Стикерите и гифчетата почват да изместват емоджитата

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10196119 Стикерите и гифчетата почват да изместват емоджитата Стикерите и гифчетата почват да изместват емоджитата www.24plovdiv.bg
Гифчетата са особено популярни в историите на инстаграм.
Гифчетата са особено популярни в историите на инстаграм.

Стикерите и гифовете постепенно завземат пазара и изместват емоджитата. Промяната тръгва от младежите, на които емоджитата вече са им скучни.

Стикерите представляват доста по-големи картинки от дребните емоджита. Те може да бъдат най-различни. За първи път са въведени през 2013 г. в приложението за чат “Лайн”. Идеята им е да предложат нещо различно, което да кара хората да ползват тяхното приложение. За да отличават изобретението си от емоджитата, решават да вкарат и стикери с текст в тях. Така се надяват да няма обърквания у хората, които тепърва се сблъскват със стикерите.

Едва година по-късно опцията става толкова популярна, че фейсбук я добавя като възможност за коментар както в самата социална мрежа, така и в чата.

Хиляди компании

пък се заемат да

разработват

най-различни

стикери,

които потребителите да теглят на устройствата си. Така се появяват поредици за героите от филмите на “Марвъл”, различни видове котки и всякакви анимации.

Примерът бързо е последван и от вайбър и уатсап. За разлика от емоджитата човек може сам да избере какви стикери да си инсталира и да ползва в приложенията. Другото различие е, че освен доста по-големи, картинките изглеждат еднакаво, без значение от операционната система на телефона или компютъра на човек. При емоджитата се забелязват разлики за уиндоус, андроид и iOS.

Стикерите толкова се харесват, че през 2018 г. се оказва, че някои от тях са доста по-популярни от сходни емоджита. Пример е картинката на Доналд Тръмп с вдигнат нагоре палец. Оказва се, че тя е довела до над 100-кратен спад в използването на емоджито на жълтото лице, правещо същия жест.

Другият хит сред младите са гифовете. Те представляват кратки анимации с продължителност под 10 секунди и без звук. Макар че ги има още от края на 80-те години на миналия век, възходът им се случва през последните 5 години. Както при стикерите, и при тях възходът тръгва от чат приложенията. През 2017 г. отделните производители на мобилни телефони започват сами да добавят в менютата си анимациите.

А от 2019 година вече всеки може да ги прикрепи и към историите си в инстаграм и фейсбук. Често се използват за подчертаване на даден детайл в снимка или ограждане на текст. Така например мнозина слагат сърце, което започва да се появява и нараства, за да покажат какво точно ги е впечатлило в дадена снимка, която са решили да споделят на сторито си.

Приложенията за запознанства като тиндър пък посочват, че съобщение само от гифче е първата размяна на реплики между току-що съвпаднали си мъж и жена в над 30% от случаите. Статистиките на апликацията дори намират корелация между използването на анимациите между потребители и продължителността на връзката им.

Хората, които ги ползват, не се появяват с приложението средно по над година. При тези, които си разменят само текстови съобщения, пък периодът е по-малко от 4 месеца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Оживление

ХРИСТО МУТАФЧИЕВ

Христо Мутафчиев в красива песен на Стенли и Любо Киров за възрастните актьори

Пол Маккартни
Снимка: Уикипедия

Пол Маккартни спрял да дава автографи

Алек Болдуин СНИМКА: Ройтерс

Отложиха филм с Алек Болдуин заради трагичния инцидент (ВИДЕО)

Ива Дойчинова на миналогодишната церемония на кампанията "Будител на годината"
СНИМКА: БНР

Десетима финалисти на финала на кампанията "Будител на годината"

Леонид Илич Брежнев

По 1500 лв. взема “Герой на НРБ” , Живков е 2 пъти

Николай Вълканов вярва, че всичко най-добро, което може да се случи на един човек, се случва и на него

Николай Вълканов вярва, че всичко най-добро, което може да се случи на един човек, се случва и на него

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Оживление

Eмил Кошлуков с поне две причини да не празнува рождения си ден

Eмил Кошлуков с поне две причини да не празнува рождения си ден

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

Красимир Каракачанов стана дядо на Гоце Делчев

Бисера Прахова - брилянтна художничка на 84 години!

Бисера Прахова - брилянтна художничка на 84 години!

Проект за "Шипка"

Иван Милев - човекът на банкнотата от 5 лева

Никол Станкулова показва първите дрешки за момиченцето, което чака
Снимка: Инстаграм

Никол Станкулова стана майка за втори път на момиченце

Един истински мъж на 99 години...

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Борецът за социализъм Анжел Вагенщайн успя, след като той рухна

Последно от

Последно от

Най-важното