Хисаря влиза в ЮНЕСКО с археология и природа

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10246818 Хисаря влиза в ЮНЕСКО с археология и природа Хисаря влиза в ЮНЕСКО с археология и природа www.24plovdiv.bg
Римските терми в парк “Момина сълза”

В града се намира единствената запазена в Европа крепостна стена от времето на император Диоклециан

През уикендите пред минералните извори има опашки, хората пълнят туби с вода

С уникалните си крепостни стени от III-IV век и прочутите римски терми Хисаря е поредният български град, който чака да бъде приет в ЮНЕСКО.
“Подадохме документи за одобрение”, каза пред “24 часа” кметът Пенка Ганева.

Идеята се родила преди няколко месеца при едно неофициално посещение в курортното градче на председателя на Европейската асоциация по балнеология и спа Тиери Дюбоа. Възхитен от древните останки и природните дадености, той предложил да лобира за Хисаря.

“Одобрението

е дълъг процес
Иска се много време, докато се стигне до решение и включване в списъка на защитените обекти. В рамките на няколко седмици подготвихме пакета с документи, който включваше и презентация на града. Направихме клип, внесохме всичко и сега чакаме”, заяви Ганева.  

Според шефа на археологическия музей доц. Митко Маджаров Хисаря има дадености, каквито не притежава никой град по света.

“Притежаваме единствената запазена в Европа крепостна стена от времето на император Диоклециан с дължина 4,5 км. Римските терми в парк “Момина сълза”, чието разкриване продължава вече пета година, са единствените по рода си на Балканите и в Европа”, изброява археологът, посветил живота си на проучвания в курортния град.

Според него термалният комплекс, който се простира на 3 дка, нагледно проследява пътя на минералната вода от естествения водоизточник през водопроводите, басейните и преливниците към античната канализация. Всичко това е започнато като строеж през II век и е завършено в окончателния си вид през IV”, разказва доц. Маджаров.

Хисарската крепостна стена, която опасва половината град, влиза като културна ценност в списъците с народни старини още по времето на княз Фердинанд в началото на миналия век.
През годините

тук са работили

почти всички

светила на

българската

археология,
в това число и проф. Богдан Филов, който е написал монография за Хисаря.

“Вярваме, че от ЮНЕСКО ще оценят всичко това”, допълни Пенка Ганева.

Членството в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура преди всичко дава престиж, който води след себе си повече туристи, защото носи голяма реклама по света.

Кметицата се оплаква, че пандемията е ударила жестоко туризма. А Хисаря разчита основно на него.  

През летния сезон имало известно оживление. Но по думите това били туристи, които идвали за един ден - за кратка разходка и да напълнят туби с минерална вода. Понякога в събота и неделя около чешмите се стига до люти скандали кой е по-напред на опашката и никакви забрани и ограничения не могат да спрат дошлите от всички краища на страната.

“Пълнят цели бусове с туби и съм безсилна да обяснявам, че е недопустимо в условия на пандемия такова струпване около чешмите”, гневи се Пенка Ганева.

Често на опашките чакат хора, които зареждат по няколко десетки 20-литрови бидони за диспенсъри. Местните предполагат, че това са представители на фирми, които търгуват с минералната вода. За

съжаление,

общинските

власти нямат

ресурс и

законово

основание

да ги спрат
“Безсилна съм да обяснявам, че когато топлата вода изстине, тя губи лечебните си качества. Препоръчителната доза е 200 милилитра на ден. Кому е нужно това зареждане за месеци напред”, недоумява Ганева.
За да опазят чешмите от вандали, на два от ремонтираните с европейски пари водопийни павилиона - до колонадата в парк “Момина сълза” и срещу читалището, общината е поставила табели, че е разрешено наливането на вода само в съдове до 3 литра.

За нарушение на забраната са предвидени санкции от 50 до 200 лева. До глоби обаче рядко се стига, а събраните средства са символични.

Местните се надяват гостите да се завърнат, за да живне туризмът

По данни на общината до края на август през хотелите и къщите за гости в Хисаря са преминали 91 494 души. Миналата година по същото време заради пандемията бройката е с 30 хил. по-малко.

