„Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens”

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10318361 „Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens” „Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens” www.24plovdiv.bg

(Откъс от книга)

Трансхуманизмът е почти непознат у нас, но в световен мащаб той отдавна е обект на широки дискусии. Членовете на трансхуманистичното движение са убедени, че човекът и цялата ни цивилизация трябва да бъдат изцяло променени, за да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Те вярват, че това може да стане само с помощта на новите технологии. Главните трансхуманистични слогани – цифрово безсмъртие, NBIC конвергенция, машинен свръхинтелект, точка на сингуларност, виртуална реалност, закон на Мур, тест на Тюринг и др. се радват на завидна популярност сред широк кръг от мислещи хора. Лидерите на трансхуманистичното движение Ник Бостром, Макс Мор, Реймънд Кърцуейл, Дейвид Пиърс, Обри де Грей или Золтан Ищван стават все по-известни. Те са чести гости на големи медии и световни форуми. Целта на тази първа българска книга по темата е да запознае родната общественост с основните идеи на трансхуманизма, с корените, структурите и лидерите му.

От гледна точка на своите апологети трансхуманизм е довеждане на еволюцията на човека до нейния иманентно заложен и логичен завършек. Механизмите за постигането на тази задача обаче не са биологически, функционални на естествените нужди на човека и свързани с определена природна селекция, т.е. не са естествени, а изкуствени. Така например замяната на части от човешкото тяло с изкуствени и неотличими от „оригинала“ детайли; т.нар. мапинг – картографиране на мозъка и записи на части от съзнанието на отделни информационни носители; възможностите за корекция на човешкия геном, които позволяват да се интервенира върху човешкия плод още в утробата, която на свой ред пък също може да бъде изкуствена, и т.н.: всичко това са ноторни примери за реализация на трансхуманистичния проект в качеството му на еволюционен процес. Финалният пункт на този процес – постчовекът, следва да бъде освободен от всякакви болести и несъвършенства, включително и смърт, а телата би следвало да могат да се подменят, поправят или дори „копират“ на 3D принтер.

В този смисъл бихме могли да кажем, че трансхуманизмът е първото крупно и влиятелно идейно и обществено течение, което обявява Homo sapiens за реликт, подлежащ на окончателно, включително физическо, преодоляване.

В информационен бюлетин на трансхуманистичния институт Humanity+ (преди познат като Световна трансхуманистична асоциация) се дават следните две възможни определения за „трансхуманизъм“. На първо място, трансхуманизмът е дефиниран като:

[…] интелектуалното и културно движение, което твърди, че е възможно и желателно човешкото състояние да бъде коренно подобрено […], особено чрез развитието и гарантирането на широк достъп до технологии, които да елиминират стареенето и значително да подобрят човешките интелектуални, физически и психологически способности.

За да знаем как и доколко бихме могли да приемем или не част от идеите за свръхтехнологичния напредък, трябва да ги познаваме.

Считаме, че вече е назряла необходимостта от въвеждането на трансхуманизма като отделна научна дисциплина в учебните програми. Визиите на трансхуманистите следва да се разясняват отговорно и задълбочено, за да се популяризират сред интелигентните и образовани млади хора и доброто, и злото, към което ще ни отведат. Изучаването както на научните постижения и експерименти в областта на свръхмодерните технологии, така и на переспективите, които задават, не само ще способства за подготвянето на обществото при навлизането му в новия неизбежен етап на трансхуманистичния глобализъм, но би провокирало и пораждането на настоятелна гражданска позиция и намеса при вземането на адекватни и отговорни за бъдещето решения.

Надеждата ни е това образователно четиво са спомогне за проясняване визиите за сложното бъдеще, което ни очаква.

Иван Спирдонов е роден на 27.10.1966 год. във Велико Търново.
Завършил ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” – магистратури по история и география и по финанси. Работил като журналист, бизнесмен и експерт.
Автор на книгите:
„Дефицитът от ключово знание при реиндустриализация на икономиката на знанието” 2014 (в колектив)
„Сатанизъм unlimited – самоунищожението на бялата раса” 2018
„Трансхуманизмът – програмираната еволюция на homo sapiens” 2021

Член на „Обществена академия за наука, образование и култура”
Женен, с две деца. Живее и работи във Велико Търново

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

В Камено не е скучно

В Камено не е скучно

Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи

Калин Николов, приятел на Борис Димовски и Радой Ралин, превръща римите в образи

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

"Хайка за вълци" - трагична родова драма

Музей в Северозападен Китай откри изложба с исторически артефакти от разкопките на древни гробници

Музей в Северозападен Китай откри изложба с исторически артефакти от разкопките на древни гробници

Популярният български писател, драматург, журналист и сценарист Иво Сиромахов

Иво Сиромахов: Много хора гледат на властта като на Дядо Коледа, който ще раздава подаръци

Половинметров бронзов свещник с елени е най-новата находка от античния Мисионис

Половинметров бронзов свещник с елени е най-новата находка от античния Мисионис

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

"Последно танго в Париж" става сериал през гледната точка на Мария Шнайдер (Видео)

"Последно танго в Париж" става сериал през гледната точка на Мария Шнайдер (Видео)

Ясен Атанасов е новото попълнение

Спектакълът "Маркиз дьо Сад" се връща с обновен състав на сцената на Армията

Филип Аврамов

Филип Аврамов: Не мога да живея като артистче, което чака подаяния!

Пет обекта бяха включени в списъка на големите археологически проекти в Китай

Пет обекта бяха включени в списъка на големите археологически проекти в Китай

Димитър Вецин показа родния си дом в изложба

Димитър Вецин показа родния си дом в изложба

Снимка: БГНЕС

По Коледа стават чудеса в ефира на Radio FM+

Последно от

Последно от

Най-важното