Започва 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10439654 Започва 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство Започва 51-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство www.24plovdiv.bg
Премиерата на операта "Бал с маски" от Джузепе Верди е довечера на сцената на Старозагорската опера. Снимка: Старозагорска опера

В програмата му в Стара Загора са включени множество премиери, гастроли, майсторски клас, книги и изложби.

Тази вечер в Стара Загора с премиерата на операта "Бал с маски" от Джузепе Верди започва 51-овото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство. Той ще продължи до 10 декември. В програмата му са включени множество премиери, гастроли, майсторски клас, книги и изложби.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство в Стара Загора е първият специализиран форум за опера и балет в България. Създаден е през 1967 година като Декемврийски музикални вечери, а от 1973 година преименуван на Фестивал на оперното и балетното изкуство. От 1974 до 1989 година в неговите рамки се провежда Националният преглед на оперното и балетното изкуство. Обществените промени след 1989 г. и пожарът в сградата на Старозагорската опера през 1991 г. довеждат до три прекъсвания на фестивала през 1990, 2010 и 2013 година.

Вече втора поредна година организаторите на фестивала са изправени пред сложното предизвикателство Ковид-19. И ако през 2020 година фестивалното издание в последния момент беше отменено, то сега неговото провеждане е гарантирано от ясно определения регламент за достъп в залата на Старозагорската опера. Публиката ще бъде допускана срещу представен сертификат за ваксиниране. Почитателите на операта и балета, които нямат ваксина, могат да се възползват от безплатната услуга за антигенен тест срещу предоставен билет за съответния спектакъл. Неговата валидност е 48 часа. Зрителите с представен сертификат за PCR тест, направен до 72 часа преди събитието, също ще бъдат допускани в залата.

Тазвечершната премиера на "Бал с маски" се посвещава на 80 годишнината на Евдокия Здравкова-Хорозова, оставила ярка диря в историята на оперните театри в Русе и Стара Загора. Тя ще се играе и утре вечер.

На 27 ноември от 17 часа във фоайето на Зала "Опера" е представянето на книгата "Моят Вагнер" на акад. Пламен Карталов. Авторът представя десетгодишния натрупан опит в реализацията на едно от най-внушителните заглавия в световната оперна класика: тетралогията "Пръстенът на Нибелунга", последвани от "Тристан и Изолда" и "Парсифал". Създадените постановки се нареждат сред оперните събития с международни измерения в най-новата история на Софийската опера и балет.

Ще бъдат представени видео фрагменти от спектаклите. Организаторите са се погрижили и за кабинков превод от немски език.
Неделният следобед на 28 ноември в 16 часа е посветен на визуалните изкуства през погледа на един от знаковите български оперни изпълнители от последните четири десетилетия изложба ще покаже графиките на големия Калуди Калудов. На събитието, с личното присъствие на автора, водещата Миглена Стойчева ще го предизвика не само да разкаже за необичайното си амплоа, но и да възнагради своите почитатели със специален музикален поздрав.

От 29 ноември до 10 декември в рамките на фестивалната програма световното мецосопрано Веселина Кацарова ще проведе за трети път в родния си град Стара Загора майсторски вокален курс. Млади оперни певци от България, Испания, Румъния, Украйна, Русия ще усъвършенстват своите вокални умения с Маестрата, а на 10 декември ще се представят в заключителния гала концерт "Гласове от бъдещето" на сцената на операта в съпровод на оркестъра на Държавна опера - Стара Загора под диригентството на Виктор Крумов.

На 1 декември за първи път в Стара Загора басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят един от върховете във вокалната художествена музика - "Winterreise/Зимен път" по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Това е последният голям вокален опус на Шуберт.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Петко Стайнов. На 2 декември от 18 часа, съвместно с Фондация "Петко Стайнов", в специална вечер ще бъде представен неговия значим принос в българската музикална култура. Специален акцент е поставен върху факсимилета на оригиналите на най-известната му творба "Тракийски танци", както и симфоничната поема "Тракия", за чиято балетна версия, поставена през 1943 г., свидетелства цветна снимка на акварелния ескиз на декора й от Дечко Узунов. Представена е и дейността на Петко Стайнов като директор на Софийската опера. Показана е значителна част от държавни отличия и грамофонни плочи с с негови произведения.

Филмът "120 години Петко Стайнов" представя неговата уникална творческа и лична съдба. Във филма участват арх. Стефан Стайнов, син на композитора, Пламен Джуров, Теодора Павлович, Виктор Чучков и други свидетели на творческия път на твореца.