“Всичко беше напълно замряло”, обяснява Васила Марина, която ръководи общинския отдел “Икономика”. Нощувките в местните хотели до края на август са около 180 хил., като половината от тях са били в 4- и 3-звездни хотели.

Наблюдава се тенденция за скъсяване на престоя до 3-4 дни, сочат наблюденията на хотелиерите. А от началото на есента тенденцията е за една нощувка през уикенда и толкова.

Според общинската статистика през лятото наличната хотелска база е била пълна на 14%, но има много новорегистрирани места за настаняване и цифрата не е съвсем точна”, коментира Васила Марина. Според нея в сравнение с миналата година през тази потокът от гости е нараснал с 30%.

Профилът на туристите с годините постепенно се променя и от място за профилактика и почивка по соцвремената в момента Хисаря се превръща в семеен курорт за хора от средна възраст или семейства с малки деца, които търсят спокойствие и чист въздух.

Голям интерес проявяват софиянци, за които Хисаря се е превърнал в тренд.

“Градът има уникални природни и културно-археологически дадености. Тук трябва да кипи живот през цялата година, а не само през летния сезон”, казва Марина Александрова от София. Младата жена е завършила дизайн в САЩ. Попаднала като турист в градчето случайно със свои приятели.

“Когато се разходих за първи път из централната улица, кръстена на Иван Вазов, и стигнах до Камилите, плаках, защото попаднах в друг свят. Стари къщи от началото на миналия век с уникална архитектура, които още носят белезите на своя предишен блясък, са полуразрушени”, допълва Марина.

Макар и плахо, това лято са се завърнали и част от чуждестранните туристи - предимно руснаци и украинци.

Из града обаче можеше да се чуе гръцка, испанска, италианска, френска, румънска и дори японска реч, разказват служителите на туристическия център. Привличат ги басейните с топла минерална вода, спокойствието, зеленината, богатата археология и уютът на малкия град.

Смарт телефонът замества екскурзоводите

Втори сезон гостите на града обикалят местните атракции с помощта на специално приложение в телефона. Интерактивната апликация замества екскурзоводите и е голямо улеснение за индивидуални туристи.

Приложението съдържа карта на интересните обекти в града, а анимационното човече Архи разказва истории и легенди, свързани с региона. Идеята за иновацията е на директора на местния Археологически музей доц. д-р Митко Маджаров.

„Това лято дадохме възможност на туристите и пряко да участват в археологическите разкопки”, разказва той. Разказвали им за методите и технологията на провеждането на разкопките и ги включили в обследването на неразкрити части от Римските терми. Някои успели да намерят парчета керамика от III век.

С настъпването на есента идват на дневен ред други грижи, свързани с археологията в курортния град. В момента в града тече бурно обществено обсъждане как ще се инвестират 10 милиона лева безвъзмездна европейска помощ, отпусната по ОП „Региони в растеж” за реставрацията и консервацията на крепостните стени и Римските терми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Път

Храм на предците във Фошан

Храм на предците във Фошан

СНИМКА: Pixabay

Фиджи приема чуждестранни туристи за първи път от близо 2 години

Моята история с Китай - Началото на едно пътуване

Моята история с Китай - Началото на едно пътуване

Къщите-кули в Кайпин

Къщите-кули в Кайпин

Випуск 2010 г.

"Моята история с Китай": Моят Китай – далечен и повече от близък

Моята история с Китай - Спомени на Димитър Папукчиев за Китай (Видео)

Моята история с Китай - Спомени на Димитър Папукчиев за Китай (Видео)

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Път

За един по-различен Black Friday

За един по-различен Black Friday

Кънчо Стойчев и синът му Марко. Двамата участват непосредствено в повечето дейности, например берат череши.

Социологът фермер Кънчо Стойчев направи своя Тоскана между Сандански и Мелник

Когато добрата храна допълва разкоша край морския бряг

Когато добрата храна допълва разкоша край морския бряг

Римските терми в парк “Момина сълза”

Хисаря влиза в ЮНЕСКО с археология и природа

Микс от кулинарни изкушения в Гранд Хотел Банско

Микс от кулинарни изкушения в Гранд Хотел Банско

Джабраил е като декор за снимки на зомби апокалипсис филм.

Карабах - черната градина на Кавказ се чисти от мините и миналото

Последно от

Последно от

Най-важното