Останки от китайска ракета може да паднат на Земята в близките дни

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9763928 Останки от китайска ракета може да паднат на Земята в близките дни Останки от китайска ракета може да паднат на Земята в близките дни www.24plovdiv.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Останки от китайската ракета, която изведе в орбита основния модул от бъдещата китайска космическа станция, може да паднат на Земята през следващите няколко дни, съобщи ДПА.

Експерти предупредиха за възможността от "безконтролно" навлизане в атмосферата на основната част на ракетата с тегло около двадесет тона, предава БТА.

Ракетата "Чанчжън 5В" е конструирана така, че основното й тяло не може да бъде управлявано и със зададена траектория да падне в морето на предварително определено място.

Астрофизикът Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика на Харвард и Смитсониън в Кембридж, САЩ каза, че не е известно къде ще падне ракетата. Според него в най-лошия случай ударът ще прилича на "разбиване на малък самолет, но по протежение на няколкостотин километра", каза той пред ДПА.

Не е ясно колко фрагмента ще останат след навлизането на ракетата в атмосферата, но според експерта те ще са достатъчно, за да нанесат вреди.

Тъй като основната степен на ракетата обикаля Земята на всеки деветдесет минути, не е ясно точно кога и къде е възможно да навлезе в атмосферата и да изгори частично.

"Най-вероятно е основната степен да падне на необитаемо място като световния океан, който покрива около 70 процента от планетата", писа експертът Андрю Джоунс в spacenews.com. "Шансовете човек да бъде ударен от космически останки са изключително малки, например едно на няколко трилиона", смята той.

Останки от първия полет на "Чанчжън 5В" през май 2020 г. паднаха в Кот Д'Ивоар шест дни след изстрелването на ракетата и повредиха няколко къщи. Това бе най-големият космически апарат, който пада на Земята след американската космическа лаборатория "Скайлаб" през 1979 г.

Американската космическа агенция НАСА тогава определи събитието като "много опасно". Малко по-рано ракетата прелетя над територията на САЩ.

Макдауъл критикува Китай, че новата ракета не покрива съвременните стандарти. Другите страни правят всичко, за да гарантират, че останки от ракетите им не остават в орбита и залагат траектория за падането им в морето.

"С "Чанчжън 5В"Е не направи нищо от това, те проектираха основната степен да остане в орбита и да навлезе в атмосферата седмица по-късно на случайно място. Този подход в проектирането показва небрежност в сравнение с настоящите стандарти, следвани от други страни", каза той.

Ракетата успешно изведе в орбита основният модул на бъдещата китайска космическа станция миналия четвъртък. Планирани са следващи изстрелвания на ракети "Чанчжън 5В", които трябва да изведат в орбита другите два модула на станцията, която се очаква да бъде завършена около 2022 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Костите са открити в Кения през 2013 г., но са били толкова деликатни, че са били необходими години, за да бъдат разкопани.

Археолози се натъкнаха на най-старото погребение в Африка

Сондата "Вояджър-1"

Китай планира да изпрати космически апарат на 15 милиарда км от Земята

Учени допускат, че Червено море е океан

Учени допускат, че Червено море е океан

Китай обмисля изпращането на космически кораб до края на Слънчевата система

Китай обмисля изпращането на космически кораб до края на Слънчевата система

Прототипът на кораба "Старшип" успешно се приземи при изпитание в Тексас (Видео)

Прототипът на кораба "Старшип" успешно се приземи при изпитание в Тексас (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Останки от китайска ракета може да паднат на Земята в близките дни

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Нидерландия с нов тест за коронавирус - влизаш в стая и викаш

Бил Нелсън положи клетва като шеф на НАСА. СНИМКА: Ройтерс

Новият шеф на НАСА встъпи в длъжност и обеща нова космическа ера за САЩ

SpaceX върна на Земята четиримата астронавти от МКС

SpaceX върна на Земята четиримата астронавти от МКС

Корабът "Крю драгън" на "СпейсЕкс" e с четирима астронавти на борда СНИМКА: Ройтерс

Корабът на "СпейсЕкс" с четирима астронавти на борда се върна на Земята

СНИМКА: Pixabay

Капсулата на "Спейс Екс" се отдели от МКС и потегли към Земята с 4-ма на борда

Малкият хеликоптер "Инджинюъти" на НАСА летя за трети път на Марс в неделя Снимка: НАСА

Хеликоптерът на Марс извърши четвъртия си полет

Последно от

Последно от

Най-важното