Оръжейният магнат Христо Христов с новия завод за ракети не успял да купи ВМЗ - Сопот

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9892031 Оръжейният магнат Христо Христов с новия завод за ракети не успял да купи ВМЗ - Сопот Оръжейният магнат Христо Христов с новия завод за ракети не успял да купи ВМЗ - Сопот www.24plovdiv.bg
Новото предприятие в Пловдив, където се планира да се разшири производството на части за ракети.

Българинът - собственик на най-скъпия имот в Бевърли Хилс, дарявал на болницата в Карлово за битката с коронавируса

Не се е появявал публично, новините за него идват от чужбина

Българинът Христо Христов, който притежава най-скъпото имение в Бевърли Хилс за $ 34,6 млн., иска да разшири своя завод в Пловдив за производство на части за противотанкови ракети. Намерението на оръжейния магнат е в града да се прави целият боеприпас, а окончателното му комплектуване с барути и взривни вещества да става във ВМЗ.

Христо Христов никога не е попадал под прожекторите. Новините за него идват от чужбина заради скъпи инвестиционни имоти, които купува. У нас освен с оръжейния бизнес е в управата на Българската федерация по джиу-джицу с председател Томо Борисов. През декември м.г. компанията му “Сейдж Консултантс” направи дарение на болницата в Карлово за борбата с коронавируса.

На 9 юни т.г. компанията на Христов “Сейдж Технолоджис” ООД е подала уведомление за инвестиционно намерение до екоинспекцията в града.

“Ще се извършва

монтаж на

отделни модули

и на ракета,
неснарядена в контейнер 9F111FANTOM, в 6 модификации”, се посочва в него.

В предприятието ще се изработват още основата и капакът на ротора на ракетите. Самият заряд с тротилов еквивалент 0,0016 кг на бройка и електровъзпламенителят ще се поставят в “Арсенал” в Казанлък. Там ще се правят и всички изследвания и тествания на партидите.

По тази причина не съществува риск от взрив на територията на пловдивския завод, уверяват от “Сейдж Технолоджис”. Химични и електролитни процеси също няма да се извършват. Всички операции, свързани с никелиране, посребряване, поцинковане и нанасяне на антикорозионни и изолационни покрития на частите от ракетите ще се възлагат на подизпълнители.

“Реално ние и досега сме правили части за противотанкови ракети в завода си на “Кукленско шосе” в Пловдив, за което имаме оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и разрешително от екоинспекцията. Сега искаме да преместим цялата база в новото си предприятие на околовръстното и да разширим производството”, заяви пред “24 часа” Чоно Дънев.

Той е съдружник на оръжейния магнат Христо Христов в компанията и е един от най-големите специалисти на авиационни ракети в България. Работил е 15 г. в авиобаза “Граф Игнатиево”. Поддържал е и ракетите и на други държави.

За него бившите му колеги казват, че е разглобявал авиоракети на основни части. Дънев е категоричен, че окрупняването на

производството

на специални

изделия в

Пловдив е

безопасно
и няма да замърсява околната среда. Компанията вече има т.нар. съпровод (разрешително) от Министерството на отбраната, което означава, че то ще има право да наблюдава всички процеси по изработката на ракетите в частното предприятие.

“Сейдж Технолоджис” има и необходимия пълен доклад от служба КОС. Остава да се направи ОВОС и екоинспекцията да даде картбланш.

“В България един доклад за оценката върху околната среда може да трае и 100 г., тъй като го правят хора, които нямат понятие за какво става дума. Само като чуят “ротор за координатор”, ги хваща страх и им се изправят косите”, коментира Чоно Дънев.

Той се

надява

процедурите да

минат бързо
По думите му, ако започне размотаване, може да се стигне и до затваряне на завода.  

“Ако всичко се движи в срок, можем да преминем към разширяване на производството на части от ракети месец след получаването на ОВОС”, уточнява той.

От РИОСВ в Пловдив обясниха, че в 14-дневен срок ще се произнесат дали ще се прави доклад за оценката за въздействието върху околната среда, или не. Ако такъв е наложителен, то инвеститорът трябва да го възложи на консултантска фирма. След изготвянето на ОВОС той отново се праща в екоинспекцията за произнасяне. Оттам признаха, че ако се налага съгласуване с други институции, може да отнеме месеци.

Кметът на пловдивския район “Западен” Димитър Колев, на чиято територия е новият завод на “Сейдж Технолоджис”, заяви, че няма нищо лошо производството му да се разширява.

“Компанията направи 4-етажна модерна сграда на околовръстното на Пловдив и в нея пренесе част от производството си от завода на “Кукленско шосе”.

Има 400-500 работници, на които се плаща добре. Не се работи с взривни материали, правят перки, намотки, корпуси за противотанкови ракети”, обясни Колев.

