Филип Аврамов: Не мога да живея като артистче, което чака подаяния!

https://www.24plovdiv.bg/ojivlenie/article/10456648 Филип Аврамов: Не мога да живея като артистче, което чака подаяния! Филип Аврамов: Не мога да живея като артистче, което чака подаяния! www.24plovdiv.bg
Филип Аврамов
Филип Аврамов СНИМКА: Снимка: Архив

"Отказвам и не мога да живея повече като артистче, което чака подаяния. Няма да стане и с новото управление. Няма да позволя повече от тези 30 и кусур години да ме залъгват с обещания: "Дайте да направим нещо за артистчетата, за тия малки животинки, които са като бълхи и непрекъснато ме хапят по козината политическа, дебела кожа. Няма да стане господа управляващи, имам искания и зад тях стоя само аз, искам си парите, моите, изкараните".
С тези думи една от големите звезди в киното и театъра Филип Аврамов се обърна към новите управляващи, които и в момента продължават с обсъжданията си в културния сектор и как да се увеличат средствата за там.
"Имам идеи за пари, които могат да дойдат и без да бъдат пипани фондове, бюджети и т.н. и ще представя тази своя идея в нета, никъде другаде, няма да давам и интервюта, защото ми омръзнаха тези удобни медии", обясни Фицата, който не се оплаква, но търси алтернативата да оцелее.
"Последната година и половина целия шоубизнес и в частност ние актьорите понесохме мъчителни загуби на зрители и по този начин обезсмислихме професията, защото в последно време по-често ни се налага да гласуваме, отколкото да ходим на филмови премиери, а ние снимаме доста. Затова искам да попитам управляващите - и предишните, и тези, които предстои да влязат във властта - смятат ли, че имат нужда от нас? Добър пример е практиката в която 10% от тотото да влизат във фонд „Култура“. За мен най-важното нещо, с което трябва да се занимават в момента новите политици е на първо място образованието, а на второ културата. Защото досега нас все едно ни нямаше и всеки се оправя както може, особено свободните артисти. Писна ми да съм свидетел на живота на колеги, които се преквалифицират, за да могат да оцелеят. Докога да живеем така?", ядосва се Фицата и предлага следното:
"Искам един бъдещ депутат да си пришие костюма за моя крачол и цял ден да изкара с мен, да види как си изкарвам прехраната и колко е трудно. После да реши какво да прави с нас и доколко сме му важни ние, хората на изкуството".
"Никой не предпрема мерки за справяне с кризата в шоубизнеса. Напротив - накараха колегите ми да мълчат, да не се оплакват с идеята, че и без това няма кой да те чуе. Тази мярка 60 на 40 тя ще спре, а после как ще живеем? Ами как да живея, като в тази страна под никаква форма не се плащат авторските права. Тук визирам и не само този закон, а и за меценството, за разпространителите, всички които в момента получават 70% от доходите за кино, всички тези телевизии, които не плащат авторски права, това трябва да се промени. Защото като не можем да разчитаме на никакви други доходи и това е нещо. А тук тези пари са или минимални или никакви", коментира Фицата.
Актьорът, любимец на покойната Таня Лолова е намерил решение за себе си и съществуването си. "Написах стендъп комедия "Защото съм известен" и тя ще се играе само по баровете. На 11 декември започвам. Само там ще играя, защото всичко е позволено и има хора, публика. Браво на ресторантьорите, които извоюваха правата си, защото отиват с прекалени искания към властта и тя им отваря врати. Чукат на тях. Ето и аз това ще направя от тук нататък. Защото голяма част от нашата гилдия спи. А аз говоря от свое име и имам питане: "Какво ще направите за нас, господа, ще седнете на кръгла маса като през 90-те и само ще си говорим измислици? Ами да ви разкажа, че нашата професия е от най-сложните в света. Първо преди нас са само миньорите. И ние копаме, не е като да не копаме. От моите ръце мотиката не е изпускана, но от вашите политически ръце какво излиза, а? Ще ви кажа - досега нищо. Затова сме на тоя хал", сподели още Филип Аврамов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Култура

В битката за любовта никой не е невинен

В битката за любовта никой не е невинен

Бургас гледа два спектакъла по Неда Антонова и Теодора Димова

Бургас гледа два спектакъла по Неда Антонова и Теодора Димова

Заради амулет млада жена попада в света на туарегите

Заради амулет млада жена попада в света на туарегите

Момент от спектакъла "Хъшове"  на МДТ"Константин Кисимов"

Снимка: МДТ "К.Кисимов"

Концерти, спектакли и изложби в юбилейната година на търновския театър

Тръгва филмът "Петя на моята Петя", направен с много любов и малко пари

Тръгва филмът "Петя на моята Петя", направен с много любов и малко пари

 Снимка община Русе

Оперната прима Красимира Стоянова ще изнесе утре песенен концерт в Музикферайн в Грац

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Култура

Йорданка Фандъкова

Фандъкова награди Георги Господинов - най-четеният писател в Столичната библиотека

Екзотика и страст в света на туарегите

Екзотика и страст в света на туарегите

Проф. Венец Димитров
Снимка: НАТФИЗ

Българското кино загуби големия оператор проф. Венец Димитров

Георги Господинов и Захари Карабашлиев - най-четени автори от Столичната библиотека през 2021 г.

Георги Господинов и Захари Карабашлиев - най-четени автори от Столичната библиотека през 2021 г.

Три спектакъла на ансамбъл “Филип Кутев” разказват историята му

Три спектакъла на ансамбъл “Филип Кутев” разказват историята му

Момент от спектакъл  "Пепеляшка"
Снимка: Софийска опера

"Пепеляшка“ на Росини в Софийската опера – приказка с неочакван край

Последно от

Последно от

Най-важното