Осъдиха собственик на билярд клуб за убийство на милионерка 12 г. след смъртта й

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9449085 Осъдиха собственик на билярд клуб за убийство на милионерка 12 г. след смъртта й Осъдиха собственик на билярд клуб за убийство на милионерка 12 г. след смъртта й www.24plovdiv.bg
Здравко Дечкин в съдебната зала
Здравко Дечкин в съдебната зала СНИМКА: Анелия Перчева

- Синът на жертвата - Георги Балабанов, поръчал покушението ѝ заради имоти, през 2012 г. загинал в катастрофа

- Обещал на нападателя 17 хил. лв. или БМВ Х5, но не му дал нищо

- Два пръстови отпечатъка разкрили кой е извършителят, Здравко Дечкин обаче не се признава за виновен

16 г. затвор за грабеж, придружен с убийство, получи преди дни собственикът на билярд клуб Здравко Дечкин. Жертвата му е известната милионерка от Пловдив Виолета Балабанова.

“Не се признавам за виновен. В съда съм поради огромно недоразумение”, каза пред магистратите бизнесменът.

Той е разкрит като извършител цели 10 г. след нападението над заможната пловдивчанка. През 2019 г. срещу Дечкин била образувана преписка за наемане на непълнолетен на работа без договор. Снети са му отпечатъци и са вкарани в базата данни на криминално проявени. Изненадата на полицията била огромна, когато те съвпаднали с дактилоскопските следи от вратата на кооперацията на Балабанова, открити в деня на покушението ѝ - 30 септември 2009 г. След този пробив разследването за убийството ѝ било подновено.

На делото срещу Дечкин обяснения дадоха оперативни работници, които през 2019 г. са го разпитвали.

“Извикахме го за справка. Той дойде, интересуваше се за какво го търсим. Първоначално с него разговаряха психолози, от тях разбрах, че се е съгласил да отиде на полиграф”, заяви пред съда криминалистът Тодор Паскалев. По думите му Здравко

се провалил на

детектора на

лъжата,

когато го попитали дали е пробол милионерката. После признал, че се е познавал добре със сина ѝ Георги Балабанов. За него държавното обвинение твърди, че е бил поръчител на нападението над майка му.

При първоначалните разпити в полицията Дечкин разказал, че Балабанов е поискал от него и общия им приятел Тони Михайлов да сплашат една жена. Обяснил им, че е медицинска сестра и има вина за увреждане на здравето на майка му.

Здравко трябвало да отмъкне чантата ѝ, а Тони да го чака в кола наблизо и да избягат.

Балабанов завел Дечкин на ул. “Св. Климент” в центъра на Пловдив и му показал кооперацията, в която живеела мишената. Всъщност това била къщата на майка му. Дечкин твърдял, че не я е познавал. Затова и повярвал на Георги, че нарочената жертва е медсестра.

При разпита в полицията Дечкин заявил, че милионерският син

му дал нож, за

да разреже с

него презрамките

на чантата ѝ

Уверил го, че бравата на вратата ще бъде предварително увредена, за да я причака във входа.

На 30 септември 2009 г. Георги Балабанов докарал жената с колата си и Дечкин я нападнал. Започнал да дърпа чантата ѝ, но тя оказала яростна съпротива.

“Твърдеше, че не си спомня да я е наръгал. След като взел чантата, отишъл при Тони Михайлов и двамата заедно потеглили към Гребната база. Там ги чакал Георги Балабанов”, посочи в съда Паскалев.

Пред него и колегите му Дечкин заявил, че синът на милионерката изненадващо е отказал да вземе чантата. Затова я изгорил в контейнер заедно с дрехите си. А от Балабанов не получил никакво възнаграждение, въпреки че му бил обещал 17 000 лева или своя джип БМВ Х5.

Пак пред криминалистите Здравко казал, че

разбрал от

интернет коя

жена е нападнал

Впоследствие на образуваното досъдебно производство той е отказал да дава обяснения, а показанията пред полицията нямат сила в съда.

След покушението Виолета Балабанова била откарана в болница с 5 прободни рани. Три от тях са в корема, а останалите в областта на предмишницата. Тя получила перитонит и на 8 октомври 2009 г. издъхнала.

Приживе Балабанова не е разпитвана заради тежкото ѝ състояние, с нея са водени само т.нар. разузнавателни беседи.

“По изрично настояване на пострадалата на тях е присъствал синът ѝ Георги. Пред колегите е споделила, че той е съпричастен с покушението. Същия ден я поканил на вечеря. Докато били на масата, многократно ставал, за да води разговори по телефона”, посочи в съда Десислава Льольова от Главна дирекция “Национална полиция”, която е работила по случая. По думите ѝ в болницата Балабанова

признала пред

разследващите,

че синът ѝ има

финансови

затруднения

Разказала, че покойният ѝ съпруг им оставил баснословно имущество. Георги обаче започнал да го пилее - купувал скъпи коли, играел в казина и се друсал. Балабанова започнала да не му дава пари и отношенията между тях се изострили.

