Закрийте общинските съвети, поискаха селски кметове от Стефан Янев (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9908610 Закрийте общинските съвети, поискаха селски кметове от Стефан Янев (Обзор) Закрийте общинските съвети, поискаха селски кметове от Стефан Янев (Обзор) www.24plovdiv.bg
Премиерът Стефан Янев се ръкува с кметицата на Поповица Веска Мирчева. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Малките населени места директно да получават пари от данъци, е друга идея от разговорите на служебния премиер

Тотална промяна на местните власти, при която да бъдат закрити общинските съвети, поискаха кметове на малки населени места на среща с премиера Стефан Янев в родното му село Поповица.

Вместо от съветници, които да бъдат избирани отделно, решенията трябвало да се вземат от съвет на малките кметове в общината. Те щели да контролират и общинския кмет, предвижда идеята им.

“70% от съветниците дори не знаят за какво гласуват, а решенията им

не ни помагат

с нищо, а само

ни ощетяват,

тъй като не се стига до ефективно разпределяне на средствата. Това е поле за корупция!”, аргументира се кметът на Калофер Румен Стоянов. Той добави, че ако все пак останат като структури местните парламенти, старейшините трябва да работят безплатно.

Кметовете поискаха от премиера още да бъде извършена ревизия на общините, за да се разбере как се харчат парите за селата и дали се използват целесъобразно за нуждите на малките населени места.

“Поставихме пред премиера и проблемите, свързани с българските продукти. Родният етикет да бъде обвързан с наш ресурс. Когато си купим сирене, то да е с българско мляко, същото да важи за колбаси, розово масло и други наши продукти, които компрометирахме”, поясни кметът на Калофер.

Има идея част от местните данъци да бъдат на разположение на малките кметове, за да поддържат и подобряват инфраструктурата и условията за живот в селищата, заяви служебният премиер Стефан Янев след срещата. В момента кметствата нямат свои приходи, а разчитат на бюджет, който им отпуска общинският съвет по предложение на общинския кмет. Освен от централизираното разпределение на бюджета малките кметове са силно зависими от решенията на местните парламенти, разясни Янев.

“На практика ние с нищо

не можем да

бъдем полезни

на хората,

въпреки че сме най-близо и най-добре познаваме проблемите им”, смятат кметовете.

“Във вторник ще проведем среща и със сдружението на общините в България. На нея ще бъдат обсъдени проблемите и на най-малките населени места”, увери служебният министър-председател. На този етап не можело обаче да се говори за финансова ревизия на общините, за каквато настояват кметовете.

“Ясно е, че трябва да се направят промени в два закона, за да може да се реализира истинската децентрализация на финансирането на общините и средствата да достигат и до последния кмет на най-малкото населено място”, изтъкна Янев. Служебният кабинет може и да подготви промени, които да остави на новия парламент, но дали това ще стане, ще е ясно след разговорите с големите кметове във вторник.

“Удовлетворени сме от срещата, тъй като поставихме пред премиера всички важни проблеми, които стоят пред малките населени места. Не си правим илюзии, тяхното решаване е дълъг и сложен процес, но може да се стигне до взаимноприемливо решение”, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Реакции: Без

съветници няма

баланс, но може

да се намалят

Без общински съветници не може, защото те гарантират контрола над кметовете. Освен това осигуряват и баланс на политическо ниво.

Този коментар на исканията на селските кметове направиха пред “24 часа” кметове от големите градове, които са и общински центрове.

“Не знам дали ще може да стане. Трябва да има баланс в управлението и да се чуе другото мнение”, заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

“Ако се закрие общинският съвет, няма кой да наблюдава работата на кмета. Без общинските съветници не може, трябва да има баланс. Но да се редуцира техният брой, е нещо реално. Само ще ви кажа, че в Пловдив през 70-те и 80-те години на миналия век е имало от 7 до 9 общински съветници. Сега са 51”, добави кметът на Пловдив. А извършването на финансови ревизии той определи като нещо напълно в реда на нещата.

Още по-остър бе кметът на Карлово Eмил Кабаиванов, на когото е подчинен авторът на идеята Румен Стоянов от Калофер.

“Това показва дълбоко непознаване на конституционното устройство на Република България и на функцията на кмета на общината, на кмета на кметството и на общинския съвет”, заяви Кабаиванов.

“В тази идея няма нищо рационално. Не вярвам здравомислещ кмет или български политик, познаващ местното самоуправление, да я подкрепи. Това е измислен въпрос, колкото да се дебатира в публичното пространство и някои хора да присъстват в медиите. Общинските съвети са законодателните органи на общините. Те представляват гражданското общество с цялото му многообразие. Ако сложим в тях само кметове на малки населени места, ще се стесни представителността им”, добави още Кабаиванов. Той даде за пример община Карлово, където Калофер, Баня, Клисура и Розино разполагат със самостоятелни бюджети.

“Бюджетът обаче е и отговорност, тъй като трябва да си събереш приходите като управник”, добави още кметът на Карлово.

Част от потърсените от “24 часа” кметове пък откровено определиха предложенията като глупости.

Днес се очаква позиция на Националното сдружение на общините в Република България съвместно със сдружението на председатели на общински съвети. Те трябва да имат и отделна среща с премиера Стефан Янев във вторник, но централна тема там трябва да е финансовата децентрализация.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Наш екип ще се консултира с немски специалисти. Целта е да се подобри програмата в “Лозенец”.

Пращат в Германия деца, които спешно имат нужда от нов черен дроб

Продават фалшиви билети за рок фестивал в Пловдив

Продават фалшиви билети за рок фестивал в Пловдив

Даниел Митов

Даниел Митов: Не приемам колениченето на ДБ пред президента

Предложението на служебното правителство ще вдигне пенсиите средно с 12,5%.

938 хил. души на минимална пенсия от 340 лв., но половин милион от тях твърде “богати” за помощи (Обзор, графика)

Нидерландският тийнейджър изненадал милиардера Джеф Безос по време на полета. Снимки РОЙТЕРС

Младежът, летял в космоса с Безос, му признал: Не съм поръчвал от "Амазон"

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов

Пеканов поиска повече грантове за бизнеса в плана за възстановяване

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Бойко Рашков отговаря на въпроси на депутатите.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Поне 148 депутати са за нов ВСС, след като не допусна смяна на Гешев (Обзор)

Триумфалната арка в Париж

Реализират проекта на Христо Явашев за Триумфалната арка

Онлайн обучението трудно извън София и областните градове (Обзор)

Онлайн обучението трудно извън София и областните градове (Обзор)

На място са 5-6 противопожарни екипа и няколко на лесничеството. Снимка: Архив

Нов пожар се разгоря в Сакар планина

Огнян Стоичков. Кадър БНТ

Спрямо двама от протестите прилагали неправомерно СРС

Ваксината на "Пфайзер/Бионтех". Снимка Архив

Ефективността на "Пфайзер" срещу индийския щам е 39%

Последно от

Последно от

Най-важното