Ердоган взел на мушка най-обичаното от местните пространство за споделяне и табла заради свободното говорене без контрол
Механата за турците е нещо много повече от място за хапване и пийване, казват местните. Тя е преди всичко пространство за общуване, за социални контакти, където можеш да си споделиш проблемите и да побистриш политиката, докато хвърляш заровете на таблата с приятели. Там в непретенциозна атмосфера се
сервират
мезета по джоба
на всеки и
се пийва ракъ,
която турците наричат още лъвско мляко (Аслансютлю, по името на популярна в Германия марка), напитка близка до нашата мастика, гръцкото узо, френския пастис и арабския арак. Думата е със същия корен като българската ракия, но се произвежда предимно от стафиди.
Механите са неразделна част от истанбулския пейзаж - подобно на Босфора, “Света София” и кулата Галата. Без тях животът в популярните квартали “Бейолу”, “Кадъкьой” и “Бешикташ” не би бил същият, разказва “Дойче веле”.
Сега обаче много жители на мегаполиса се тревожат за бъдещето на този тип заведения. Не само заради пандемията от COVID-19, ограниченията и стриктните хигиенни изисквания, които намаляват клиентелата и създават финансови предизвикателства за собствениците. А и заради една инициатива на турското правителство.
Според вицепрезидента на Турция Фуат Октай, наименованията
механа, шиша
бар, наргиле
кафе, магазин
за тютюн
трябва да бъдат
забранени
и повече да не се изписват върху табелите на обектите. Октай подчертава, че тази мярка е наложителна в рамките на “борбата със зависимостите”. Това обаче може да се окаже последният пирон в ковчега на механите.
Има поне две причини турските власти да не долюбват този вид заведения. Едната е, че в тях се пие алкохол. А откакто е на власт, турският президент Реджеп Ердоган и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието водят люта битка с консумацията на алкохол в страната, припомняйки непрекъснато, че според повелите на Аллах той е забранен.
Още през 2013 г. бе приет закон, който забранява консумацията на спиртни напитки след 22 ч, както и рекламирането им. По-светски настроените твърдят, че ако зависеше от него,
Ердоган,
който е заклет
трезвеник,
щеше да накара
всички да пият
само айрян
В Турция обаче “културата на чашката” има дълбоки корени и нейните правила на “умереност” се спазват както от мюсюлманите, така и от местните жители с друга религия. Затова и в механите принципът е, че мезетата не са за наяждане и ракията не е за напиване.
Ерсин Калкан, собственик на механа, обяснява, че в тези заведения човек се наслаждава на ракията на малки глътки. “За разлика от баровете, където алкохолът се консумира колкото е възможно по-бързо, в механата разговорите са дълбокомислени, взаимоотношенията - много по-задълбочени. Когато си седнал в механата, не бързаш за никъде”, казва той.
“Мейхане” са
познати още от
персийско време
Там се пие най-вече ракия, но също така и вино. Думата всъщност означава къща на виното. Ракията - ракъ - пък е на почит в Османската империя от векове. Тя се прави от полусухо грозде, минава през двойна дестилация и накрая към напитката се добавят анасонови семена. Турската ракия обикновено е 45% и се пие с вода, която придава на напитката млечнобелия ѝ цвят, откъдето и името лъвско мляко.
Според Езел Акай - известен турски актьор и режисьор, консумацията на напитката в механата следва определени твърди правила за поведение, които не бива да се нарушават. Механджийската култура категорично отхвърля всякакви караници и конфликти - дори в онези случаи, когато хората край масата напълно свободно изразяват своите възгледи, които често пъти са в противоречие. А
механджията
носи отговорност
за своите гости и
винаги е длъжен
да знае кой
колко носи
“Когато се налага, механджията учтиво издърпва шишето от ръцете на клиента си”, обяснява Акай. Тъкмо поради това според него в Истанбул няма да видиш пияни хора по улицата.
За да откаже сънародниците си от пиянски увлечения, Ердоган постоянно повишава акцизите. Откакто управлява страната,
цените на
ракията са
се увеличили
с цели 2000%
Една бутилка струва колкото една десета от минималната турска заплата. “Шише ракия се облага с 234% акцизи, а при покупката на едно кенче бира, което струва 10 лири, цели 6 лири отиват за данъци”, изчислява турският опозиционен политик Йозгур Йозел. Собственици на механи припомнят, че през 2010 г. бутилка ракия в заведенията им е струвала 4,20 евро, а сега заради алкохолните данъци е скочила на 20,50 евро.
Другата причина властите да гледат изкъсо механите е, че през годините те са се превърнали в място на свободно словоизлияние. Те са
единствените
места, където
правителството
няма влияние,
защото там хората се събират, обменят идеи и обсъждат проблеми, разкриват местните хора. На практика става въпрос за еквивалент на таверните, за които френският писател Оноре дьо Балзак казва, че са “парламентът на народа”.
Роденият в Истанбул автор и експерт по гастрономия Тан Моргюл обяснява пред “Дойче веле”, че механите винаги са били трън в очите на управляващия консервативен елит. В ролята си на социален отдушник те са смятани ако не за опасни, то поне за места, които трябва да бъдат държани под око.
“Нашата култура
на механите е на
път да изчезне”,
оплаква се собственик в квартал “Бейолу”. Той не разбира новите намерения на турското правителство, свързани с премахването на наименованията. Според него това ще усложни допълнително и бездруго трудното положение, в което е изпаднал браншът.
Много експерти се съмняват, че премахването на табелата “механа” би довело до изкореняване на пороците, в случая най-вече на пиенето.
“Абсурдно е
да се вярва,
че липсата на
табелка пред
заведението ще
накара зависимите
да спрат да пият”,
смята психологът Барис Гюркас. “Ако целта на правителството наистина беше да се бори със зависимостта, тогава е по-целесъобразно да се окаже психологическа подкрепа на алкохолиците и хората с висок риск от пристрастяване, смята той.
Турците недоволстват също, че докато за тях консумацията на алкохол се ограничава все повече и повече, турското министерство на туризма продължава да рекламира ракъ пред чужденците. На уебсайта Go Turkey, създаден от министерството, препоръчват на туристите да се насладят на турските мезета заедно с чаша ракъ. “Мезето не е просто за запълване на стомаха - пише в сайта. - Ако се наслаждавате същевременно и на чаша ракъ, всяко предястие ще придобие по-различен вкус.”