Защо Гергьовден е по-голям от Великден?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9768885 Защо Гергьовден е по-голям от Великден? Защо Гергьовден е по-голям от Великден? www.24plovdiv.bg
Проф. Цветана Георгиева е известен османист и етнолог. Дългогодишен преподавател е в СУ "Климент Охридски". Изследванията й за еничерите в българските земи, за българите в ранните столетия на османското владичество и етноложките й проучвания са фундаментални за науката ни.
Проф. Цветана Георгиева е известен османист и етнолог. Дългогодишен преподавател е в СУ "Климент Охридски". Изследванията й за еничерите в българските земи, за българите в ранните столетия на османското владичество и етноложките й проучвания са фундаментални за науката ни.

"Голям празник е Великден, но още по-голям - Гергьовден".

Това се е пее в една българска песен, която показва значимостта на днешния празник, твърди известният български османист и етнолог проф. Цветана Георгиева.

Както е известно, 6 май се отбелязва и от християни, и от мюсюлмани.  Празникът е известен като Хъдърлез. "Няма нищо общо с циганите, те са го взели от тюрките. Този празник върви по древен календар, който не е по движението на Луната и Слънцето, а е свързан с изгряването и залеза на съзвездието, наричано на български Квачката с пиленцата, а на гръцки - Плеяди. Календарът дели годината на две. Първата започва с Хъдърлез, който ние наричаме Гергьовден, и завършва на турския Касъм, който при нас е Димитровден", обяснява проф. Георгиева.

По думите й празникът е познат в цялото Средиземноморие като начало на пролетта. В християнството почти всичко се базира на един по-стар календар.

В различните региони на страната има различни поверия и обичаи на Гергьовден. В Родопите например рано сутрин на 6 май се търкалят в роса по склон, а на други места се къпят в течаща вода.

"Всичко това е свързано с пролетта и изчистването на тялото от злите сили. Зимата е минала, идва лято и всичко негативно натрупано трябва да се отмие. Като се изкъпят, се връзват с трева, която се казва "повет" и е срещу болки в кръста", разяснява ученият.

Според проф. Цветана Георгиева обичаите и традициите на Гергьовден се изпълняват по различни начини от християнското и мюсюлманското население. "Но имат общи компоненти от взаимни влияния. Къпането в роса и в река го правят и едните, и другите, но предпочитанието е към росата. Кръвната жертва с агнето я има и при християни, и при мюсюлмани. Гадаенето за бъдеще също е общо. При нас в равнините това се прави на Еньовден, когато денят е най-дълъг, а при планинското население в Родопите се извършва на Хъдърлез от двата етноса. Всяка мома си оставя китка с пръстен или друг знак, скриват се. На сутринта се събират, вадят на случаен принцип китката и една от тях гадае какво ще се случи на момата през годината, най-основно дали ще се ожени", разяснява етнологът.

Според нея допирните точки в празнуването на Гергьовден от двата етноса се дължат на взаимните влияния. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Кирчо Кирков (седналият) в съдебната зала

Шофьор на рейс, прегазил пешеходка в Пловдив: Целият ми живот се смачка (снимка)

73-годишен блъсна жена на пешеходна пътека в "Тракия"

73-годишен блъсна жена на пешеходна пътека в "Тракия"

Брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров (На живо)

Брифинг на здравния министър Стойчо Кацаров (На живо)

Десислава Иванчева е свобода срещу 10 хил. лева СНИМКИ: Николай Литов

Съдът пусна Иванчева срещу 10 хил. лева. Тя: Много са, ще моля за помощ

Филиалът на Техническия университет в Пловдив.

Филиалът на ТУ в Пловдив с по-голям прием, от днес подават документи

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

В момента: Протест на „Артекс“ пред МРРБ

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Котировките на петрола продължават ръста си.

Петролът поскъпна в понеделник

Движение по пътищата. Снимка: Архив

Затруднено движение Пазарджик-Доспат

Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Индийският вариант може да преобърне хода на пандемията

Дъждоприемните шахти изискват редовно почистване

Ето къде чистят шахти в Пловдив тази седмица

Питбул нападна жена в София

Питбул нападна жена в София

Измамниците обещават много пари и с това разчитат някой да се върже. СНИМКА: Pixabay

Засякоха онлайн измама, злоупотребяваща с името на Кристалина Георгиева

Последно от

Последно от

Най-важното