Карабах - черната градина на Кавказ се чисти от мините и миналото

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10147925 Карабах - черната градина на Кавказ се чисти от мините и миналото Карабах - черната градина на Кавказ се чисти от мините и миналото www.24plovdiv.bg
Джабраил е като декор за снимки на зомби апокалипсис филм.

Месеци след края на войната Азербайджан строи летище, пътища и електропроводи

Километри и километри минни полета. Някогашни ниви с плодородна земя, забравили последната сеитба и натежали с коварните метални “плодове”, на чиято жътва се радва единствено смъртта.

Цели градове и села, сринати до праговете на входните си порти, в каменните руини на които от десетилетия не е пристъпвал никой. И мъртвите ги няма даже тук, надгробните им плочи са изтръгнати, гробовете им зеят, сякаш в писък за милост, идващ нейде от отвъдното. 

Царство на отчаянието и ненавистното опустошение! Това е част от зоната, принадлежала доскоро на непризнатата Нагорно-карабахска република. Армения превзема тези земи в конфликта, познат като Първата война (1992-1994). В последните месеци на миналата година, в т.нар. Втора Карабахска война, Азербайджан си върна голяма част от земята.

Картината, която се разкрива там след близо 30 години, е потресаваща. Единственото, което е построено за цялото това време в районите на Физули, Агдам, Джабраил и Шуша, са казарми, окопи, землянки, противотанкови траншеи и безкрайните минни полета. Само в района на Агдам една карта сочи за наличието на 92 000 мини.

В Каргабазар, на пътя между Физули и Джабраил, ANAMA - азербайджанската агенция по разминиране, работи по четири отсечки от общо 12 км. Първата е близо 3,5 км и е почти изчистена от мини. Втората е 5 км и също трябва да бъде завършена скоро. Освен прецизния сапьорски ръчен труд агенцията използва обучени кучета и специални машини. Само на това място от почистените 170 хил. кв. м са извадени около 1300 мини и експлозиви. 

Джабраил прилича

на сцена за снимки на

филм за зомби апокалипсис

Само дето това не са декори, а тъжната реалност. Призрачните скелети на сгради и автомобили привличат погледа, реещ се между купища срутени дувари, изкорубена канализационна система и остатъци от някогашни улици и площади. Градът, населяван от азербайджанци, е бил обезлюден през август 1993 г. и разрушенията са още от времето на първата война.

За 27 години това място е напълно съсипано. Във всички селища, които до миналата година са се намирали в очертанията на непризнатата република, положението е сходно. Цивилната инфраструктура навсякъде е разрушена - домове, училища, болници, храмове… Дори един покрив на къща не е останал несъборен, а по-големите дървета са били изсечени.

От Акдамския драматичен театър, построен през 1902 г., са останали само колоните на централната фасада. 

Всичко е превърнато в пустиня! Сякаш, за да се оправдае по един самоубийствено перверзен начин, буквалното значение на името Карабах - Черна градина. 

Мащабът на разрушенията в Акдам и района може да се разбере най-добре от снимки с дрон, защото територията е внушителна. Това, което предвижда азербайджанското правителство в амбициозния си план за възстановяване на тези райони, е на мястото на призрачния град Акдам да бъде построен нов модерен умен град. Проектът за Agdam Smart City съчетава в себе си елементи от най-гениалните урбанистични решения на световни архитектурни бижута като Барселона и Амстердам, заедно с техните мултифункционални транспортни възможности, зелени пространства и водни площи.

Това, което ще остане от стария Агдам, е разрушената фасада на театъра. За да напомня за това, което се е случило с града. 

Старата джамия, също ще бъде запазена. В момента тя е почистена от тора, но специфичният аромат на обор все още се усеща. През годините на окупацията в храма са били гледани прасета и крави.

Азербайджанското правителство смята да реставрира всички пострадали храмове. Сред тях е и голямата арменска църква “Христос Всеспасител” в Шуша, чийто купол е пострадал по време на втората война в Карабах. Сега

поразеният арменски храм

е изцяло опасан от скелета

и след реставрацията

ще бъде отворен.

