър, който ще изчезне без следа.

Напротив, компанията показва, че когато иновациите са в кръвта ти, можеш успешно да се справиш с трудностите и конкуренцията. Най-яркото доказателство за това са новите флагмани - смартфоните от семейството на edge- Motorola edge и Motorola edge +, както и концептуалният и забележителен мotorola razr – съчетаващ духа на една от иконите при телефоните от началото на този век с най-съвременните технологии в мобилната индустрия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Американски учени откриха нови доказателства за съществуване на вода на Луната под формата на молекули и лед в полярните райони и близо до тях. Снимка: Пиксабей

На Луната водата е повече, отколкото се мислеше досега

Мария Габриел: Европа се нуждае от повече млади хора, избиращи образование в науката и технологиите

Мария Габриел: Европа се нуждае от повече млади хора, избиращи образование в науката и технологиите

Мазило с магнитни частици лекува по-бързо изгаряния

Мазило с магнитни частици лекува по-бързо изгаряния

"168 часа": Нови подозрения: Вирусът е произведен в лаборатория

"168 часа": Нови подозрения: Вирусът е произведен в лаборатория

СНИМКА: Pixabay

Маска убива вируси с топлина

Новата боя може да се използва, за да поддържа сградите по-охладени по естествен начин, вместо да се използват климатици, допринасящи за глобалното затопляне.

Супербоя охлажда сградата

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

Снимка Радио Китай

Китай избра 18 резервни астронавта за космическата си програма

СНИМКА: pixabay

Токио започва да набира астронавти за участие в американската лунна програма

СНИМКА: pixabay

Тежките последици, които COVID-19 носи след излекуване

СНИМКА: pixabay

Астронавтката Кейт Рубинс гласува от космоса

СНИМКА: Pixabay

Срив в работата на Туитър

СНИМКА: pixabay

Астрономи за пръв път откриха следи от изригвания на вулкани в атмосферата на луна на Юпитер

Последно от

Последно от

Най-важното