Самият той е ходил в новото предприятие, но признава, че никога досега не се е срещал със собственика Христо Христов.

“Той е в чужбина, оставил е в мои ръце производството в Пловдив, но се интересува непрекъснато как се движат нещата”, каза Чоно Дънев.

Съдружникът на оръжейния магнат отказа да назове за каква инвестиция в разширяването на производството става въпрос. По думите му щяла да е голяма. За капацитета също спести подробности.
“Той е плаващ, можем да произвеждаме и много, и малко.

Разполагаме с

457 работници
Засега няма да увеличаваме персонала, нито пък се предвижда допълнително оборудване”, уточни Дънев.  

С търсене на пазари за противотанковата ракета, която ще се прави в Пловдив, ще бъде ангажирана търговската фирма на Христо Христов “Сейдж Консултантс”.

Компанията печели редица международни търгове за доставка на специални изделия и работи от години в партньорство с ВМЗ.
Производствената фирма “Сейдж Технолоджис” на оръжейния магнат Христов също е в разцвет. Нетните приходи на дружеството за 2019-а са в размер на 58 491 000 лв. - 3 пъти повече в сравнение с предходната година.

Личността на богатия българин, който освен имението в Бевърли Хилс купи и най-скъпата вила във Виена, е обгърната в тайнственост. За него се знае, че е роден в Русе и е завършил висшето си образование в Унгария. Името му нашумя покрай сделките му с инвестиционни имоти.

През 2019 г. американското списание “Варайъти” разкри, че българинът е сключил най-голямата сделка за имот в Бевърли Хилс в окръга Лос Анджелис, Калифорния, до Холивуд. Имението е принадлежало на израелския оръжеен търговец Гала Ашер, който се е преквалифицирал в успешен търговец и собственик на имоти.

Подобна кариера има и българинът Христо Христов. През 2013 г. той купи апартамент в най-скъпата сграда във Виена “Пале Принсипе” до катедралата “Св. Стефан”. За него плати малко над 2 млн. евро.
Имението в САЩ обаче е в пъти по-скъпо, но и много по-голямо – над 1000 кв. м. Има 7 спални и първоначалната му цена е била $ 55 млн.

Имението притежава и огромна градина с водопади. Спалните са на 3 етажа – 3 на първия, 3 на втория, а на третия има апартамент от над 300 кв. м. В къщата има и семеен театър, както и зала за конференции.
Преди Ашер да построи импозантното имение, върху този имот къща в стил ранчо е притежавала актрисата Джоди Фостър. Тя го е продала на Ашер за $ 8 млн.

Христо Христов

има 10 фирми

в България
Освен с търговия с оръжие дружествата му се занимават със строителство, сделки с имоти и търговия. Най-известната в бизнес средите компания на 61-годишния Христов е “Сейдж Консултантс”.

Фирма на оръжейния търговец Христо Христов бе един от 4-те кандидата за приватизацията на военномашинния завод, но отпадна, защото не изпълнява всички условия. В годините назад обаче негова фирма печели десетки обществени поръчки, свързани с доставка на техника за армията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: "24 ЧАСА"

770 лв. минимална заплата от 1 януари (Обзор)

Депутатите от последния парламент декларираха акции и повече пари в сметките си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Депутатските сметки набъбнаха, купуват и акции в чужди компании (Обзор)

Силвио Берлускони СНИМКА: Ройтерс

85-годишният Силвио Берлускони ще се кандидатира за Сената

Американски ракетни установки HIMARS

Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента (Обзор)

Приходите на хотелите от нощувки през този юни са достигнали 178 млн. лв.

Приходите в туризма със 100% повече, износът расте с 41%, в индустрията - спад

Бившият дом за деца с физически увреждания в Луковит

Само 3% ползват социална грижа, а над 2000 места не достигат в домовете

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Нова магистрала - до Северна Македония, дават 3,7 млн. лв., за да се проектира (Графика)

Нова магистрала - до Северна Македония, дават 3,7 млн. лв., за да се проектира (Графика)

Бившият областният управител на Варна Благомир Коцев. СНИМКА: Фейсбук

ГЕРБ посочи топ 6 на скандалите на бившия областен управител на Варна

ПЕТЪР МОСКОВ, лидер на партия КОД.

КОД не искат коалиция, излизат самостоятелно на изборите

Досегашният министър на транспорта Николай Събев е най-заможният човек във властта.
СНИМКИ: “24 ЧАСА”

21 млн. лв. дивиденти взел ексминистър Събев, другите от властта карат на заплати (Обзор)

Ивайло Вълчев, ИТН: Не сме писали сценарий за падане на правителството

Ивайло Вълчев, ИТН: Не сме писали сценарий за падане на правителството

Белград, Сърбия СНИМКА: Pixabay

Русия може да построи военна база в Сърбия

Последно от

Последно от

Най-важното