На съдебния процес срещу Дечкин се разбра, че синът е търсил човек, който да я отрови.

“Георги беше в конфликт с майка си. При едно от посещенията си в дома ми той ме попита дали не познавам някого, за да сложи нещо в бирата ѝ. Имаше предвид мой познат фармацевт”, заяви свидетелят Георги Сарай. Тогава той посъветвал госта си да не се занимава с подобни глупости.

След време обаче Балабанов отново повдигнал въпроса дали операторът не може да намери някого, “за да я оправи с медикамент”. “Как така ще убиваш майка си !”, възкликнал Сарай. А приятелят му отвърнал, че тя е погубила баща му.

Според разследващите Балабанов не се отказал от намерението си за покушение над майка си и на 30 септември 2009 г. привел плана си в изпълнение. На същата дата той я поканил на вечеря. Събрани са доказателства, че тогава Георги е провел 14 разговора със Здравко Дечкин. След като хапнали, синът закарал майка си до кооперацията ѝ на ул. “Св. Климент”. Държавното обвинение твърди, че там собственикът на билярд клуб я нападнал и издърпал чантата ѝ. В нея милионерката

носела

нотариални

актове за

скъпи имоти

и синът ѝ искал да се докопа до тях. Затова поръчал на Дечкин да му донесе чантата. Балабанова обаче оказала съпротива и той я намушкал. Нападателят избягал, преди да пристигнат полиция и линейка, извикани от съседите.

През 2009 г. криминалистите не успели да разкрият нападетеля, нито пък да уличат Георги Балабанов като поръчител. Той отказал да се яви на детектор на лъжата. При липса на доказателства за съпричастността му делото за убийството на Балабанова било замразено.

Две години по-късно синът

направил опит

да се самоубие

с хапчета,

но го спасили. През 2012 г. загинал при катастрофа в курорта Св. Влас. Там с мощния си мотор “Сузуки” се блъснал с 200 км/ч в паркиран автомобил. Тогава в полицията се усъмнили, че водачът умишлено е търсел фаталния край.

Заради смъртта на сина на Балабанова Здравко Дечкин е единственият подсъдим за убийството ѝ. Но бизнесменът е категоричен, че не е виновен. Твърди, че отпечатъците от пръстите му по вратата на кооперацията на милионерката не били от нощта на покушението ѝ, а са оставени няколко дни по-рано. Тогава ходил на адреса заедно със сина ѝ. За смъртта ѝ разви друга версия в съда - че научил, когато бил в заведение, собственост на Георги. Той му се обадил по телефона и казал, че нещо е станало с майка му.

Двамата защитници на Дечкин - адвокатите Красимир Елдъров и Славчо Николов, ще обжалват 16-годишната присъда. “По делото има много въпросителни”, категоричен е Николов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: "24 ЧАСА"

770 лв. минимална заплата от 1 януари (Обзор)

Депутатите от последния парламент декларираха акции и повече пари в сметките си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Депутатските сметки набъбнаха, купуват и акции в чужди компании (Обзор)

Силвио Берлускони СНИМКА: Ройтерс

85-годишният Силвио Берлускони ще се кандидатира за Сената

Американски ракетни установки HIMARS

Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента (Обзор)

Приходите на хотелите от нощувки през този юни са достигнали 178 млн. лв.

Приходите в туризма със 100% повече, износът расте с 41%, в индустрията - спад

Бившият дом за деца с физически увреждания в Луковит

Само 3% ползват социална грижа, а над 2000 места не достигат в домовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Нова магистрала - до Северна Македония, дават 3,7 млн. лв., за да се проектира (Графика)

Нова магистрала - до Северна Македония, дават 3,7 млн. лв., за да се проектира (Графика)

Бившият областният управител на Варна Благомир Коцев. СНИМКА: Фейсбук

ГЕРБ посочи топ 6 на скандалите на бившия областен управител на Варна

ПЕТЪР МОСКОВ, лидер на партия КОД.

КОД не искат коалиция, излизат самостоятелно на изборите

Досегашният министър на транспорта Николай Събев е най-заможният човек във властта.
СНИМКИ: “24 ЧАСА”

21 млн. лв. дивиденти взел ексминистър Събев, другите от властта карат на заплати (Обзор)

Ивайло Вълчев, ИТН: Не сме писали сценарий за падане на правителството

Ивайло Вълчев, ИТН: Не сме писали сценарий за падане на правителството

Белград, Сърбия СНИМКА: Pixabay

Русия може да построи военна база в Сърбия

Последно от

Последно от

Най-важното