 

Шуша е град - символ за Азербайджан. Това е старата столица на Карабахското ханство и родно място на много азерски поети и музиканти. Затова е смятан и за най-голямата загуба в първата карабахска война, когато азербайджанското население е принудено да напусне града. 

Шуша е разположен на височина, от която като на длан се вижда град Степанакерт (наречен така по комунистическо време, старото име на града е Ханкенди), в който сега живее предимно арменско население. Падането на Шуша в арменски ръце преди 27 г. е най-голямата загуба за Азербайджан. Сега, след като си върнаха града, азербайджанските власти възстановяват стария му блясък.

Разрушенията в град Ганджа, предизвикани от 13-те арменски ракетни атаки по време на 44-дневния конфликт миналата година, още зеят като големи отворени рани. 8 от ракетите попадат в различни части на града без никаква военна инфраструктура, поразявайки жилища, автогари, болници, училища и други цивилни обекти. В тези атаки, които са проведени посреднощ от територията на Армения, умират 26 мирни граждани, 6 от тях деца. Най-малките са на 9 и 11 месеца. Загива и едно руско момче. 130 души са ранени. 

Жертвите и кръвопролитията в двата военни конфликта между Армения и Азербайджан едва ли ще бъдат забравени скоро. Но властите в Баку гледат към бъдещето. Плановете са възможно най-скоро да бъдат построени нови пътища, които да свързват разделените доскоро части на страната.

Мощните строителни

компании на Турция

имат сериозно участие

в този процес. За няколко месеца фирмите, работещи по възстановяването на Карабах, вече са прокарали основните трасета, цели участъци от една от новите магистрали са готови, заедно с две функциониращи електроцентрали и летище, което догодина ще може да приема полети. 

Шансът на този толкова изстрадал регион е в свързването му в нови търговски пътища, железопътни линии и транспортни коридори, които да направят живота на хората от всички страни на загражденията по-добър.

Според договореностите след последната война миналата година през територията на Армения трябва да бъде отворен Зангазурския коридор, който да свърже Азербайджан с Нахичеван. Това ще е от полза и на самата Армения, тъй като ще осигури на страната железопътна връзка както с Русия, така и с Иран. По този начин държавите от региона ще печелят заедно от по-бързия и по-кратък превоз на стоки от Азия към Европа и обратно.

Единствено надеждата за по-добро бъдеще може да извади Карабах от мрачната спирала. И така черната градина на Кавказ да се изчисти не само от мините, но и от миналото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Българските полярници вече са на Ледения континент и са в българската антарктическа база "Св. Климент Охридски".

Българските полярници са на Ледения континент Антарктида

Изгрев на Килиманджаро
Снимка: Пиксабей

28 българи ще изкачат групово Килиманджаро в опит за световен рекорд

6 причини да посрещнем Коледните празници на хотел

6 причини да посрещнем Коледните празници на хотел

Безопасно пътуване с „Юнион Ивкони, „Етап Адресс“ и „Груп Плюс“

Безопасно пътуване с „Юнион Ивкони, „Етап Адресс“ и „Груп Плюс“

През зимата проходът "Шипка" често създава проблеми на шофьорите.

Затвориха прохода "Шипка" заради паднали дървета

Храм на предците във Фошан

Храм на предците във Фошан

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

СНИМКА: Pixabay

Фиджи приема чуждестранни туристи за първи път от близо 2 години

Моята история с Китай - Началото на едно пътуване

Моята история с Китай - Началото на едно пътуване

Къщите-кули в Кайпин

Къщите-кули в Кайпин

Випуск 2010 г.

"Моята история с Китай": Моят Китай – далечен и повече от близък

Улиците в центъра са пълни с хора, но във всеки магазин ще ви поискат зелен сертификат и ще ви помолят да си дезинфекцирате ръцете. Снимки АВТОРЪТ

"Зеленото" е на мода в Италия

Моята история с Китай - Спомени на Димитър Папукчиев за Китай (Видео)

Моята история с Китай - Спомени на Димитър Папукчиев за Китай (Видео)

Последно от

Последно от

Най-важното