На 3 декември ще се играе постановката на Варненската опера "Графиня Марица" с режисьор Вера Немирова. Тя посвещава това заглавие на своя баща режисьора Евгени Немиров /1916-1981/ и на майка си - оперната певица Соня Немирова /1941-2021/, дебютирала през 1970 г. във Варна с постановката на своя бъдещ съпруг в главната роля. "Графиня Марица" от Имре Калман бележи и началото на блестящата режисьорска кариера на Вера Немирова във Volksoper, Виена, през 2002 г.

Нейната трактовка, която фестивалната публика ще види на 3 декември, е необичайна, но и крайно актуална. Действието е пренесено от порутеното имение, където по либрето се развива действието, в театъра. Нейната Графиня Марица е звезда, която след като се е наложила на големи световни сцени, се завръща в западналия театър на родния си град, за да го възроди. Специален колорит на действието създават и самобитните музиканти от ансамбъла Джипси брас бенд /Ангел Тичалиев/.

На 4 декември ще бъде представена една от последните постановки на балет Арабеск по идея и хореография на Мариана Крънчева, която обединява четири от най-популярните опери, създавани някога - "Норма", "Тоска", "Травиата" и "Мадам Бътерфлай".
Това, което ги свързва, е изборът и съдбата на главните героини и превръщането на тези героини в символ на женска отдаденост: Мадам Бътерфлай, Виолета от "Травиата", Тоска и Норма.

На 5 декември, в неделния следобед /16 часа/, е премиерата на книгата на Румяна Апостолова /1947-2001/ "Първият извънстоличен оперен театър". Независимо, че ръкописът е от средата на 1980-те години, нейното издание е едва сега.

Представянето на книгата ще бъде съпроводено и с провежкиця на уникални кадри, съхранени от дългогодишния режисьор и директор на оперния театър в Стара Загора Румен Нейков, който е бивш съпруг на авторката.

Танцовата мистерия "Сънят на Пилат" по безсмъртния роман "Майсторът и Маргарита" на Булгаков на 8 декември. Композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера обединяват творческия си потенциал в реализацията на мащабната продукция, чиято премиера беше на 16 октомври в Зала 1 на НДК.

100 години Национална музикална академия "Панчо Владигеров" ще бъде отбелязана с дискусия, изложба и концерт. На този юбилей е посветен последният ден на фестивала 10 декември. В голямата заседателна зала на община Стара от 13 часа е дискусията "Музикално-сценичните изкуства днес - съвременни проекции в обучението, творчеството и кариерното развитие на изпълнителите." От 18 часа във фоайето на операта е откриването на изложбата "Музикалната памет на България - слава и традиция", а от 19 часа е заключителният концерт "Гласове от бъдещето" с участниците в майсторския клас на Веселина Кацарова. Програмата е със специалното участие на доайена сред българските диригенти Борислав Иванов, ще бъде отбелязана и неговата 90 годишнина.

От операта припомнят, че днешният ден  - 26 ноември, в който ще бъде открит фестивалът, съвпада с първата годишнина от смъртта на световния тенор Камен Чанев, чието последно участие - в операта "Отело" от Джузепе Верди, беше на нейната сцена. От 2016 г. 56-годишният певец се водеше на щат в Старозагорската опера.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

ЕМИЛ ТАБАКОВ

Маестро Табаков: Търсим евтиното, слушаемото, такава е държавната политика

Здравка Евтимова

Моето любимо стихотворение: Здравка Евтимова е почитателка на Димчо Дебелянов

Забранена любов в прокълнато бунгало на остров Бора Бора

Забранена любов в прокълнато бунгало на остров Бора Бора

Тежките наказания за тежките престъпления

Тежките наказания за тежките престъпления

Нови Сад. Снимка lonelyplanet.com

Официално Нови Сад е Европейска столица на културата

Сцена от спектакъла "Одисей" 

Снимка: ДТ Пловдив

Хитовият "Одисей" се завръща на сцената в Пловдивския театър

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Любимият поет на България Пейо Яворов

В Чирпан запалиха Огъня на Яворовата поезия

Три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора, в галерия "Нюанс"

Три непоказвани произведения на Владимир Димитров – Майстора, в галерия "Нюанс"

Кметът Генчо Генчев награди Христо Карастоянов

Снимка: Община Свищов

Христо Карастоянов е лауреат на конкурса за къс хумористичен разказ "Алеко"

Класиките, преразказани за учениците от 10-и клас

Класиките, преразказани за учениците от 10-и клас

“Георги Димитров поздравява нова България”, 1983 - Виеслав Гарболински (1927-2014), Полша

Ретро: Световната соцпропаганда в 29 платна

"168 часа": Скандал за парите за кино! Виктор Божинов: Проблемът не е с “Чамкория”

"168 часа": Скандал за парите за кино! Виктор Божинов: Проблемът не е с “Чамкория”

Последно от

Последно от

Най-важното